Tvůj slavný R0 si můžeš hodit leda na desktop pro střih videa apod., ideálně z dvojice SSD, pokud ti 1x SSD výkonově nestačí. Tam ti to ani nebude brzdit síť. Jinde nedává smysl.
Konečně se tady našel někdo, kdo má rozum. S tímhle se dá souhlasit.
Jako by ti to tu uz nepsali jini driv...
Jiní napsali jen to, že RAID-0 je kravina, což postrádá logiku.
RAID0 je kravina kdekoliv jinde, než jako lokální buffer, namontovaný do /tmp apod. Jenom jsem vysvětlil, proč to tak je a dal jeden příklad, kde by snad přínos převážil riziko. Jinak píšu to, co ostatní. Na vzdáleným stroji, v produkci a v zálohování nemá co dělat.
A nemíním publikovat, co si myslím o tom, kdo R0 doporučí ve vlákně o NASu nebo zálohování. Jednak jsem slušně vychovaný, druhak by to bylo proti pravidlům serveru a za třetí, musel bych se omlouvat ani lidem s mentální diagnózou, ani zvířatům za srovnání s něčím takovým.
Neroznášej tady prosím bulshity tohohle typu, pokud se v tomhle oboru očividně tak moc nevyznáš. (a teď bez urážky, ale přesně takhle teď vypadáš)
RAID0 je na zálohování samozřejmě velice nevhodné, do NAS také, s tím souhlasím (osobně na mém NAS mám RAID6 (raidz2) s pěti disky.
Nicméně RAID0 je normálně vhodný na produkci, když víš v jakých situacích ho použít. Na MySQL masterech máme 6x NVMe v RAID0 už pár let a nebyl s tím jediný problém (a věř mi že ty disky
smažíme fakt hodně, proto jich máme 6). To samé na ElasticSearch nodech, kde je případný rebuild totálně useless, a je jednodušší vyhodit node při chcípnutí disku a pak jej znova přidat do clusteru po výměně disku. Stejně bys totálně zabil IOčka při rebuildu a musel to z clusteru vyhodit.
K tématu:Jak už tu bylo spoustakrát zmíněno, jdi do DYI. Vyjde tě to
levněji než prebuild nasko a můžeš si tam dát naprosto co chceš, jak už HW tak SW. Doba nastavení záleží na tom, jak moc seš zkušený v tomhle oboru, ono nainstalování samby a vytvoření zpoolu (nebo btrfs) zabere i s nainstalováním systému tak hodinu. Prebuild naska jsou odpad, aktualizace k hovnu, nic to neumí a děsně tě to omezuje. Tedy, ve srovnání s DYI řešením

Po nastavení na to pak už ani nemusíš šahat, pokud nainstaluješ unattended-upgrades, tak budeš mít i automatické security updaty.