su ludia, co maju VS a su na urade prace alebo v tescu. su ludia co ani VS nemaju, zarabaju desiatky eur na hodinu, vozia sa na Audinach
Jistě, že takoví lidé existují. Ale je jich málo. To, že existuje pár výjimek, neznamená, že tazatel nebo někdo jiný ve srovnatelné situaci bude mít to štěstí a tou výjimkou se stane. Dívat se na výjimky a ignorovat drtivou většinu zbytku intervalu není dobrý základ pro rozhodování. Naopak.
moj nazor je ten, ze VS nema dnes ziadnu vypovednu hodnotu, okrem vynimiek.
Já s tebou souhlasím. To, že někdo má/nemá titul, nevypovídá nutně o tom, jaké má schopnosti. Ale o to tu nejde, protože já ani ty dotyčného nebudeme po celý zbytek jeho života zaměstnávat. Dotyčný bude hledat zaměstnání jinde a v praxi bohužel platí, že uchazeč bez VŠ vzdělání má v průměru horší pozici pro uplatnění a pokud se uplatní, má zpravidla nižší plat. Tak to chodí a s tím je třeba počítat.
Místo řešení hraničních případů bych si - být tazatelem - uvědomil skutečné důsledky své volby. Pokud je ochoten v dlouhodobém horizontu akceptovat horší práci za méně peněz kvůli nějaké momentální letní stáži a neochotě školu během 1-2 semestrů dokončit, je to jeho volba. Jen mám pocit, že si dotyčný tohle přiznat nechce, a místo toho se upíná na ty hraniční případy, které ale nereprezentují nejpravděpodobnější důsledky jeho rozhodnutí. A to je špatně.
A i když je pravdou, že absence titulu nutně nevypovídá o schopnostech dotyčného, to, že je schopen zahodit roky studia a neudělat poslední krok k jeho završení, to o jeho osobních kvalitách zrovna dvakrát lichotivě nevypovídá. Hele, kdyby to zkusil a rupnul, dejme tomu, ale vykašlat se na to těsně před finišem je smutný. Říká se, že nezdar není hanbou, hanbou je se ani nepokusit.