SSD do notebooku místo mechaniky

Re:SSD do notebooku místo mechaniky
« Odpověď #90 kdy: 24. 03. 2015, 23:52:15 »
Chci předeslat, že bezpečnosti vůbec nerozumím. Tohle je můj laický pohled:

Teď sedím doma. Kolem sebe mám v počítačích různá média - HDD, SSD, flašky ... se kterými běžně pracuji a přistupuji s nimi na web. Kdykoli v minulosti jsem mohl chytit malware, které se mi může rozšiřovat na všechna bootovací média, se kterými přijde do styku ... ale zatím to malware o sobě nedává vědět.
U systémů výše nikdy nedokážu ani s rozumnou mírou jistoty říct jestli jsou v daný okamžik napadené.

Naopak u originálních instalačních read-only medií (nebo sekundárně vytvořených read-only médií, vytvořených na bezpečném systému) je pravděpodobnost, že jsou napadené, relativně nízká a omezená na speciální scénáře: malware na ně umístil sám výrobce, média mi podstrčil bytový zloděj ... atd.
Jedině díky nim dokážu vytvořit systém, u kterého je nízká pravděpodobnost, že je napadený.

ohledně minulého odstavce mě trápí jedna věc: co když mi nějaký malware flashnul BIOS?
Pak mi přijde, že jsem v koncích, protože malware v BIOSu si může ohlídat všechno, i přepsání sama sebe novým BIOSem.
Dá se proti tomu nějak bránit?
Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #91 kdy: 25. 03. 2015, 00:33:13 »
ohledně minulého odstavce mě trápí jedna věc: co když mi nějaký malware flashnul BIOS?
Pak mi přijde, že jsem v koncích, protože malware v BIOSu si může ohlídat všechno, i přepsání sama sebe novým BIOSem.
Dá se proti tomu nějak bránit?

Poridte si Raspberry Pi. To BIOS nema.

Re:ssd do notebooku misto mechaniky
« Odpověď #92 kdy: 25. 03. 2015, 00:33:40 »
2. Tak je fakt, ze zalohuju jenom velmi nahodile, ale pocitam s tim, ze to nejdulezitejsi budu zalohovat na externak.
Mám jistý lehký odpor k zálohovaní na externí disky. Jednak nikde není zaručeno, že tu zálohu ještě někdy přečteš :-) a také, takové zálohy jsou "nahodilé" a nikdy ne pravidelné.

Osobně pro zálohy jako ZÁLOHY, používám synchonizační cloudové systémy. Kde jsou zálohy dělány automaticky ihned průběžně.

Vytvořil jsem natolik off-topicovatý off-topic, že jsem raději odskočil jinam:
Jak při zálohování neohrozit staré existující zálohy?
Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

« Odpověď #93 kdy: 25. 03. 2015, 00:35:43 »

No nějaký zavaděč ve smyslu BIOSu tam snad být musí... Mám to chápat tak, že zavaděč je read-only?

« Odpověď #94 kdy: 25. 03. 2015, 08:30:35 »
Takze kvuli podobny blbosti bych mel mit v notebooku DVD mechaniku? No tvoje myslenkove pochody jsou docela zajimave.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #95 kdy: 25. 03. 2015, 08:38:16 »
Ano, máš pravdu. u netbooků je to standart, u 13" laptopů a slim taky.
a mimochodem nechapu co maji netbooky spolecneho s vlajkou prezidenta...
Detailisto ....
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #96 kdy: 25. 03. 2015, 08:53:49 »

No nějaký zavaděč ve smyslu BIOSu tam snad být musí... Mám to chápat tak, že zavaděč je read-only?

Je tam nejaky zavadec tusim a z OS se tam pak natahne firmware nebo tak neco. Detaily nejsou podstatne, podstatne je, ze malware, ktery infikuje BIOS, si s RPi neporadi a psat malware jen kvuli nekolika RPi se nikomu nevyplati, kdyz PC jsou nejspis miliardy.

« Odpověď #97 kdy: 25. 03. 2015, 08:55:28 »
kecy v klecy. i na SATAI je to ferari. krome startu systemu totiz temer nikdy nectes sekvencne > stovky MB. Hlavni vyhoda SSD nejsou hustomegakruty gigabajty za sekundu. Ta vyhoda je, ze nelitaji hlavicky jak streleny. A tohle je naprosto zasadni rozdil bez ohledu na verzi SATA. Pokud tvrdis opak tak jsi bud blazen nebo mas nulovou zkusenost s SSD na starsich strojich.
Naopak mám především zkušenost s SSD na starších strojích. V zásadě máš pravdu, ALE
Většinou jsem na právě starších a starých strojích narazil na jiný problém. ANO kopírování a práce s daty na HDD byla úžasná, start systému taky SUPER, ale jinak když k tomu SSD nemáš zbytek HW tak nevím jak chceš využít jeho potenciál.

A jen pro důkaz. Osobně zkoušeno na 5ti laptopech ve stáří od 13 po 5 let. 3 s Ubuntu 2 s Windows.
Až na tom 5 let starém laptopu byla investice do tohoto disku akceptovatelná.

Je to to samé, jako kdyby jsme se bavili, že do Felicie dáš místo motoru 1,3 nějaký 3 litrový 6ti válec.
Ano bude ta felicie jezdit fakt rychle. Rovně...  ;D

jsem divnej, ale ja proste nemel placku v prackach uz nejmene tri roky, v notebooku uz od koupe mam SSD
Nejsi divný, mnoho lidí už neví co to DVD je, stejně tak znám minimálně 100 lidí, co požadují FUNKČNÍ FDD mechaniku v PC

Fak nechapu k cemu bych dneska mel pouzivat nebo vytvaret DVD. Prezentacni materialy? Flaska stoji par korun a narozdil od DVD ji zakaznik nehodi do kose. Prenos dat? 64GB flash na klicich. Prenost vetsich dat? ethernet nebo 2,5" HDD + USB 3.0 port.
Jasně, USB Flash disk nacpeš do všech přehrávačů co mají pro presentaci, každý má přeci to nejmodernější zařízení doma.
Jistě účetní kanceláře jistě budou zálohovat data na USB 64GB klíčenkách.....
A pochopitelně, pokud potřebují přenést data v nezměnitelné a needitovatelné podobě je nejlepší to poslat přes třeba uložto....

Takže ještě jednou. Jak jsem psal. Je otázka s kým komunikuješ a a jaká potřebuješ vytvářet media.

Fakt si ani v nejdivocejsich snech neumim predstavit proc bych potreboval v roce 2015 DVD mechaniku.
No budeš se divit ale já a x dalších ano. Už jen protože je to většinou medium co několik let je ve stejném stavu.

Vubec nechapu jak by stojici ventilatory mely delat vetsi hluk nez plotny...
Ale mozna jsme jen exot a nesnasim jakykoliv takovy zvuky tak je moje zarizeni proste nevydavaji.
No mne tedy v desktopu ventilátory rozhodně nestojí. TO by neuchladilo se.
A u laptopu, holt se občas zapnou.

Nicméně rozhodně nepracuji v absolutně tiché místnosti, takže hukot nějakého HDD fakt neslyším.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

nobody

« Odpověď #98 kdy: 25. 03. 2015, 09:51:27 »
pokud chces tvrdit ze u sveho 7let stareho freevents s C2D nepoznas rozdil mezi HDD-SSHD-SSD tak mas asi vypadky pameti, vnimani casu ci prostoru, nebo si chodis varit kafe pri kazde diskove operaci ;)

« Odpověď #99 kdy: 25. 03. 2015, 18:37:55 »
pokud chces tvrdit ze u sveho 7let stareho freevents s C2D nepoznas rozdil mezi HDD-SSHD-SSD tak mas asi vypadky pameti, vnimani casu ci prostoru, nebo si chodis varit kafe pri kazde diskove operaci ;)
NE nic takového netvrdím. A podotýkám jsem zastáncem SSD disků mnoho let, ale ne pro všechny způsoby použití.

Ano pokud budu kopírovat mezi adresáři 50GB dat, tak zajisté bude obrovský rozdíl mezi použitím HDD a SSD, rozdíl mezi HDD a SSHD bude minimální

Ano bude rozdíl mezi spouštěním programů (a i OS) jestli je to vše na HDD 5400 či 7200ot/min, nebo na SSHD, či v nejlepším případě SSD

ALE tvrdím, že při následné práci v těchto programech se diskových operací dělá MINIMUM, pokud se nejedná o programy, které prioritně pracují s daty na disku.

Mám permanentně spuštěné zobrazení využití prostředků v laptopu (i desktopu) a na rovinu říkám, že pokud zrovna nekopíruju nějaký ten soubor sem tam, tak můj disk v podstatě čte něco kolem 150kB/s sem tam.... a jednou za nějakou chvíli díky skype, i trochu více.

Ale třeba původní tazatel, a i ty, pracujete v programech, které stále něco čtou z disku, a minimálně používají CPU, GPU, RAM a pod... a pak je rychlost disku zásadní.

Ano souhlasím, ve Windows je to čtení daleko častější než u Ubuntu  8)

Nicméně nejsem odpůrcem SSD, naopak, do všech nových PC co skládám, každého přesvědčuji na kombinaci SSD 128GB pro OS a SW, a HDD 1TB pro data.
Je to vyzkoušené, jako absolutně nejrychlejší způsob jak udělat rychlý PC i z jinak "levných a nevýkonných" součástek.

Ale u laptopů více často narážím na problém, že lidi cpou na ty disky tolik s******, co by tam být nemusely, že jim ani 240GB SSD by stejně nestačilo. Mnozí pojmy jako externí disky, NAS a podobně připadá buď jako sprostá slova, nebo něco z těch sci-fi pořadů v televizi. A nezáleží na vzdělání, a mnohdy ani věku.

Ano souhlasím, že jsem sám uvažoval o potřebě či postradatelnosti DVD jednotky v laptopu. A případné náhrady za externí modul. A zkoušel jsem i SSD disky u sebe.
Výsledek, praktičtější bylo spokojit se z rychlým kompaktním laptopem, který má vše bez potřeby dalších externích elementů kdyby něco, než sebou tahat věčně kromě laptopu a nabíječky ještě spoustu dalších externích komponent, když to efektivní zrychlení při použití mých programů nebylo až tak závislé na rychlosti HDD

V podstatě mám v laptopu 4GB RAM (u druhého jen 2GB) a standardní potřeba je JEN 2,4GB (u druhého 1,6GB) a tak jsem taky řešil otázku musím tam dávat 8GB RAM ? bude to potřeba ?

Jistě, v desktopu mám 16GB RAM, ale využiju je snad jen u Windows, a to jen při hraní her, .... nepodařilo se mi ani virtualem spotřebovat více jak 60% tohoto prostoru. Asi nemám žravé programy...

A zrovna u toho Philips Freevents X52CZ Intel Core DUO 2,2MHz, 2GB RAM, byla rozdíl při použití SSHD a SSD MINIMÁLNÍ. Neboť ať jsem dělal co jsem dělal, přes 130Mbps přenosovou rychlost to SSD jít nechtělo. SSHD má 115Mbps, HDD 7200ot/min 105Mbps, HDD 5400ot/min jen 50Mbps (průměr = SSD měl jedinou výhodu, rychlost byla stabilní na celém rozsahu disku) ......vše měřeno na Ubuntu 12.04 (pak už tam zůstalo SSHD)

A při montáži místo DVD mechaniky, rychlosti byly stejné spíše tragičtější. Tohle je zrovna zmetek laptop..... Nicméně 12.5" 6hodin na baterie, stříbrný....

A zrovna u tohoto, mého hlavního servisního laptopu je DVD jednotka velmi často používána, a nosím sebou spoustu instalačních programů, disk používám i pro zálohy klientů, takže mít 128/246GB místa nebo 500GB místa na disku je velmi podstatná otázka.

« Odpověď #100 kdy: 25. 03. 2015, 18:48:45 »
NE nic takového netvrdím. A podotýkám jsem zastáncem SSD disků mnoho let, ale ne pro všechny způsoby použití.

Ano pokud budu kopírovat mezi adresáři 50GB dat, tak zajisté bude obrovský rozdíl mezi použitím HDD a SSD, rozdíl mezi HDD a SSHD bude minimální

Ano bude rozdíl mezi spouštěním programů (a i OS) jestli je to vše na HDD 5400 či 7200ot/min, nebo na SSHD, či v nejlepším případě SSD

ALE tvrdím, že při následné práci v těchto programech se diskových operací dělá MINIMUM, pokud se nejedná o programy, které prioritně pracují s daty na disku.

Mám permanentně spuštěné zobrazení využití prostředků v laptopu (i desktopu) a na rovinu říkám, že pokud zrovna nekopíruju nějaký ten soubor sem tam, tak můj disk v podstatě čte něco kolem 150kB/s sem tam.... a jednou za nějakou chvíli díky skype, i trochu více.

Ale třeba původní tazatel, a i ty, pracujete v programech, které stále něco čtou z disku, a minimálně používají CPU, GPU, RAM a pod... a pak je rychlost disku zásadní.

Ano souhlasím, ve Windows je to čtení daleko častější než u Ubuntu  8)

Nicméně nejsem odpůrcem SSD, naopak, do všech nových PC co skládám, každého přesvědčuji na kombinaci SSD 128GB pro OS a SW, a HDD 1TB pro data.
Je to vyzkoušené, jako absolutně nejrychlejší způsob jak udělat rychlý PC i z jinak "levných a nevýkonných" součástek.

Ale u laptopů více často narážím na problém, že lidi cpou na ty disky tolik s******, co by tam být nemusely, že jim ani 240GB SSD by stejně nestačilo. Mnozí pojmy jako externí disky, NAS a podobně připadá buď jako sprostá slova, nebo něco z těch sci-fi pořadů v televizi. A nezáleží na vzdělání, a mnohdy ani věku.

Ano souhlasím, že jsem sám uvažoval o potřebě či postradatelnosti DVD jednotky v laptopu. A případné náhrady za externí modul. A zkoušel jsem i SSD disky u sebe.
Výsledek, praktičtější bylo spokojit se z rychlým kompaktním laptopem, který má vše bez potřeby dalších externích elementů kdyby něco, než sebou tahat věčně kromě laptopu a nabíječky ještě spoustu dalších externích komponent, když to efektivní zrychlení při použití mých programů nebylo až tak závislé na rychlosti HDD

V podstatě mám v laptopu 4GB RAM (u druhého jen 2GB) a standardní potřeba je JEN 2,4GB (u druhého 1,6GB) a tak jsem taky řešil otázku musím tam dávat 8GB RAM ? bude to potřeba ?

Jistě, v desktopu mám 16GB RAM, ale využiju je snad jen u Windows, a to jen při hraní her, .... nepodařilo se mi ani virtualem spotřebovat více jak 60% tohoto prostoru. Asi nemám žravé programy...

A zrovna u toho Philips Freevents X52CZ Intel Core DUO 2,2MHz, 2GB RAM, byla rozdíl při použití SSHD a SSD MINIMÁLNÍ. Neboť ať jsem dělal co jsem dělal, přes 130Mbps přenosovou rychlost to SSD jít nechtělo. SSHD má 115Mbps, HDD 7200ot/min 105Mbps, HDD 5400ot/min jen 50Mbps (průměr = SSD měl jedinou výhodu, rychlost byla stabilní na celém rozsahu disku) ......vše měřeno na Ubuntu 12.04 (pak už tam zůstalo SSHD)

A při montáži místo DVD mechaniky, rychlosti byly stejné spíše tragičtější. Tohle je zrovna zmetek laptop..... Nicméně 12.5" 6hodin na baterie, stříbrný....

A zrovna u tohoto, mého hlavního servisního laptopu je DVD jednotka velmi často používána, a nosím sebou spoustu instalačních programů, disk používám i pro zálohy klientů, takže mít 128/246GB místa nebo 500GB místa na disku je velmi podstatná otázka.

j

« Odpověď #101 kdy: 25. 03. 2015, 19:11:49 »
Hele, problem SSDcek zacina bejt v tom, ze se k nim pristupuje uplne stejne jako k libovolnymu dalsimu narustu vykonu. Vem si, ze pred +-25ti lety se na nejaky ty i386 pocitalo cca 200 vejplat cca hodiny (rekneme 2-3). Dneska na HW za MKc budes mit kliku, kdyz to bude stejny.

A to je i problem s SSD, spousta veci ti dneska na HDD uz jede tak zoufale, protoze dmntni tvurce to samo delal na SSD a neresil ...

Mimochodem, do home PC je 120tka SSDcko zoufale az nepouzitelne malo. Vem si, ze ti polovinu schroupne system, a ta druha ... no to je tak sotva na jednu hru. A prave u her (protoze je delaj dmnti) se SSDcko muze jevit jako rozdil mezi da se hrat a neda se hrat. Klidne si to vyzkousej, nahod si trebas SWTOR (free), na kazdy planete mas nekolikrat load (naprotsto nesmyslne) a pokud nemas SSD, tak ses bud extremne trpelivej nebo z toho brzo zesilis. (jen podotykam, to lagovani vsude kolem neni problem tvyho PC).

Ad sracky na discich ... mi povidej, mr managor si poridil kvuli tomu ze mu doslo misto 64GB nakousnuty jabko, a za 14 dnu tam uz zase misto nemel ... yteligenti po firme rozesilaj na vsechny 10MB prilohy (to da mistu pekne nazadek, kdyz to dostanou stovky lidi) ...

Jinak zkusenost s vymenou HDD v notesu (novym) za SSD (neorig, za model s SSD chteli +10k) = reakce velmi vyrazne lepsi, spousteni appek vpodstate okamzity, vydrz temer na dvojnasobku (notes z toho byl ponekud zmaten, ale pak se srovnal). Zaroven se ale narazilo na to, ze ne kazdymu notesu (steny modely) to SSD sedi, sem tam mel nejake politicky problemy (proste znicehoz nic zbuchnul, pricemz s diskem to nedelal, SSDcko bylo zcela OK v jinym stroji)

Nox

« Odpověď #102 kdy: 25. 03. 2015, 19:36:25 »
K tomu zaplacanemu mistu na disku. Vetsina beznych domacich uzivatelu ani nevi, co je to NAS. Nikdy by nezvladli ho nastavit. Plus to znamena cca 1500 Kc za levny nechutne pomaly NAS a dalsi penize za disk. Na RAID rovnou zapomente, to znamena platit dvojnasobek za misto na disku.
Externi disk je zase neprakticky, zkuste se s nim presouvat z kuchyne do obyvaku pri koukani na film z exteraku. Lidi to chteji mit vsechno v 1 zarizeni, ne milion kramu okolo. Tady je treba si spise stezovat na vyrobce notebooku, ktery do svych zarizeni davaji sr...y s 5400 otackama a 8GB SSD cache. Do levnych notebooku patri 7200 otackovy disk, do drazsich 128GB mSATA/M.2 SSD a 5400 otackovy disk na data. Bohuzel v realu si to musi clovek koupit tak, mizerny dily vyhodit, namontovat nove a jeste riskovat hadani o zaruku. A BFU si to taky nepredela a nepreinstaluje.
Nez to nekoho napadne, tak na cloud rovnou zapomente, spousta lidi ma xDSL a obcas i starou wifi pod 1Mbs.

« Odpověď #103 kdy: 25. 03. 2015, 19:48:12 »
U Dellu hádání se o záruku není. Jednoho servisáka jsem se na to zeptal, řekl, že to vůbec neřeší. A další servisák to vůbec neřešil. Klidně při rozebírání notebooku vytáhnul SSDčko, po výměně základní desky spustil test, a řekl, že oba disky vidí. Evidentně si toho musel všimnout, ale neřešil.

Někteří jiní výrobci to ale prý řeší, zkušenost ale moc nemám. U HP vím, že jsem neměl žádnou pečeť a neřešili, že jsem notebook otvíral. (Záchrana dat z nefunkčního notebooku…) Nevím ale, jestli bych mohl reklamovat notebook i se změněným hardwarem, nebo jestli bych to musel před reklamací uvést do původního stavu.

j

« Odpověď #104 kdy: 25. 03. 2015, 19:49:05 »
2NOX: On je problem jeste trocha jinde ... ve widlich. Zkus BFUcku disk rozdelit na system a data ... To mu nikdy nevysvetlis, ze ty svoje sragory ma davat na "Dcko". Muzes samo zkusit absolvat harakiri v podobe nalinkovani do dokumentu atd, cimz si dost pravdepodobne zadelas na opakovany support na tema "uz to zase nefunguje".

V tuxovi tohle BFUcku klidne predhodis jako "tuhle mas adresar fotky, tak do nej davej ty fotky" a BFUcku je uzadeke jestli je to dalsi disk v PC nebo nejaky FTPko nebo jeste neco dalsiho.