noef, ale vzdyt presne to na VS je.
Ja nepsal, ze to (zhruba) tak neni*. Byla to reakce na Kolemjdoucí-ho nazor "VŠ Bc./Ing. má fungovat jako příprava na budoucí povolání", coz je mozna pohled statu, ale rozhodne ne VS. Ziskani prehledu napr. v pocitacove grafice, pokud nekdo planuje delat databaze, mu asi moc nepomuze v "příprava na budoucí povolání". Presto se rozhled muze hodit, student totiz nemusi vedet, co bude potrebovat v budoucim zamestnani, dokonce nemusi mit ani jasno v tom, cemu presne se chce venovat...
* Nemuzu moc srovnavat (trochu blize znam jen dve skoly v Brne), ale napriklad na informatice MUNI je teoreticky bc a prakticky mgr, na VUT je to presne naopak. Myslim, ze by to melo byt vyvazenejsi v obou programech (bc i mgr). Take moznosti specializace na FIT VUT mi prijdou nedostatecne, v bc nebyl zadny vyber volitelnych predmetu (tusim tri celkove); v mgr studiu je to o trochu lepsi, presto povinne (vetsinou spolecne) predmety jsou casto ona zminovana "sita", ktera nesouvisi s oborem (studenta), ani praxi. Latka je teoreticka a probirana velmi do hloubky, jsou pozadovany formalni dukazy, casto uplne chybi i motivace - ucitel nezmini dopady/aplikaci v praxi.
Nektera "sita" v bc mi prisla i uzitecna, napr. zaklady algoritmizace - mnoho malych domacich ukolu v C obhajovanych cvicicimu (takze zadne podvody, jak predvadi tady "semestralka", opravdu nemohly nastat, kdyz cvicici chtel vysvetlit pomalu kazdy radek kodu). Naopak "sito" teoreticka informatika mi opravdu prislo, ze se vyucuje jen proto, ze to vyucujici chce ucit ._. (latka je tak obsahla, ze by klidne vydala na dva, mozna tri predmety. kreditove [coz ma odrazet casovou narocnost] to samozrejme vychazi stejne, jako "normalni" predmety...)
Osobne si myslim, ze se zbytecne moc vyzaduje titul z VS. Vetsinou zamestnavatel chce prave "delniky" a ti se maji zaucovat na stredni skole - coz IMO nyni nefunguje. Logicky se firmy tuto roli snazi podstrcit VS. Je skoda, ze se to cele takto posouva - casy, kdy i uklizecka musi mit maturitu dorazily.