Tak reálně jsem poznal, jak to chodí na MFF UK, VŠFS a trochu na PřF UK a THP University of Cologne.
To mě zrovna nezajímá. Zajímá mě nějaký argument, historka (pokud možno zábavná), která dokládá tvoje názory.
Pořád ale pochybuji, že by matfyz dal někdo s IQ 70-80. A pochybuji o tom na základě své zkušenosti s těmi lidmi. Jako ne všichni tam jsou, kdo ví jak super programátoři, ale tak nízké IQ bych jim nepřipisoval.
Já jim taky takové IQ nepřipisuju. Je docela pravděpodobné, že tam teď ani nikdo s takovým IQ není. Ale to neznamená, že by tu školu nezvládl člověk s takovým IQ vystudovat.
Jaké IQ má ten, koho nenapadne odšoupnout řádky v diferenční rovnici? Tak 90-100?
Takového člověka baví, když občas pochopí nějaký ten princip, a povzbuzují ho dobré známky. Člověku s ještě nižším IQ by tohle chybělo, takže z psychologického hlediska by pro něj bylo mnohem těžší tu školu dodělat.
A to přesto, že teoreticky by tu školu mohl zvládnout s krvavýma ušima tak "snadno" jako ji zvládl jeho chytřejší kolega s červeným diplomem.
Odfrkl jsem si spíše nad závěry než nad příběhem. To, že někdo projde na IT škole matematikou tak, že se ji prostě nabiflí, aniž by ji pochopil, mne až tak neudivuje.
Trochu off-topic: slyšel jsem zkazky o studentech matfyzu (ne učitelství
), kteří mezi sebou větě o úplném obalu metrického prostoru říkali "Věta o úplném blábolu".
To se jednomu svírají pěsti, když tohle slyší ...
(radši jsem si odpustil tvrzení, že věta o úplném obalu spadá do lineární algebry - abys mě zase na něčem nenachytal)