Odpověď na tvojí otázku asi nenajdeš. Neb každý používá distribuci jaká mu nejvíce vyhovuje.
A proč by nenašel? Ptá se přesně na tohle

Jaké má k tomu důvody, to už je věc jiná. Možná odlehčenější diskuse na volné dny, možná jen zvědavost, a možná i ten výběr ...
Já osobně mám na "hlavním" PC bezmála deset let Gentoo. Dřív jsem používal s drobnými pauzami Mandrake, ale pak přišlo sloučení s jinou distribucí, změna názvu a hlavně změna vývojového cyklu a to se mi nelíbilo, takže jsem hledal kudy dál. Jelikož jsem v té době cítil potřebu některé balíčky patchovat a zdálo se mi, že v Gentoo by se mi to mohlo dělat nejsnáze, tak jsem ho zkusil a zatím nebyl důvod ho měnit.
Pak tu je ještě hromada dalších PC, kde mám různé varianty Ubuntu. Firemní desktop a notebook, soukromé notebooky, počítače u rodičů, které už buď nejsou tak výkonné, abych na nich kompiloval celý systém, nebo vyžaduji vyšší spolehlivost. Ne že bych měl s Gentoo nějaké časté výrazné problémy, ale přeci jen je to hodně škálovatelné a může se stát, že se někde něco rozbije v době, kdy nebudu mít čas to opravovat.