Tuto vlákno mě donutilo se tu zaregistrovat a nechat komentář
Pokud mohu mluvit ze svých zkušeností což je kombinace IT + Strojař je tato cesta docela těžká. Když jsem před třemi lety nastoupil jako konstruktér junior do Catie a nevěděl jsem o ní nic tak při postupném seznamování jsem sám začal řešit možnosti automatizace pracovních procesů. Pracoval jsem ve firmě, kde konstrukce byla štvaná zvěř a každý usnadnění práce bylo zlato. V tomto obdobý jsem se ve volném čase učil Visual Basic a jednoduchou automatizaci Catie. Postupem času jsem vymyslel několik aplikací, které z úkonů na několik hodin udělaly práci na pár sekund (export dat, excel, kontroly, výkresy, importy apod., vyplňování nesmyslů...) Výsledek byl ten, že mi jen přibylo víc práce, jinak nic.
Když jsem se vrátil zpět pod domácího zaměstnavatele, pouštěl jsem se jen již do projektů, které spojují konstruktérské know how a IT know how. Od té doby jsem vytvořil několik maker či aplikací, které různým firmám šetří stovky tisíc ročně jak na časech, tak i kvalitě dat. Primárně jsem však stále konstruktér junior s malinko lepším platem (32k hr).
Poselství tkví v tom, abys neudělal stejnou chybu jako já a nestal se levným odborníkem na IT i strojařinu když primárně jsi byl třeba jen konstruktér.
Myslím si, že v tomto odvětví je poptávka po takovýhle lidech dost, ale málo kdo je chce platit jako IT odborníky (50k +) a raději by je platily jako běžné konstruktéry. Nejsem však z Prahy nýbrž z Plzně. Další věc je, že takováto pozice je pro některé zaměstnavatele nepředstavitelná, protože si myslí, že to co koupí od velkých sw společností je definitivní a nedá se s tím nic dělat. Obecně se setkávám s tím, že když lidem vysvětluji, co dělám, tak ani nemají představu.
Obecně si myslím, že pokud se ti povede naučit se jeden nebo víc top CAD (Catia, NX, Proe) a pak i naučit se ho automatizivat + to že budeš umět komunikativně anglicky je velké plus a budeš jedním z mála. U nás ve firmě je asi přes 130 konstruktérů, a jsme tu 2, co dokážou vytvořit z 0 aplikaci pro automatizaci.
Málo který konstruktér rozumí tomu, co dělá vývojář a málo který vývojář rozumí tomu, co dělá konstruktér, proto bych se této výhody nevzdával.
Jako reference času se naučit psát plynule programy je tak rok neustálého vymýšlení, učení a psaní. Musí to však mýt smysl. Jedna věc je pochopit API od CAD a druhá věc je naučit se psát čistý kód. Co hodně pomůže je rozumný IDE které nezůstalo v historii. Kdybych nemohl psát programy ve Visual studiu 2017 asi bych to vzdal. Protože Catie má jen IDE pro VBA což je šílená historie. Další věc je řešit reálné problémy. Psát si nějaké nesmysli pro naučení tě nikam nedostane.
Pokud jednou uděláš jednoduchou automatizaci co všem kolegům ušetří hodiny denně, už není cesta zpět
... je to těžká cesta, ale mě osobně moc baví, i přesto to, že je hůř placená a všechno se učíš od nuly bez cizí pomoci.
Tak nam rekni, co dokazes naprogramovat?
A aktualni priklad co bych potreboval udelat po hypotetickem junior programatorovi: je zde opensource FreeCAD a export do STEP je bezbarvej. Dopiste tedy podporu pro barvy v exportujicim kodu, interni datovy model je obsahuje pac se to vizualizuje behem editace. Dokazete to? Nebo si tedy sednete do korporatu.. pane mechaniku (a schvalne je tento priklad vybran s prihlednutim k oboru).
Toto je podle mě dobrý nápad na vývoj programu. I když to třeba nevyjde a nebude to snadné vymyslet. toto je přesně zadání které mě končí na stole.
Další případy mohou být:
Toto je náš výkres, naše kusovníkdy naše data v catii. Chtěly bychom dělat výkresy automaticky a data z kusovníku udělat v 10ti jazycích a 2 verzích.
Nebo toto jsou souřadnice do robota (1000 řádek xml) a dostaňte tyto body z catie na těchto datech.
Máme sestavu o 1000 dílů a chceme z nich dělat hromadně step.
Potřebujeme dostat měřící body na robota.
Potřebujeme hromadně editovate parametry na celé sestavě.
Hromadná editace razítek na výkresech
Hromadné analýzi DXF nebo různých zásad v modelech.
Těch případů je kvanta a každá firma má své specifické.