No kluci tak takhle,
Chleba pořád stejně nestojí. Nemovitosti zdražily 2.5x za posledních 10 let, tudíž dnešní generace třicátníků, co shánějí bydlení pro rodinu mají obrovské problémy, protože reálně musí vydělat dvakrát tolik co stejný chytrolín před 10 lety aby byl na stejné (ne lepší, stejné!) úrovni.
K pěnezům v Praze, kde jsou nejdražší nemovitosti v přepočtu na kupní sílu v Evropě (dražší než Londýn, Berlín, Paříž atd - ano, vážně, stačí kouknout na nějaký data)
Není neobvyklé, že dnes v Praze mediorům nabízí 40 faktura (ekvivalent HPP skladníka) až 50 faktura (ekvivalent pokladní v lidlu v praze). Dokonce takové částky uvidíte ve většině pražských bodyshopů, nad 70 faktura / ekvivalent HPP se dostanete pouze jako senior u agentur, či korporátu, bčas u produktovky a to po vás často chtějí už nějaké vedení týmu - vše z mé dřívější zkušenosti.
Pokud běžná garsonka 36m2 stojí bezmála 4 mega, tak jste v Praze v zadeki. Pokud se budeme bavit že běžná rodina potřebuje minimálně 3kk, tam už jste u výměry 65m2 na 7 milionech - toto musí dnešní třicátnící ne vydělat, ale ušetřit, aby měli v důchodu naprosto stejný životní standard jako minulá generace v běžných korporátních i skladových jobech - tedy asi 4 úrovně pod programátorem.
K senioritě, schopnostem a kvalitě programátorů.
Když jsem před lety začínal a prošel své první kolečko několika firem spolu s pár spolužáky z výšky (takže například vzorek 15-20 firem v Praze/Brně) a probírali jsme jak schopní programátoři reálně u nás jsou tak zjistíš následující.
Průměrný senior ve firmě uměl asi tolik co já po prvních dvou letech praxe (a to sebe v rámci IT hodnotím jako čistý vydřený průměr 5/10, žádná špička, žádné vysoké IQ, žádný matfyz, žádné prgání od mala).
Průměrny medior a junior, ti byli často úplně neschopní, ale ne úplně jejich vinou, často to byli kluci co měli potenciál, ale jeli na módní vlně jednoho frameworku, klidně i několik dlouhých let, aniž by se naučili základy, od kterých by se mohli odrazit - nutno říct, že jsem potkal i mnoho "seniorů", kteří byli takoví "věční junioři" a zasekli se v tom dokonce života.
Většina lidí vůbec nevěděla co dělá, a jak by to měla dělat, nedokázali odůvodnit svá rozhodnutí, prostě jejich styl psaní kódu byl - opiš to z dokumentace, youtube, SO a vono to nějak pojede, po mě potopa.
Je to ale dané samozřejmě i povahou práce - kdy bodyshop dodává co nejlevněji v časovém presu, aby majiteli zbylo co nejvíc a klient to ještě ustál - pak ten kód taky tak vypadá.
Jinak ke krásné zajímavé práci - to si bohužel v ČR může dovolit málokdo, protože on je velký problém v dnešní době uživit/plánovat byt/dům/rodinu i když za umýváš mrtvoly v relativně dobře placeném korporátu.
Jak z toho ven? Sám nevím. Kdo s něčím přijde, tomu koupím dobré pivo (čti ne Plzen a jiné patoky).