pokud chces tvrdit ze u sveho 7let stareho freevents s C2D nepoznas rozdil mezi HDD-SSHD-SSD tak mas asi vypadky pameti, vnimani casu ci prostoru, nebo si chodis varit kafe pri kazde diskove operaci 
NE nic takového netvrdím. A podotýkám jsem zastáncem SSD disků mnoho let, ale ne pro všechny způsoby použití.
Ano pokud budu kopírovat mezi adresáři 50GB dat, tak zajisté bude obrovský rozdíl mezi použitím HDD a SSD, rozdíl mezi HDD a SSHD bude minimální
Ano bude rozdíl mezi spouštěním programů (a i OS) jestli je to vše na HDD 5400 či 7200ot/min, nebo na SSHD, či v nejlepším případě SSD
ALE tvrdím, že při následné práci v těchto programech se diskových operací dělá MINIMUM, pokud se nejedná o programy, které prioritně pracují s daty na disku.
Mám permanentně spuštěné zobrazení využití prostředků v laptopu (i desktopu) a na rovinu říkám, že pokud zrovna nekopíruju nějaký ten soubor sem tam, tak můj disk v podstatě čte něco kolem 150kB/s sem tam.... a jednou za nějakou chvíli díky skype, i trochu více.
Ale třeba původní tazatel, a i ty, pracujete v programech, které stále něco čtou z disku, a minimálně používají CPU, GPU, RAM a pod... a pak je rychlost disku zásadní.
Ano souhlasím, ve Windows je to čtení daleko častější než u Ubuntu

Nicméně nejsem odpůrcem SSD, naopak, do všech nových PC co skládám, každého přesvědčuji na kombinaci SSD 128GB pro OS a SW, a HDD 1TB pro data.
Je to vyzkoušené, jako absolutně nejrychlejší způsob jak udělat rychlý PC i z jinak "levných a nevýkonných" součástek.
Ale u laptopů více často narážím na problém, že lidi cpou na ty disky tolik s******, co by tam být nemusely, že jim ani 240GB SSD by stejně nestačilo. Mnozí pojmy jako externí disky, NAS a podobně připadá buď jako sprostá slova, nebo něco z těch sci-fi pořadů v televizi. A nezáleží na vzdělání, a mnohdy ani věku.
Ano souhlasím, že jsem sám uvažoval o potřebě či postradatelnosti DVD jednotky v laptopu. A případné náhrady za externí modul. A zkoušel jsem i SSD disky u sebe.
Výsledek, praktičtější bylo spokojit se z rychlým kompaktním laptopem, který má vše bez potřeby dalších externích elementů kdyby něco, než sebou tahat věčně kromě laptopu a nabíječky ještě spoustu dalších externích komponent, když to efektivní zrychlení při použití mých programů nebylo až tak závislé na rychlosti HDD
V podstatě mám v laptopu 4GB RAM (u druhého jen 2GB) a standardní potřeba je JEN 2,4GB (u druhého 1,6GB) a tak jsem taky řešil otázku musím tam dávat 8GB RAM ? bude to potřeba ?
Jistě, v desktopu mám 16GB RAM, ale využiju je snad jen u Windows, a to jen při hraní her, .... nepodařilo se mi ani virtualem spotřebovat více jak 60% tohoto prostoru. Asi nemám žravé programy...
A zrovna u toho Philips Freevents X52CZ Intel Core DUO 2,2MHz, 2GB RAM, byla rozdíl při použití SSHD a SSD MINIMÁLNÍ. Neboť ať jsem dělal co jsem dělal, přes 130Mbps přenosovou rychlost to SSD jít nechtělo. SSHD má 115Mbps, HDD 7200ot/min 105Mbps, HDD 5400ot/min jen 50Mbps (průměr = SSD měl jedinou výhodu, rychlost byla stabilní na celém rozsahu disku) ......vše měřeno na Ubuntu 12.04 (pak už tam zůstalo SSHD)
A při montáži místo DVD mechaniky, rychlosti byly stejné spíše tragičtější. Tohle je zrovna zmetek laptop..... Nicméně 12.5" 6hodin na baterie, stříbrný....
A zrovna u tohoto, mého hlavního servisního laptopu je DVD jednotka velmi často používána, a nosím sebou spoustu instalačních programů, disk používám i pro zálohy klientů, takže mít 128/246GB místa nebo 500GB místa na disku je velmi podstatná otázka.