Domaci NAS: WD MyCloud (Mirror) vs DIY (low power) NAS (FreeNAS/OMV)?

Re:Domaci NAS: WD MyCloud (Mirror) vs DIY (low power) NAS (FreeNAS/OMV)?
« Odpověď #75 kdy: 10. 05. 2017, 18:51:08 »
Takže pravidlo 3-2-1, které jsem k tomu radil, je také nesmyslem?

Neni a sam jsem ho tu opakovane doporucil, aby to bylo jasne. Co byla hovadina je ten RAID 0. Ktery nikomu nenutis, jenom se ho tu zastavals s absurdnimi zduvodnenimi, jako je rychlost.

Místo toho jsi mohl napsat, že RAID 0 se ti nelíbí, protože má podstatně nižší spolehlivost, než RAID 1.

Vždyť jsem to napsal hned v prvním příspěvku. A nejen než RAID 1 ale než prakticky jakékoli jiné řešení s výjimkou RAIDu 0 s ještě více disky

Lol Phirae

« Odpověď #76 kdy: 10. 05. 2017, 18:58:55 »
Pro dementa "Kid" zopakuji dotaz:

Citace
- backup data (RAID alespon R1), nejlepe BTRFS snapshoty + jednou za cas sync na dalsi HDD

Doporučit někomu na zálohování, nota bene na tento konkrétní dotaz RAID-0 může skutečně jen úplný debil.

Kit

« Odpověď #77 kdy: 10. 05. 2017, 20:17:11 »
Místo toho jsi mohl napsat, že RAID 0 se ti nelíbí, protože má podstatně nižší spolehlivost, než RAID 1.

Vždyť jsem to napsal hned v prvním příspěvku. A nejen než RAID 1 ale než prakticky jakékoli jiné řešení s výjimkou RAIDu 0 s ještě více disky

V prvním příspěvku jsi napsal:
Citace
S 2 * RAID 0 v mirroru se opet dostanes do stavu, kdy ti odejdou vsechna data pri selhani dvou disku (pokud jsou ty disky v ruznych zarizenich).

Jinými slovy jsi odsoudil i RAID 10.

Kit

« Odpověď #78 kdy: 10. 05. 2017, 20:20:47 »
Citace
S 2 * RAID 0 v mirroru se opet dostanes do stavu, kdy ti odejdou vsechna data pri selhani dvou disku (pokud jsou ty disky v ruznych zarizenich).

Vlastně jsi odsoudil i RAID 1 se dvěma disky a RAID 5 s libovolným počtem disků.

« Odpověď #79 kdy: 10. 05. 2017, 20:25:51 »
Citace

Vlastně jsi odsoudil i RAID 1 se dvěma disky a RAID 5 s libovolným počtem disků.

Clovece, porad se bavime v kontextu toho dotazu o zalohovani, tak pouzij mozek, precti si ten dotaz a nepokracuj v blaboleni bez toho.

RAID 10 (a ani RAID 0) neni _vzdy_ spatny. Jenom to neni ani naznakem odpoved na tenhle dotaz.

« Odpověď #80 kdy: 10. 05. 2017, 20:35:09 »

Tak to zase opatrne. Zkus se zamyslet nad pravdepodobnosti ;)
Je pravdepodobnejsi, ze selzou dva disky ze dvou nebo ze selzou (minimalne) dva disky trebas z peti?

Kit

« Odpověď #81 kdy: 10. 05. 2017, 20:48:25 »

Je pravdepodobnejsi, ze selzou dva disky ze dvou nebo ze selzou (minimalne) dva disky trebas z peti?

Psal jsi o selhání dvou disků ve dvou zařízeních, tak s tím opatrně. Pravděpodobnost takového selhání je nižší, než selhání dvou disků v jednom zařízení.

« Odpověď #82 kdy: 10. 05. 2017, 20:54:30 »
Psal jsi o selhání dvou disků ve dvou zařízeních, tak s tím opatrně. Pravděpodobnost takového selhání je nižší, než selhání dvou disků v jednom zařízení.

Ano, ale stale je hovadina ten RAID 0 navrhovat, protoze tu pst zvysuje a nic (pro tenhle ucel) neprinasi.

Nebo jinak - ten navrh RAIDu 0 byl nejak konstruktivni pro tazatele? (Ne nebyl, ale klidne to rozepis vlastnimi slovy.) Cele to dohadovani, kde je potreba ti jak malemu fakanovi vysvetlovat ze je to hovadina a ze tve argumenty pro jsou hovadina (vykon! Na to jsi prisel jak?) sis mohl usetrit.

Kit

« Odpověď #83 kdy: 10. 05. 2017, 20:58:49 »

Pořád ti tam chybí ta "1" na konci pravidla 3-2-1. Pokud budu mít (a to mám) ta dvě zálohovací zařízení oddělena geograficky, mám splněno. S RAID 1 to nesvedeš.

Kit

« Odpověď #84 kdy: 10. 05. 2017, 21:03:31 »
Ano, ale stale je hovadina ten RAID 0 navrhovat, protoze tu pst zvysuje a nic (pro tenhle ucel) neprinasi.

Psal jsem o možnosti využití dvoudiskového NASu k zálohování, když RAID 1 užitek nepřináší.

« Odpověď #85 kdy: 10. 05. 2017, 21:23:59 »
Pořád ti tam chybí ta "1" na konci pravidla 3-2-1. Pokud budu mít (a to mám) ta dvě zálohovací zařízení oddělena geograficky, mám splněno. S RAID 1 to nesvedeš.

Ty to delas schvalne? Vzdyt jsem tu uz pred n prispevky psal 3-2-1. A ne RAID 0 na zadne z lokaci. A RAID 1 jsem tu nijak neprosazoval (neni to takova hovadina jako 0, ale taky to neni za timhle ucelem zadny zazrak)

Kit

« Odpověď #86 kdy: 10. 05. 2017, 21:46:26 »

Ty to delas schvalne? Vzdyt jsem tu uz pred n prispevky psal 3-2-1. A ne RAID 0 na zadne z lokaci. A RAID 1 jsem tu nijak neprosazoval (neni to takova hovadina jako 0, ale taky to neni za timhle ucelem zadny zazrak)

Tak proč pořád píšeš o kravinách a hovadinách a ne o 3-2-1?

« Odpověď #87 kdy: 10. 05. 2017, 21:59:11 »

Protoze se te sve drzis jak lejno kosile...

(takze jeste jednou - 3-2-1 ano. To ma spravne i Kit. RAID 0 v tomhle kontextu ani nahodou. To je Kitova hovadina, kterou neni schopen opustit)

Kit

« Odpověď #88 kdy: 10. 05. 2017, 22:03:33 »

Protoze se te sve drzis jak lejno kosile...

(takze jeste jednou - 3-2-1 ano. To ma spravne i Kit. RAID 0 v tomhle kontextu ani nahodou. To je Kitova hovadina, kterou neni schopen opustit)

Nevidím důvod, proč bych měl opouštět nějaký svůj názor, zejména když ses ani nepokusil mi ho vyvrátit.

« Odpověď #89 kdy: 10. 05. 2017, 22:10:20 »
Nevidím důvod, proč bych měl opouštět nějaký svůj názor, zejména když ses ani nepokusil mi ho vyvrátit.

Ocividne mas problem s porozumenim psanemu textu nebo s pameti.
Precti si, na co se tu tazatel ptal.
Pak si precti, co jsi mu psal a jak jsi to po kritice zduvodnoval.
A precti si i to, co ti na to napsali jini, vcetne mne. (ve zkratce - RAID 0  pro tenhle ucel zbytecne riziko navic a RAID 0 neprinese v tehle situaci zadne vyhody, ktere by to riziko vyvazily. Hovadiny, co jsi tu placal trebas o rychlosti si muzes take pripomenout - vcetne toho, jake odpovedi jsi, nejen ode mne, na ne dostal.)