Domaci NAS: WD MyCloud (Mirror) vs DIY (low power) NAS (FreeNAS/OMV)?

hugochavez

Re:Domaci NAS: WD MyCloud (Mirror) vs DIY (low power) NAS (FreeNAS/OMV)?
« Odpověď #135 kdy: 11. 06. 2017, 23:56:22 »
Tak AD se dá postavit zcela bez widlí čistě na Sambě 4.x, ale z hlediska zprovoznění s FreeNAS to není nic platné, furt stejně rozbitý. (Použít přímo FreeNAS jako AD DC se mi taky nepovedlo, byl jsem akorát zaplaven spoustou pythoních chyb.)
Nezkousels to nahodit na tom jejich forum?? tam chodej bezne nektery lidi z iXsystems teamu napr. ta dLavigne.
BTW v FN11 v system->support je primo nove formular pro odeslani bug reportu (asi vedeli proc to takhle lidem ulehcili  ;D )
Me se zda divny ze by to AD nechavali rozbity kdyz FN i enterprise verze= TrueNAS jedou v podstate na stejnym SW a ty servery prodavaj uzivatelum od NASA po Hollywoodsky studia kde asi nejaky Widlo stroje taky maj takze tohle by jim asi nikdo netoleroval............   
https://forums.freenas.org/index.php?search/44585904/&q=ad+broken&o=date

Ty sripty sem si ulozil, uvidime jestli budu mit duvod "zbehnout ke konkurenci"  ;D
Pluginy sem rozchodil a cekam jak se pochlapi s VM +Docker-kontejnerama ve STABLE verzi.
V Coral verzi Docker je funkcni ale vykopli pluginy, coz zpusobilo rev lidu takze v next release by tam melo bejt komplet vsechno pohromade, coz by bylo zuuuuzo.

hugochavez

« Odpověď #136 kdy: 12. 06. 2017, 00:13:47 »
......bych rád upozornil, že je třeba být při výběru komponent (jak softwarových, tak hardarových) opatrný hlavně na to, co se stane když se něco podělá................U SW - bude mi fungovat i na "budoucím" HW? Já mám třeba v NASu softwarový Linuxový RAID, který mi v nejhorším případě umožní naskládat disky do libovolného PC a z flashky rozjet OS, kterým se k datům dostanu.
Podobne je to reseny i u FreeNASu kde proste "ZFS dataset je ZFS dataset" a je fuk kde to provozujes.
Nabootujes z USB a uz pritom poznas jestli je SW a HW kompatibilni. Na USB je ciste jen OS, takze nasledne se "importuje" volume (cili pripoji se disky s jejich obsahem) a eventuelne se z externi zalohy obnovi config takze system bude identickej jako predtim.
Pokud klekne flashka (coz se nestane protoze jak casto bootujete NAS? 1x za rok? a OS pak jede uz jen v RAMce) udela se nova a postup se opakuje.
Upgrade se da udelat tez "in-place" anzto boot-USB ma 2 partition, nahraje se novej OS do ty druhy a ta pak nabootuje sama jako hlavni.
Kdyz se cestou neco podela udela se reboot a pouzije se prvni=stara partition.
Celej tenhle cirkus se da provozovat na jakymkoliv HW ktery je kompatibilni s FreeBSD.
Howgh!  :)

Lol Phirae

« Odpověď #137 kdy: 12. 06. 2017, 10:18:42 »
Nezkousels to nahodit na tom jejich forum?? tam chodej bezne nektery lidi z iXsystems teamu napr. ta dLavigne.
Me se zda divny ze by to AD nechavali rozbity kdyz FN i enterprise verze= TrueNAS jedou v podstate na stejnym SW a ty servery prodavaj uzivatelum od NASA po Hollywoodsky studia kde asi nejaky Widlo stroje taky maj takze tohle by jim asi nikdo netoleroval............   

Narovinu, nezkoušel, nepřišlo mi to jako věc, která by se dala minout, takže skutečně mám dojem, že asi není žádný zájem to řešit. Ta hrůza je velmi přesně popsána zde a za celé roky se nic nezměnilo. To, co v NAS4Free trvá asi minutu, je s FreeNAS prostě více méně nemožná věc (a ne, nepomohly ani velký písmenka, ani nejrůznější vrtání se v nejrůznějších skrytých volbách, prostě nic.)

Jan S

« Odpověď #138 kdy: 12. 06. 2017, 17:58:26 »
Taky prihodim par zkusenosti. Cilovy stav neni idealni a to ze je jak je ma sve historicke duvody, ktere nema cenu rozebirat. Clovek se uci a chechtaky nejsou vzdy pohromade... Treba se nekomu bude nejaky stripek hodit.
Hlavni cil bylo zalohovani, zbyva dost vykonu na nejake bonusy jako je DLNA, nextcloud a tak.
1) RPi2 na praci s vetsim mnozstvim dat nebrat. Nejen ze je prenos pomaly, ale rsync hned zaplni RAM a pak je to jeste pomalejsi az zakousle.
2) Skoncil jsem na Intel NUC s N3700 procesorem 8GB RAM, system je na SATA SSD (bylo po ruce) a pripojenymi USB3 externimi disky (bylo po ruce). Na jednom jsou zalohy dat, na druhem media, neni mezi nimi zadna vazba typu RAID nebo ZFS. Zalohovani jede pomoci BackupPC v Docker kontejneru. Zalohy jdou cca 60MB/s, ale rsync na vetsich souborech normalne saturuje 1Gbit. Ani v jednom pripadu nema smysl zapinat kompresi, zpomaleni v pripade BackupPC je o 1-2 rady.
Co se taky redundance, tak dulezita data (cti rodine fotky) jsou v RAID1 v hlavnim PC + zaloha. Ostatni v PC + zaloha. Pro domaci pouziti dostatecne. Kdyby upadl NUC, zalohy diky kontejneru dostanu na jinem stroji bez problemu zpet.
3) Na zacatku nekde padlo "parkovani hlav si umim nastavit sam" - to je sice hezke, ale napr. jeden z externich disku je Seagate, a ten na takove nastaveni zvysoka ****.

Tolik moje skola zivota.