Také jsem na to byl kdysi trochu podobně.
Vystudoval jsem strojařinu (promoce 1994), ale už při škole mě bavilo programovat (domácí 8/16 bity, PC - Basic, Assembler, později Web a SQL), našel jsem si při škole brigádu v tomhle oboru (poznal tak Macy, FoxPro, Windows NT...).
Pak rok a půl civilka vyšla taky u počítačů, i když ne úplně oficiálně (pomocné práce ve školství) - no a z ní jsem rovnou nastoupil do IT firmy na pozici juniora na kombinaci tvorba webů/správa serverů.
Od té doby jsem dělal údržbu LAN, návrhy/správu různých servervých produktů serverů od MS (AD, SBS, Exchange, SQL, ISA...), servis serverového HW (Compaq, HP, Dell), tvorbu webů a web aplikací v ASP a PHP, návrhy/správu/vývoj management systémů (SMS, Altiris) a nakonec jsem před cca 4 lety skončil na cca 80% u vývoje Web aplikací (C#, JS, MS SQL). Za tu dobu jen jediná "změna" zaměstnavatele.
K tomu mimopracovně udržuju už přes 10 let pár webových projektů na LAMP, 3D modelování, 3D tisk, IoT.
Co se týká programování, vím že mi asi trochu chybí nějaká teorie (s OOP jsem začal až tak 10 let zpět, špagetové zlozvyky zůstávají
, ale zase můžu využít znalosti ze spousty IT specializací s programováním sice přímo nesouvisejících ale často navazujících.
Takže když najdeš toho správného zaměstnavatele a projevíš nějakou snahu o vlastní rozvoj a trochu nadšení, tak do roka do toho určitě dobře zapadneš.