Ok, já to musím trochu rozvést.
My jsme se na VŠ učili povinně Javu a C#. V prváku C++, ale to byly opravdu jen takové základy. Nikdy jsem Qtéčko do dnešní doby neviděl, než jsem začal dělat diplomku. O Javě jsem si myslel, že její výhoda tkví v tom, že je multiplatformní. Proto jsem si říkal, že by bylo dobré, dělat tu Quadcopteru v Javě. Mohl jsem si aplikaci kupříkladu kompilovat přímo na svém NB a na RPi ji pak spustit - na RPi totiž trvá kompilace docela dlouho. Pak jsem ale potřeboval používat knihovny v C pro MPU6050 akcelerometr + gyro a řídit DMA pro GPIO, kde jsem měl zapojené regulátory motorů. Tak jsem si řekl, že se mi nevyplatí to dál v Javě psát, protože bych se musel drbat s JNI a napsal jsem to prostě v C++ v Qt Creatoru. A to byl obrat o 180°, protože jsem najednou mohl dělat jednodušeji spoustu věcí. Rychlostní srovnání obou aplikací nemám, jde jen o jednoduchost vývoje. Ikdyž teď si matně vzpomínám, že jsem měl vcelku nízkou frekvenci vykonávání hlavní smyčky, snad pod 100Hz (což by bylo málo pro Qcopteru), ale nechci kecat.
A protože to byla moje první větší zkušenost s programováním něčeho v Linuxu, uvědomil jsem si, jak je to super, že si v C++ můžu používat veškeré systémové knihovny, vč. těch od různých aplikací (třeba FFMPEG). Takže jsem si řekl, že nevím, jaký má vlastně na Linuxu Java význam, když je tady všechno psané v C/C++ - proč do toho tahat jiný jazyk; zbytečné.
Na mém notebooku jsem to měl napsané v Javě od prvního dne, protože jsem měl v plánu, že by to mohlo jít spustit na Linuxu i ve Windows. Jenže pak jsem potřeboval dělat analýzu obrazu z kamery a k tomu jsem potřeboval OpenCV. V Javě k němu existuje rozhraní, nicméně to bylo nějak buglé, tak jsem to psal opět v Qtéčku. Spolu s tím jsem do něj přepsal i tu Javovskou palikaci, abych s ní zbytečně nedělal komunikaci přes Socket. Takže jsem prvě začal používat Qt a jeho knihovny a velice se mi zalíbily signály a to, jak jsou v Qt vyřešené knihovny; hlavně třeba o QtNetwork. Napsal jsem ten program čistě v Qt a prostě jsem z toho měl radost, to je vše

Takže prostě pro mě Java pozbyla významu. Ikdyž naposled jsem ji musel použít místo C++, protože v ní je psaná super knihovna JZY3D pro vykreslování grafů a v C++ jsem nenašel obdobu, ale stejně si myslím že bych něco našel. (Např. v C# obdoba je, ale placená)
Já osobně nemám nic proti Javě, ale vadí mi roztříštěnost. Příjde mi, že je ve hře zbytečně moc jazyků; potom se akorát rozštěpuje úsilí na tvorbu knihoven, místo aby se zlepšovala jejich kvalita. No a proto fandím víc C++, umí všechno co Java, umí být velice blízko HW, ale dá se v něm programovat i čistě jako OOP.