Ještě Kubovi:
Ale ta otázka na obecný základ je jinak hodně dobrá, díky za ni! Kdyby tady nebyla taková atmosféra dohadování se, kdo dál dočůrá, bylo by zajímavý se o tom pobavit.
Já třeba když jsem šel na MU, tak se mi ta propaganda "naučíme vás obecné principy" taky moc líbila - akorát jsem si pod "obecné principy" představoval něco trochu jiného, tak jsem pak se zděšením prchl z teoretické informatiky na aplikovanou, kde už to (z mýho pohledu) mělo trochu víc hlavu a patu.
On je to problém pojmu "teorie": Třeba když si vezmu tu bezpečnost, k tomu existuje spousta obecné teorie, která vůbec o konkrétní technologii nemluví, takže splňuje ten požadavek "aby to za deset let nebylo úplně jinak" (jakkoli si i o tomhle požadavku myslím, že je pochybný - viz výš). Kde se takovou "praktickou teorii" naučím? Nikde. Opět: na MU jsme měli dokonce předmět o ITIL, kterej učil externista, ale byl to opět předmět nepovinně volitelnej, takže zase: cosi vedlejšího, v principu na úrovni předmětu Folková hudba. A byl to jenom jeden základní kurz, bez jakékoli možnosti se věci víc věnovat. To nejdůležitější: podívat se, jak se to aplikuje v praxi, samozřejmě naprosto nemožné, pokud si to člověk nezařídil na vlastní pěst. Takže opět krok jakoby správným směrem, ale naprosto k ničemu, protože když si tyhle *abstraktní* věci člověk poslechne v rámci jednoho semestru, bez praxe mu to stejně nic nedá a logicky to dost brzo úplně zapomene, místo by to dostal pořádně do krve.
Řekl bych to tak, že prostě jediná teorie, která se na našich fakultách učí, je matematická teorie (teoretická informatika). "Praktická teorie" se neučí prakticky vůbec, mj. proto, že akademici o ní většinou vůbec nic neví, protože v praxi nikdy nepracovali. ITIL se nenučím, ISO se nenaučím, Six Sigma se nenaučím, teorii bezpečnosti se nenaučím. "Disaster recovery" budu jako čerstvý absolvent, co při škole nepracoval, nejspíš považovat za pojem z geologie. Jak napsat bezpečnostní politiku absolutně netuším. O tom, jak ve firmách probíhá rozhodování nevím nic. O ekonomii vím jenom absolutní minimum.
...a protože tohle všechno tak nějak podvědomně tuším, začnu si honit triko s tím, jak nejsem cvičená opice, protože jsem něco zaslechl o tom a tom matematickém formalismu...
Ti co holt nemají hlavu na abstraktní myšlení, by se mohli v klidu zaobírat praktickými detail, které budoucí zaměstnavatelé ocení a nemusely by se trápit nad "onanováním nad teorii", když je to beztak nebere.
Bez urážky, myslím, že tohle je přesně ukázka toho, že jsi univerzitám skočil na jejich propagandu. Není pravda, že matematická/akademická teorie ("teoretická informatika") je jediná věc, ke které je potřeba abstraktní myšlení, a kromě toho existuje jenom bezmyšlenkovité bušení kódu v javě.
Kdo se někdy trochu snažil vytvořit ty zmíněné bezpečnostní politiky, disaster recovery plány, kvalitní plány zálohování nebo třeba obecná pravidla managementu IT služeb, ten ví, že se mu hlava pořádně zavařila - minimálně stejně jako u těch úvodních/základních kurzů teoretické informatiky.