To jsou dobré zprávy. Volba stanic je také super, pokud se tedy nebude nikdo hrabat v OS, do konce projektu vám nejspíše vydrží bez nutnosti re/aktivace.
Pokud jde o "poučení z vlastní hlouposti" - také jsem si tímhle kdysi prošel a žil v bludech že Microsoft je nepřítel, Autodesk je nepřítel, i jsem licence kdysi (<2000?) kradl. Dokonce jsem kdysi (1999?) tvrdil že MS CAL licence jsou nesmysl, jen jsem měl to štěstí že mne "profackoval" jeden slovákoameričan, emigrant z 68 a dal si tu práci a vysvětlil mi že na některé věci je třeba dívat se z pohledu kultury země původu výrobce. Jako Čech obklopený lidmi kteří by nejraději provozovali SW zadarmo na kamarádem v garáži poskládaných šrotech jste žádnou chybu neudělal, prostě jste podlehl kulturnímu specifiku, které je holt někdy zrádné.
Těžko říct jak neudělat chybu příště. Vyjet do nějakého bohatšího regionu, a poznat že v USA si lidi prostě navzájem přejí úspěch a nebojí se za věci platit. Dolar bábě co mi na kase naskládala nákup do igelitky byl slušnost, dýško ve výši ceny celého CZ oběda byla slušnost, nikdo nebyl chudý, každý dostal šanci si sáhnout na úspěch, i ta balička nákupu do igelitek, nebo černoška co sbírala na parkovišti nákupní vozíky. I ti somráci byli čistě oblečení a řidiči úmyslně zajížděli do krajního pruhu, aby mu dali dolar, a to tam jen stál a točil cedulí "anything helps". Klidně ho mohli objet o dva pruhy, kdyby chtěli. Majitel nemovitosti si mohl ty tři mouchy týdně co mu spadly do bazénu vylovit sám, ale platil si na to hispánku, protože to byla v lokalitě slušnost dát práci těm co měli méně štěstí. V tomhle světe nikdo nepochopí proč by se o svůj úspěch či o úspěch své konstrukční kanceláře neměl jednou za tři roky podělit i s lidmi kteří vyrábí software, který se na tom úspěchu podílel. Přej a bude ti přáno.
Těch deset, dvacet dolarů dýško obsluze jsem rád dal, protože obsluha byla milá, pozorná. No a pak vylezu na letišti v Praze z letadla, vidím ty otrávený špinavý taxikářský xichty a šel jsem si raději na 32Kč koupit lístek na autobus MHD, ačkoli jsem táhl dva těžké kufry.
Ono to někdy není o penězích, ale o tom být součástí společnosti a sdílet úspěch. Ne koupit něco jednou za 40 let a pak z toho dolovat maximum, za hranici soudnosti.
ad "Rozhodně se mnohem snáze vyřizují servisní požadavky s podporou, když vidí, že software běží na kloudném hardware. " - no jasně, minimálně se ocení když je vidět že i vy se snažíte, už jen tím že to neprovozujete na šrotu.