vis ono si treba nejdriv nastudovat studijni rad a ten jsem si prestudoval. 
Jenže ten řád, který sis dneska nastudoval, nebude platit věčně. Na naší škole se časem dost měnily studijní řády, zejména pak možnosti uznávání předmětů z předchozího studia (bacha na to). Navíc časem se nám měnily i obsahy studijních programů.
A co je horší, jak člověk vypadne ze školy, ztratí motivaci se vrátit a dodělat to, i kdyby se regule nezměnily. Já se studiem seknul na 2 roky a kdybych neměl jen přerušené studium a maximální limit přerušení 2 roky, tak už jsem se nevrátil nikdy. Taky se k tomu můžou přidat životní trable nebo zabijáci času a energie jako dětičky. Mému spolužákovi, se kterým jsem začínal magisterské, otěhotněla přítelkyně 1-2 semestry před koncem jeho studia a on už zůstal Bc, jako ty. Nevrátil se a asi se už ani nevrátí.
Jo, představa, že se za pár let vrátíš a jen to tak zlehka doťukneš, je sice hezká, ale spíš mimo realitu. Připrav se na to, že pokud to budeš chtít za čas dodělat, bude to těžký, mnohem těžší než teď, plus ti bude chybět motivace, čas, energie a pokud si dáš velkou pauzu, tak i schopnosti.