...
Obecne si myslim, ze pro team leada by mela byt povinnost mit nejaky prehled o Agile, ale v praxi je na nem, at si vybere co potrebuje a co funguje.
Podle mne je vzdycky chyba neco brat jako pismo svate, ...
Souhlasím, mám stejnou zkušenost. Agile, potažmo scrum, jsou výborné metodiky, ale mizerný manažer zprzní cokoliv. Ze všech diskuzí tady i jinde mi vyšlo, že když někdo na agile nadává, je to proto, že z toho vedoucí udělali micro-management hell.
Nám to funguje, používáme to, co má přidanou hodnotu, neděláme věci, které pro nás nemají význam - např. taky ty story pointy
. Standupy děláme asynchronně písemnou formou, zabere to každému asi tak 2 minuty v době, kdy se mu to hodí, retrospektivy jsme nahradili prostou komunikací (kde ale uznávám, že to funguje hlavně díky vlastnostem konkrétních lidí v týmu).
Co jsem tak mohl vidět, je obvykle problém, když scrum master nemá technické vzdělání / zkušenosti z vývoje a zároveń má pocit, že by měl lidi úkolovat (místo toho, aby je odstínil od rozmarů managementu a zajistil, že se vždycky ví, co se bude dělat v další iteraci).
kde jsem garantovane videl rozdily mezi fungujicim a nefungujicim vyvojem, byla pritomnost business analytika a architekta.
Ano. Výsledkem bez těchto rolí (nebo pokud je dělá neumětel) pak je software co nedělá co zákazník potřebuje, ve stavu kdy nejde za rozumnou cenu opravit. Některé firmy si na tom postavily business...
Ti ludia neriesia nic ine okrem serverov, ich maintanence, toolingu, backupov od zdrojovych kodov, externych zavislosti az po uzivatelske data (ak su hostovane na firemnych serveroch) a co ja viem co dalsie. Minule so mnou jeden devops-ak robil na storke a hovoril mi ze je az stastny ze si moze napisat aj nejaky normalny kod.
Tohle má zase s DevOps společného pramálo
. DevOps neznamená, že nemáte sysadmina. DevOps znamená, že ten admin se stará o infrastrukturu, ale týmy jsou zodpovědné za produkt od vývoje po nasazení do produkce (když to hodně zjednoduším - tým nemá za úkol nasadit a spravovat Kubernetes cluster, tým má zodpovědnost za veškeré konfigurace pro nasazení aplikace a příslušné Jenkinsfily). Cílem je odbourat onu zábavnou situaci, kdy tým nezná prostředí do kterého se produkt nasazuje a admin netuší nic o aplikaci, kterou má nasazovat.
Když to spojíme s agile a self-sufficient teams, tak jasně že budete mít člověka, který by měl velice dobře ovládat k8s, jenkinsfile, třeba i ansible, ale tak nějak tušit (do míry "umím upravit a vím kde hledat") by měl každý člen týmu.
Plus většina věcí, které zmiňujete, má být automatizovaná.