Já od roku 2008 kupoval dost: iPod s klasickým diskem (dodnes nejlepší analogový výstup), první iPad (dnes v kuchyni na recepty), iPhone 6+ (aktuální mobil), iPad Pro + pencil (ve dne pracovní nástroj, večer přehrávač multimédií). Minulý rok jsem se rozhodoval mezi Dell a MacBook Pro. Živí mě automatizace, takže na každý projekt VM s Win a vývojovým prostředím. Na OS hosta a ceně notebooku nezáleží, od roku 2009 používám Dell/Gentoo. Nakonec jsem risknul MacBook Pro a tak můžu srovnat Mac/Linux z pohledu běžného ne IT uživatele:
- kancelářské balíky: M: MS Office, LibreOffice, „Apple Office“. L: LibreOffice.
- webové prohlížeče: v podstatě žádný rozdíl, co se komu líbí.
- mail: M: používám vestavěný mail klient, který umí i Exchange. L: různí klienti, problém s připojením k Exchange.
- foto: M: Adobe, Pixelmator a další „etalony“, L: Gimp, Raw therapee.
- vektorová grafika: M: Adobe, Autodesk, Graphics. L: Inkscape, ?
- hudba: M: přešel jsem na Apple music. L: Clementine a další.
- video: M: QuickTime, VLC a další. iTunes není potřeba od asi 2010. S přehráváním není díky jednotnému hw problém. L: VLC, mplayer, ... Pozor na podporu grafických karet.
- střih videa: M: FinalCut, Premiere. L: Nic nekrachujícího jsem nenašel.
- zálohování pro dummies: M: TimeMachine, L: ?
- CAD (prohlížeče dwg apod): M: všechny komerční, L: nic.
Jako dlouholetý uživatel Linuxu musím bohužel uznat, že Mac je pro běžného uživatele desktopu mnohem svobodnější systém než všechny Linuxy světa dohromady. Výběr _kvalitních_ programů pro Mac je zkrátka mnohem širší. A to už vůbec neberu v úvahu optimalizaci hw a sw nebo spolupráci mezi počítačem, tabletem a mobilem (sdílená schránka, iCloud, zprávy, Air Drop, telefonování). Tam je to pro Linux naprostá katastrofa. Jako dlouholetý čtenář root.cz (od 2001?) se ale při čtení fóra nejvíce děsím postupné debilizace linuxové komunity, protože žádný seriozní pracant nedovolí, aby mu IT spravoval a navrhoval fanatik s názory a chováním na úrovni absolventa mateřské školy.