Vejška tě neposune, to je vždy o člověku, ne o systému. Můžeš mít nejdokonalejší systém, ale když člověk nechce, tak mu ten systém nic nedá. A i naopak, můžeš mít špatný systém, ale pokud člověk chce, tak si informace mimo systém sežene, pokud existujou.. A ony ty informace existujou... Děkuj 21. století, a pomodli se k internetu... Takové množství informací v nějaké knihovně nenajdeš... Jen na internetu...
Bohužel minimálně (a nejen) u nás je školství v tragickém stavu, jen u vysokých škol to nejde tolik vidět. Nicméně i přesto je mnohem jednodušší jít si sednout na zadek na přednášku a poslouchat (příp. jít do knihovny), než se učit z mnohdy pochybných zdrojů internetu. Jednak proto, že ne vše, co člověk najde, je spolehlivé, ne vše je ucelené a ne vše píší lidé, kteří tomu rozumí. Navíc v situaci, kdy často chybí materiály v češtině a někdy je prostě fajn se s učivem seznámit v rodném jazyce. (Jinak bych chtěl vidět, jak by mi posloužil internet, pokud bych se chtěl učit teorii automatů / grup / kategorií / množin, v porovnání s knihovnou/knihami... )
Úplně si to s tím, že je lepší jít na přednášku nemyslím. Na internetu se dají sehnat v AJ kvalitní materiály, často zdarma, někdy za pár korun (10 EUR na Udemy). Myslím, že hodně kurzů třeba na Udemy je ucelených, případně knížek na Amazonu.
Co vidím v poslední době celkem dost, že má význam studovat po malých krůčcích a pravidelně, věnovat studiu třeba 10 minut denně a pravidelně, než jednou za týden dvě hodiny (to se člověk stejně není schopen v dnešní době soustředit).
Já třeba teď studuji správu RedHat Linuxu, stáhnul jsem si zdarma System Administrator Guide, a 2x týdně si vždy projdu po jedné kapitole, občas si věci rovnou zkouším, a docela se mi to v hlavě drží, ani se nemusím nějak přemlouvat. Další dni mám rozdělané zase kurzy na Udemy (po 10 EUR) a studuji je po 1 lekci jednou za týden. Pak mám třeba rozdělanou knížku, a po 10 stránkách denně včetně potrhávání u ní jedu.
U hodně věcí vidím, jak se po malých krůčcích dá dostat za čas strašně daleko. Škola je prolejvárna informací, snaží se do vás za krátký čas nalít co nejvíc informací, co člověk hned zapomene. Já potřebuji mít při učení spíše výsledky, sám pro sebe nejedu stylem, že bych do sebe naházel co nejvíc informací, ale naopak pravidelně jistou dávku, kterou jsem schopen ještě bezproblémově vstřebat. A to je 10-30 minut denně.