S tim, ze spousta aplikaci, ktere v minulosti kladly duraz na funkcionalitu pred vzhledem a dojmem, se pokazila musim bohuzel souhlasit. V it oblasti je to bohuzel zrejme dano tim, ze se it siri mezi vsechny vrstvy obyvatelstva. Autori aplikaci se asi snazi se prizpusobit. Pro ne hloupeho uzivatele je to ale cesta do pekel. Pripadne jde o to, vykazat nejakou cinnost, vymyslet jak lidi na neco nachytat, nebo cert vi co za kulisarny.
Zazil jsem bankovnictvi postovni spor potazmo csob. Bylo to me prvni ib. Dalo s s nim domluvit. Pak prisla zmena. Sice prestaly fungovat nejtere operace a muselo se prepinat na starou verzi, ale mel jsem kolacovy graf, kolik penez sem utratil za jidlo a kolik ve vykricenych domech. Nikdy me to nezajimalo a bylo mi to k nicemu a nevylepsilo to ani to, ze mezi jidlo pocital i benzin. Vice lidi kolem me koulelo ocima a prepinalo vzdy rovnou na starou verzi. Toto trvalo vice jak rok, bez zlepseni stavu. Pak sem odesel k fio.
U fio zatim dobry, platbu odeslu pres jeden formular, vyznam se v tom, je to strohe, jasne, celkem prehledne. Desim se, ze to brzo nekdo znici.
Mam hypo ucet u unicreditu. Po prihlasni do ib vidim tri barevne plochy, ktere asi znazornuji me ucty. U nich nejake divne udaje. U detailu uctu je par informaci zobrazeno tak, ze se nevejdou na monitor a musi se scrollovat. Tak si rikam, asi to maji pro starsi lidi, at je to velke a prehledne. Proc mi tedy starsi pani, ucitelka jazyka ze zs, sama zacne vykladat, ze ib u unicreditu je hruza, ze driv to bylo prehledne, ted tam informace kolik ze nasetrila, ale zjistit kolik ma na uctu je problem. Proc pouziva starou verzi dokud muze? Jina znama se nechala slyset: mam tam pracovni ucet, protoze musim, okamzite prepinam na starou verzi. Takze tri lide ruzneho stari, ze trech ruznych profesi s tim maji problem. V bance vam sami reknou, ze vi, ze je to opruz. Presto vam ti banka uz dva roky nuti.
A tak by se dalo pokracovat dal a dal. Bohuzel neznam ucinny zpusob, jak se tomuto branit. Jak nekomu vysvetlit, ze ib neni hracka pro deti, ze to nejsou ani letni saty a ani damska kabelka a ze to tedy rozhodne nepodleha kazdorocnim modnim vlnam, ale ze to je PRACOVNI NASTROJ, ktery chci dlouhodobe rychle a efektivne uzivat a chci tezit z toho, ze jsem s nim jednou naucil dobre zachazet.
Citim se vsemi, kterym nejaky blbec znicil dobre fungujici ib a jeste se jim banka vysmiva holedbanim se, co za genialni pocin to neudelala. Pokud muzete, jdete jinam.