Domaci NAS: WD MyCloud (Mirror) vs DIY (low power) NAS (FreeNAS/OMV)?

Kit

Re:Domaci NAS: WD MyCloud (Mirror) vs DIY (low power) NAS (FreeNAS/OMV)?
« Odpověď #90 kdy: 10. 05. 2017, 22:17:57 »
Nevidím důvod, proč bych měl opouštět nějaký svůj názor, zejména když ses ani nepokusil mi ho vyvrátit.

Ocividne mas problem s porozumenim psanemu textu nebo s pameti.
Precti si, na co se tu tazatel ptal.
Pak si precti, co jsi mu psal a jak jsi to po kritice zduvodnoval.

To byla kritika?

« Odpověď #91 kdy: 10. 05. 2017, 22:27:25 »
Tak si dejme opacko, kdyz nejsi schopen cist nebo drzet par informaci v pameti:

Na dvoudiskovém serveru bych asi použil RAID 0 kvůli výkonu. Pokud bych potřeboval redundanci, použiji dvě mirrorovaná úložiště.

na to jsi dostal nejaky (vcelku zaslouzeny) facepalm

a po nem upozorneni, ze jde o zalohovani:

Na zálohování? No to je super nápad!  ;D ::)

A po kratke vymene, kam ses pokousel zatahnout nejake OT Googly atp. i
Proto rikam 3-2-1.
Ale jeste jednou - nic z toho, co jsi napsal, neni omluva pro to navrhovat RAID 0.

Coz je vecne spravne a je to kritika. Kapis?

« Odpověď #92 kdy: 10. 05. 2017, 22:42:12 »
(btw - kdyby te zajimalo, na co byl dotaz, tak ho najdes jako prvni prispevek v tomhle tematu. Mohlo by te prekvapit, na co ten dotaz byl)

Kit

« Odpověď #93 kdy: 10. 05. 2017, 22:56:42 »
Tak si dejme opacko, kdyz nejsi schopen cist nebo drzet par informaci v pameti:

Na dvoudiskovém serveru bych asi použil RAID 0 kvůli výkonu. Pokud bych potřeboval redundanci, použiji dvě mirrorovaná úložiště.

na to jsi dostal nejaky (vcelku zaslouzeny) facepalm

a po nem upozorneni, ze jde o zalohovani:

Na zálohování? No to je super nápad!  ;D ::)

A po kratke vymene, kam ses pokousel zatahnout nejake OT Googly atp. i
Proto rikam 3-2-1.
Ale jeste jednou - nic z toho, co jsi napsal, neni omluva pro to navrhovat RAID 0.

Coz je vecne spravne a je to kritika. Kapis?

Co z toho je kritika? Argumenty žádné -> žádná kritika.

« Odpověď #94 kdy: 10. 05. 2017, 22:59:17 »
Tobe vazne nestacilo upozornit, ze jsi nic nevyresil, navrhl mene spolehlive reseni a neprinesl zadnou vyhodu? (Pritom jsi mylne uvadel, ze prinasis vyhodu v rychlosti.)

Kit

« Odpověď #95 kdy: 10. 05. 2017, 23:01:53 »
Tobe vazne nestacilo upozornit, ze jsi nic nevyresil, navrhl mene spolehlive reseni a neprinesl zadnou vyhodu? (Pritom jsi mylne uvadel, ze prinasis vyhodu v rychlosti.)

Tím jsi vyřešil co?

« Odpověď #96 kdy: 10. 05. 2017, 23:04:40 »
A tak deti skoncite, kdyz neumite uznat, ze jste navrhli spatne reseni se spatnym zduvodnenim... ;)

Kit

« Odpověď #97 kdy: 10. 05. 2017, 23:08:11 »
A tak deti skoncite, kdyz neumite uznat, ze jste navrhli spatne reseni se spatnym zduvodnenim... ;)

Jakou jsi ode mne čekal reakci? Žádné své tvrzení jsi nedokázal a chceš po mně, abych se sklonil, že máš ve všem pravdu? Udělalo by ti to dobře?

« Odpověď #98 kdy: 10. 05. 2017, 23:10:52 »

Jakou jsi ode mne čekal reakci? Žádné své tvrzení jsi nedokázal a chceš po mně, abych se sklonil, že máš ve všem pravdu? Udělalo by ti to dobře?

To ti tu nekolik lidi v ruznych podobach nereklo, vcetne mne, ze cela ta vec s rychlosti neplati, protoze gigovy ethernet? Takze cele tve zduvodneni muzes vzit a zmuchlat do kulicky. A o tom, ze RAID 0 zvysi pravdepodovbnost selhani se snad chces hadat?

Kit

« Odpověď #99 kdy: 10. 05. 2017, 23:18:54 »

To ti tu nekolik lidi v ruznych podobach nereklo, vcetne mne, ze cela ta vec s rychlosti neplati, protoze gigovy ethernet? Takze cele tve zduvodneni muzes vzit a zmuchlat do kulicky. A o tom, ze RAID 0 zvysi pravdepodovbnost selhani se snad chces hadat?

A to má být jako důkaz? Tvrdil jsem snad, že RAID 0 sníží pravděpodobnost selhání? Vadilo by nám vůbec selhání u takového zálohovacího zařízení? Má snad gigový ethernet něco společného s cache na discích a latencí disků?

« Odpověď #100 kdy: 10. 05. 2017, 23:24:08 »
A to má být jako důkaz? Tvrdil jsem snad, že RAID 0 sníží pravděpodobnost selhání?

Ano. Ne.

Vadilo by nám vůbec selhání u takového zálohovacího zařízení?

Ano.

Má snad gigový ethernet něco společného s cache na discích a latencí disků?
Ne. Ale stejne by spolehlive zabil rozdil ve vykonu, ktery bys RAIDem 0 ziskal. Prijdes na to proc?
« Poslední změna: 10. 05. 2017, 23:28:09 od Ondra Satai Nekola »

j

« Odpověď #101 kdy: 11. 05. 2017, 09:29:12 »
Čemu nerozumíš na "rychlé zálohování"?
Ty to mas hodne vymazany ze? Gbit ethernet da +- 100MB/s ... to da kazdej (aspon trochu normalni) JEDEN disk. Takze na to rozhodne ZADNY raidy netreba. A jelikoz ma jit o zalohovani, tak je otazka, jestli vubec nejaky raid treba, protoze ztrata zaloh neni problem, data jsou prece jeste na provoznim zeleze.

Místo toho jsi mohl napsat, že RAID 0 se ti nelíbí, protože má podstatně nižší spolehlivost, než RAID 1.
Nikoli, RAID 0 je naprosta picovina. Nepouziva to nikdo a nikde, kdyz nekdo potrebuje vazne hodne IOps, tak pouzije raid 10. Protoze (neprekvapive) zaroven potrebuje, aby mu to nechciplo cely s prvnim mrtvym diskem.

PetrM

« Odpověď #102 kdy: 11. 05. 2017, 11:29:20 »
Kite, to myslíš vážně?

R0 je absolutní kravina. Funguje tak, že lichý clustery jdou na jeden HDD, sudý na druhej. Chcípne jeden HDD a máš fuč všechny soubory větší než 1 cluster a všechny s velikostí <= 1 cluster, co jsou na něm. Takže 98% dat. Výměna a rozšíření za provozu není podprováno.

Když ty stejný disky kopneš do LVM, přijdeš při chcípnutí jednoho disku jenom o část dat, která je na něm. Za stejnou cenu, s menším rizikem a s možností rozšiřování za provozu.

A pokud jde o zálohy, snapshot je lepší dělat v noci, když to nikdo nepoužívá a potom je ti šumák, jestli to chroupe hodinu nebo dvě, takže na zálohy stačí RPi + USB Hub  + pár HDD v boxech. Bez RAIDu.

Pokud už jde o urychlení vyšším počtem HDD, tak je lepší R5 nebo R10 kvůli spolehlivosti. Ospravedlnění pro R0 na zálohy nebo file server neexistuje.

Ono totiž to R5 ze tří HDD má kapacitu dvou HDD, ale chcípnutí jednoho z nich nevede ke ztrátě dat - je to interně R0 a na třetím HDD je XOR příslušných clusterů, takže data jdou obnovit XORem zbylých dvou.

Tvůj slavný R0 si můžeš hodit leda na desktop pro střih videa apod., ideálně z dvojice SSD, pokud ti 1x SSD výkonově nestačí. Tam ti to ani nebude brzdit síť. Jinde nedává smysl.

Kit

« Odpověď #103 kdy: 11. 05. 2017, 11:42:01 »
Tvůj slavný R0 si můžeš hodit leda na desktop pro střih videa apod., ideálně z dvojice SSD, pokud ti 1x SSD výkonově nestačí. Tam ti to ani nebude brzdit síť. Jinde nedává smysl.

Konečně se tady našel někdo, kdo má rozum. S tímhle se dá souhlasit.

« Odpověď #104 kdy: 11. 05. 2017, 11:44:05 »

Konečně se tady našel někdo, kdo má rozum. S tímhle se dá souhlasit.

Jako by ti to tu uz nepsali jini driv...