SSD do notebooku místo mechaniky

Kolemjdoucí

Re:SSD do notebooku místo mechaniky
« Odpověď #135 kdy: 26. 03. 2015, 17:42:26 »
EHmm asi máš velmi zdatné důchodce. Nechci se fakt hádat, ale problém je toto naučit 30ti letého inženýra, že na plochu se nemá nic dávat.

Tahat soubory po ploše opravdu zvládne každý a zástupce na ploše je optimální řešení, jak BFU donutit ukládat data tam kam je třeba ;D Připomínám, že jde takto udělat zástupce i na složku na serveru.

nobody

« Odpověď #136 kdy: 26. 03. 2015, 17:44:41 »
Ano dělá blik blik blik blik blik ....... noblik noblik, NO DATA  8)
odeslo mi 1x SSD, zacal tomu vadit zapis(uz prvotni write_mount_time), pri connect jako readonly sem 100% dat vykopiroval
pak mi odeslo cca 10x HDD, zaclo to cvakat a vykopirovat slo tak z 1 kusu
nehlede na to jestli HDD nebo SSD - kdyz odejde je tu zaloha, kdyz neni je to problem uzivatele a ne HDD/SSD ;)

Když mi bude dělat HDD to co jsi popsal, tak je něco špatně
kdyz dela chrr, chrrr, je to v poradku, spatne bude kdyz bude delat cvak, cvak  nebo cvak, heeeen, cvak, heeeen ;)

« Odpověď #137 kdy: 26. 03. 2015, 21:40:39 »
Popravdě, měl jsem 5400 RPM disk (notebook za cca 19 kCZK v roce 2012) a po upgradu na 7200 RPM jsem moc rozdíl nepocítil. (Upgrade: starý začal odcházet, tak jsem v rámci záruky dostal větší a rychlejší.) Nebo někde jo, ale to bude spíš vliv současného přechodu z eCryptFS na dm-crypt, kde je rozdíl výkone někdy dost propastný.

A mnohem víc byl poznat nákup 120GB SSD a přesun systému, aplikací a drtivé většiny dat. (Většinu neurčuje objem, ale četnost využívání.)

Ano, zálohuju, to jsem se naučil už u HDD. Zažil jsem poškození dat na HDD špatným zapojením (tehdy master/slave/cable-select na IDE), v minulém notebooku mi měnili disk po problémech s baterkou (prý špatná baterka může poškodit disk), v tomto notebooku se mi na disku objevily špatné sektory. Rozebíral jsem notebook (svůj), který nešel spustit, ale na disku měl nezálohovaná data, a doufal jsem, že v servisu nebudou mít nic proti. Zažil jsem poškození dat na mobilu při vybití baterky – poškodil se celý filesystém a nešlo zachránit prakticky nic. Podílel jsem se na obnově dat (ne svých) z poškozeného disku. Ve všech těchto situacích se záloha hodí. Když jsem ji měl, byl jsem rád, když ne, bylo to poučení. A to mi notebook ani mobil nikdo ještě neukradl.

Dnešní SSD mají údajně nižší annual failure rate než HDD. Ale ani to není pro mě důvod nezálohovat. Zvlášť když na HDD mezi stavem „bez problémů funguje“ a „nedostanu z toho jednoduše žádná data“ jsou často nějaké mezistavy, ale u SSD často ne.

« Odpověď #138 kdy: 27. 03. 2015, 07:09:24 »
PetrTv.: Protoze maloobchodni rozdil mezi 5400 a 7200 diskem je cca 200 Kc, ovsem cely notebook za 10-20 000 Kc to totalne zmrvi. Chapal bych to u stroju silne pod 10 000 Kc, ale tady je to zamerne kripleni zarizeni.
Ocekaval bych, ze notebook s 128GB SSD+1TB HDD bude stat zhruba stejne co ten samy s 1TB HDD plus cena SSD, ovsem jaksi je v nabidkach nenachazim. Naopak SSD se setri pro ty podstatne drazsi, ktere se do domacnosti moc nekupuji. Obecne mi soucasna nabidka notebooku prijde jako "dodelej doma". V tomhle je bohuzel ta smula, ze clovek vidi maloobchodni ceny dilu. Kdyby alespon bezny covek mohl za normalni cenu koupit prazdne sasi ntb bez RAM a HDD.
Jenže to co tady popisuješ, dělají pouze PRODEJCI těch laptopů. Od výrobce to jde prakticky tak jak by jsi to chtěl.
Jenže vysvětli managerovi v OK, že laptop s 5400ot/min 500GB diskem by měl mít cenu kolem 5600,-Kč  a ne být dražší než ten samý s 128GB SSD

Ale musím uznat, že nový laptop jsem kupoval naposledy před 13 lety. Od té doby mi tak nějak vždy zůstaly vyřazené laptopy, u který jsem provedl repase, a ejhle z plečky bylo dělo. Takže fakt ceny nových neřeším.
A pokud si klienti kupují nové laptopy tak jim doporučuji standardní stroje za cca 15-18tis.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #139 kdy: 27. 03. 2015, 12:15:27 »
kdyz dela chrr, chrrr, je to v poradku, spatne bude kdyz bude delat cvak, cvak  nebo cvak, heeeen, cvak, heeeen ;)

Ale klobouk dolů, citoslovce fakt umíš. Dobře jsem se pobavil. Nicméně máš pravdu.

Jen dodatek, ano měl jsi jedno vadne SSD z kolik a?
A 10 vadných HDD z kolika ?

Ono když to selže je fakt jedno jak to bylo či nebylo rychlé.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

Nox

« Odpověď #140 kdy: 27. 03. 2015, 14:17:25 »
PetrTv.: Ono je jedno, zda to delaji prodejci nebo vyrobci, ja si ve vysledku nemuzu koupit nic poradneho, jen nevyvazeny krap. K vyrazenym se bohuzel nedostanu, maximalne je muzu kupovat z bazaru za jejich cenu, coz se mi nechce, vzhledem k tomu, ze clovek nevi, jak moc je to na hrane zivotnosti.
Sam mam notebook stary 5 let, nekolikrat jsme jiz hledal nahradu, bohuzel ve stejne cenove relaci neni nic, co by bylo nejak vyrazne lepsi a za horsi nehodlam vyhazovat penize. Obcas ke me nekdo prijde, abych mu doporucil notebook, bohuzel je cimdal vetsi problem neco vybrat (pomale disky, malo USB, radobyprocesory Nxxxx, atd)

« Odpověď #141 kdy: 27. 03. 2015, 14:34:48 »
PetrTv.: Ono je jedno, zda to delaji prodejci nebo vyrobci, ja si ve vysledku nemuzu koupit nic poradneho, jen nevyvazeny krap. K vyrazenym se bohuzel nedostanu, maximalne je muzu kupovat z bazaru za jejich cenu, coz se mi nechce, vzhledem k tomu, ze clovek nevi, jak moc je to na hrane zivotnosti.
Sam mam notebook stary 5 let, nekolikrat jsme jiz hledal nahradu, bohuzel ve stejne cenove relaci neni nic, co by bylo nejak vyrazne lepsi a za horsi nehodlam vyhazovat penize. Obcas ke me nekdo prijde, abych mu doporucil notebook, bohuzel je cimdal vetsi problem neco vybrat (pomale disky, malo USB, radobyprocesory Nxxxx, atd)

Jo to souhlasím, je velký problém doporučit.
Tak s přísunem nemám v jistých obdobích problém. Ale málo kdy to je nějaký bomba extra cool husto laptop. Většinou je to standardní žvýkací stroj.

Z bazaru bych asi laptop nevzal. Beru a přijímám pouze laptopy s historií tzn. vím kdo to měl, a jak je používal.

Kolemjdoucí

« Odpověď #142 kdy: 27. 03. 2015, 14:48:26 »
PetrTv.: Ono je jedno, zda to delaji prodejci nebo vyrobci, ja si ve vysledku nemuzu koupit nic poradneho, jen nevyvazeny krap.

Dělají to jen a pouze zákazníci, následně výrobci a prodejci plní jejich přání. Typický myšlenkový pochod BFU zahrnuje pouze tři parametry notebooku a to cena, rozměry a váha, nic jiného je nezajímá, tudíž jim tam výrobci nastrkají nejrůznější druhy odpadu, jako třeba zmetkové HDD plotny nesplňující parametry pro 7200 RPM, zmetkové procesory s osekanými jádry a cache nesplňující parametry pro i3, RAM s nízkými takty zato s vysokým CL, málo PCIe linek takže jenom jeden USB 3.0, LCD lesklý TN.
Naprosto stejně to vypadá v automobilovém průmyslu, BFU stačí když tdi kombík f metle na hlínách táhne vocpoda, zbytek je zcela nepodstatný.

Nox

« Odpověď #143 kdy: 27. 03. 2015, 14:49:53 »
PetrTv.: Nejde o nejake delo, ale o ntb na internet, fotky a tak. Staci C2D, 3-4GB RAM, 7200 otackovy disk, integrovana grafika, dostatek rozumne rozmistenych USB portu a RJ45. Treba nedavno jsem doporucoval toto:
http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-edge-e540-cerna_8/158825b2/produkt
Mit moznost vyhrabat nekde rozumne C2D, tak by asi nebyl duvod kupovat novy stroj.

Nox

« Odpověď #144 kdy: 27. 03. 2015, 14:52:18 »
Kolemjdoucí: Zakaznici nerozhoduji o tom, co lze v obchodech. Oni si pouze mohou koupit to, co jim nabidne prodejce. A ten jim nabidne to, co vyhovuje jemu a ne jim.

Kolemjdoucí

« Odpověď #145 kdy: 27. 03. 2015, 15:11:10 »
Kolemjdoucí: Zakaznici nerozhoduji o tom, co lze v obchodech. Oni si pouze mohou koupit to, co jim nabidne prodejce. A ten jim nabidne to, co vyhovuje jemu a ne jim.

Máš pocit že si obchodník kupuje z Číny kontejner notebooků dle jeho osobních preferencí ? :o

jenda

« Odpověď #146 kdy: 27. 03. 2015, 15:40:41 »
za 11 tisic s DPH :) rozliseni 1366 x 768 :) zajimave srovnani s tim DELLem, co jsem daval kamosovi s SSD diskem za polovic (bez DPH ;)

« Odpověď #147 kdy: 27. 03. 2015, 19:27:17 »
PetrTv.: Nejde o nejake delo, ale o ntb na internet, fotky a tak. Staci C2D, 3-4GB RAM, 7200 otackovy disk, integrovana grafika, dostatek rozumne rozmistenych USB portu a RJ45. Treba nedavno jsem doporucoval toto:
http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-edge-e540-cerna_8/158825b2/produkt
Mit moznost vyhrabat nekde rozumne C2D, tak by asi nebyl duvod kupovat novy stroj.
15" a hd ready? pro duchodce docela dobry, ale jinak o nicem. pracovat s HDD jako systemovym diskem? si zabil
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #148 kdy: 30. 03. 2015, 11:39:06 »
[quote author=Kolemjdoucí link=topic=10921.msg125986#msg125986 date=142746410jako třeba zmetkové HDD plotny nesplňující parametry pro 7200 RPM, zmetkové procesory s osekanými jádry a cache nesplňující parametry pro i3, RAM s nízkými takty zato s vysokým CL, málo PCIe linek takže jenom jeden USB 3.0, LCD lesklý TN.[/quote]Většina tvých problémů je naprosto mimo.

Máš nějaký důkaz nebo studii že notebookový hdd nesplnuje parametra pro 7200 at už tím myslíš cokoliv?
Procesory v notebooku nejsou zmetkové, ony už jsou slabé vyráběné a důvod je jasný - nikdo nechce dšsktopové i5 v notebooku protože by to byl určením i výkonem nesmysl - to je jak dát do osobáku motor z tahače.
CL u pamětí m naprosto zanedbatelný význam.
Počet usb3 většinu lidí nezajímá protože maji připojenou max jednu rychlou věc - je to notebook.
Pravda, lcd je čistě otázka ceny.

Kolemjdoucí

« Odpověď #149 kdy: 30. 03. 2015, 14:10:23 »
Většina tvých problémů je naprosto mimo.

Máš nějaký důkaz nebo studii že notebookový hdd nesplnuje parametra pro 7200 at už tím myslíš cokoliv?
Procesory v notebooku nejsou zmetkové, ony už jsou slabé vyráběné a důvod je jasný - nikdo nechce dšsktopové i5 v notebooku protože by to byl určením i výkonem nesmysl - to je jak dát do osobáku motor z tahače.
CL u pamětí m naprosto zanedbatelný význam.
Počet usb3 většinu lidí nezajímá protože maji připojenou max jednu rychlou věc - je to notebook.
Pravda, lcd je čistě otázka ceny.

To se ví všeobecně a nikdy se to nedělalo jinak :-)
Vyrábí se jedna modelová plotna dle hustoty dat a podle toho jak se to podařilo (vibrace, homogenita magnetické vrstvy a další) se prodá v 15000/10000/7200/5900/5400 RPM HDD.
Podobně se nevyrábí zvlášť každý model CPU, například nikdo dneska prvoplánově nevyrábí mobilní Pentium a Celeron, je to odpad z výroby lepších kousků s deaktivovanými vadnými částmi.