Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Příliš síťově hlučný Wi-Fi AP
« Poslední příspěvek od lojza007 kdy Dnes v 09:32:47 »
A proč si nekoupíš třeba TP-Link Deco AP?

S TP-Link bych radeji opatrne.. to je dalsi cina, byt asi funkcnejsi, ale casto prolezla diramy, a ted se resi zda dostane v US ban stejne jako hujvej :D

Problém není množství děr, to má úplně každý výrobce, ale záplaty na ně, který v případě TP-Linku vychází dost pozdě nebo vůbec. Tuhle značku jsem nikdy neměl moc rád, ale dal jsem jí šanci, no a aktivní prvky včetně SFP+ modulů mě vyškolili tak, že od nich opravdu nikdy nic dalšího.
2
Studium a uplatnění / Re:Poměr cena vs. výkon u seniorních vývojářů
« Poslední příspěvek od Tom5 kdy Dnes v 09:01:56 »
Takže pokud máš pocit že jsi "STAR" okolo které se vše točí, můžeš zkusit podat žádost o zvýšení platu a pokud nevyhoví jdi o dům dál.

Přesně tak. V ČR se lidi bojí říct o vyšší mzdu (plat je tabulkový) a raději stáhnou ocas a jdou o dům dál.

Na druhou stranu někteří tzv. senioři mají sice zkušenosti a přehled (a i v tom je jejich hodnota) a jsou schopni i lecos patchnout, ale větší kód už hodně dlouho nenapsali a nebojím se říct, že ani nejsou schopni už napsat příp. by jim to trvalo dost dlouho a bylo by to trápení. Jestli je to tento případ pochopitelně nevím. Jen kolikrát si člověk může myslet jak umí a přitom je ta skořápka poloprázdná a nebo se šlape naprázdno bez hodnoty. Všichni známe ty „konzultanty”, co všechno ví, se vším mají zkušenosti, ale reálně z nich produkt nevypadne...

V neposlední řadě tak, jako jsou různé peníze mezi oborama, tak jsou různé i v rámci jednoho oboru mezi firmami (a mzda není jedinná hodnota, kterou zaměstnavatel nabízí a fakt nemyslím stravenky :-)). Holt ne každá firma si může dovolit vyhazovat nesmyslné částky za promítnutí prezentace nebo program, jehož životní cyklus není součástí pracovních procesů atd. A každý může mít jiné preference, takže moc nechápu motivaci původního tazatele.

Jestli zde na fóru hledá podporu, aby si dodal odvahy a otevřel se zaměstnavatelem otázku zvýšení mzdy, tak ode mne ji má. Argumenty, jak se zdá, pro to téma má.
3
« Poslední příspěvek od bmn kdy Dnes v 08:30:36 »
Já právě myslel, že tazatel má TP-Link. Ten tohle přesně dělá, zkouší pořád dokola facebook, google apod., aby mohl ukázat, že je připojen do internetu.
4
Desktop / Re:Změna rozlišení při bootu
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 07:59:01 »
Jinak tenhle "bezešvý boot" je v Linuxu téma tak 10-15 let staré. Dost do toho tehdy šlapalo ubuntu. Docela dobré klíčové slovo při hledání je zřejmě Plymouth - protože ten musí převzít od bootloaderu (zřejmě docela užitečný je k tomuhle Grub) a musí předat "display manageru" (patrně lightdm nebo gdm - mentální příbuzný winlogonu). Taky se řešilo, že je potřeba pokud možno potlačit rolující textové hlášky kernelu (cmdline parametr quiet) a v pozdější fázi bootu potlačit konzolu user-space bootu (tuším loglevel=3). Aby během bootu byl vidět fakt jenom grafický Plymouth.

Taky jsem zaznamenal zmínku, že není špatné převzít grafický režim v grubu od UEFI, následně potlačit KMS (load DRM driveru v kernelu?) při bootu kernelu, takže plymouth převezme grafický režim z Grubu (který ho převzal od UEFI) a případný první mode-switch proběhne ve chvíli, kdy plymouth předává otěže startujícím Xwindows. Zřejmě o tomhle mluví @RDa.

A nezmínil jste, co máte za grafický čipset...

https://askubuntu.com/questions/1133622/overcoming-black-text-and-blank-screens-between-plymouth-and-gdm-login-boot-stag

https://superuser.com/questions/162768/reducing-video-mode-switching-during-linux-boot

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=117637

BTW ta televize, Hyundai, by mohla pocházet od skutečného výrobce Vestel, dovozce HP-Tronic. Ohledně toho, že se resetuje hlasitost HDMI audia pokaždé na konstantu, zkuste se poohlédnout po aktualizaci firmwaru. Pokud má TV konektivitu do internetu, tak se nejspíš umí mrknout i sama, zda není nějaký oficiální veřejný update, případně mám zkušenost, že HP-Tronic má funkční lidskou technickou podporu, která má taky nějaké ozkoušené verze firmwaru v rukávu, poskytnou link na download a nacpat do TV to jde obvykle přes USB flašku.
5
Server / Re:Reporting nad databází PostgreSQL
« Poslední příspěvek od Standa Blábol kdy Dnes v 07:01:27 »
Pro tyhle ucely jsem pouzival BIRT nebo OS variantu Jasper Reports
Zrovna BIRT ma vyhodu v oeknem wysiwyg editoru, az vysledek doladis, vyexportujes XML definici, ktera je pak vstupem pro embedded BIRT viewer
6
Studium a uplatnění / Re:Poměr cena vs. výkon u seniorních vývojářů
« Poslední příspěvek od Neslušný kdy Dnes v 02:46:45 »
Citace
Na druhej strane senior, ktori je na projekte uz 10 rokov ma tuto vec v malicku. Hned vie, co treba zdebugovat

Pokud je ale na projektu 10 let a pořád to nenapravil tak, že musí debugovat, bez milosti bych ho jako manažer propustil. Pokud bych byl vývojář, který to zná jako své boty, prostě bych řekl manažerovi: „Přepisujeme, nebo odcházím.“
Jak mě jednou řekl kamarád:
Citace
Kompromis je ta nejhorší volba, která lze zvolit.

A kecy o tom, že se to nevyplatí... buď je to kritický systém, nebo není.
Když to není kritický systém, pak se daný vývojář špatně „zaháčkoval“ a měl by urychleně něco změnit.
Svět se změnil, stal se brutálním – díky extrémní konkurenci a tlaku dodat co nejvíc za co nejméně peněz – a hlavně kvůli splnění KPI, aby byly bonusy... přes to nejede vlak!

V IT dělám přes 21 let, prošel jsem kdečím, ale nikdy jsem neakceptoval status quo.
Ano, jsem přesně ten vývojář, co každé 2–3 roky mění práci. A ano, dělám to, protože MD rate roste každé 2–3 roky tak, že bych byl blázen zůstávat za ty „hezké“ drobné, které dávali dřív.

Ty breky lidí, že za tak krátkou dobu nic nedodám, bla bla bla...
Lidi, co děláte víc jak 3 roky na jednom místě u jednoho zaměstnavatele/zákazníka, proberte se prosím!
Nastudujte si, jak vás vnímají HR a firma – ne jak se vnímáte vy sami.

Mě vnímají firmy jako někoho, kdo za dost peněz dodá aktuální technologie v kvalitě dostatečné pro budoucí vývoj.
Nic víc ode mě nechtějí, ba naopak to tak vyžadují.
Jo, nemají mě rádi, když chci dodávat nadstandardní kvalitu, ale to je muj boj.
Lidi, co to dělají se mnou a zůstávají třeba 5 a více let, firma vnímá jako levnou pracovní sílu, kterou si „uzamkli“ do své zlaté klícky a sem tam jí přihodí trochu zrna navíc.
Čest firmám, které jsou férové, ale v těch jsem neměl štěstí pracovat.

Byznys je klíčový. Ne já, ne vy, drazí kolegové vývojáři.
Pokud máte pocit, že je to jinak, jste na špatné koleji, která se jednou potká s koncem tratě – a nebude to hezký pohled.

Citace
Ako by ste si cenili seniora v takejto praci? Imho je na nezaplatenie, ze dokaze dennodenne robit archeologiu a dokaze nenapisat ani riadok javadoc-u a pripadne nezmenit ani jednu podmienku, ktora je evidentne zbytocna, ale kopirovat ju dookola dalej a dalej... Napriklad.

Z toho čiší teorie o místním kapovi. Tedy taky vyhodit, protože:

• Javadoc se nepíše, pokud nejde o framework nebo knihovnu. Kód se strukturuje tak, aby byl samovysvětlující – tedy i juniorní vývojář by se v něm měl snadno zorientovat.
  • Kód je živá věc. Pokud je to archeologie, už to ani není „omývání mrtvoly.“
  • Pokud jde o kritický software, peníze na přepis se vždycky najdou. Jenže pak by se daný vývojář asi naštval a snažil se vzít kramle. Takže ho radši dusíme, dokud to jde, a když odejde, budeme mít výmluvu, že za to celé může on. A najdou se peníze, o kterých se „omývači mrtvol“ mohlo jen zdát.

Lidi, uvědomte si, že pokud firma vydělává, musí platit daně.
Zaměstnanci jsou daňově uznatelný náklad... stejně jako licence nového softwaru i s podporou, která vyřeší případný odchod „nepostradatelného“ člověka.

Firma se na vás při první příležitosti vykašle a nahradí vás bez mrknutí oka, protože musí. To je její cíl.

Vím, že se to čte dotčeným lidem těžce. Vážení kolegové, byl jsem tam taky. Pak jsem dostal „wake-up call“ a změnil celé smýšlení o sobě i o těch, co mě platí.
A jako bonus si teď můžu koupit něco, co má větší cenu než peníze celého světa – zážitky, které bych nikdy neměl, kdybych se podřídil a sklapnul patky tak, jak si o mně mysleli na HR, tak bych asi už v IT nebyl, radši bych dělal svářeče.

Disclaimer: Nejsem normální vývojář.
Všímaví lidé si toho rychle všimnou, zatímco ti méně bystří (nebo zahledění do sebe) mě považují za arogantního.
Raději se bavím s testery než s ostatními vývojáři, a business si pečlivě předcházím – zato projektové manažery (PM) a Scrum mastery rád ignoruji v tom, co chtějí, a dělám to, co chce business.

Nedělám tuhle práci proto, aby mě měli lidi rádi – dělám ji, protože mě za to platí.
A platí mě za to, že mě nikdo nemusí vodit za ručičku a že sám přicházím s řešením problémů, které ostatní zatím nevidí.
7
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 02:04:41 »
Kdyz ten BIOS ma logo v 1080p, tak by bylo lepsi premigrovat na UEFI boot, a pouzivat EFI framebuffer na vsechno.
(vim ze to neni uplne perfektni, protoze ani zaboha jsem tam nedosahnul early console v grafice, takze vypisy z kernelu zacinaji nekde.. na muj vkus zbytecne pozde)
8
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 02:02:33 »
A proč si nekoupíš třeba TP-Link Deco AP?

S TP-Link bych radeji opatrne.. to je dalsi cina, byt asi funkcnejsi, ale casto prolezla diramy, a ted se resi zda dostane v US ban stejne jako hujvej :D
9
« Poslední příspěvek od Martin Koleček kdy Dnes v 01:13:02 »
moc děkuju za dobré informace

i když měním všechny parametry a používám všechny utility , monitor mi asi 4x nebo 5x při startu blikne a mění rolišení

1 = bios logo

2 = grafický syslinux

3 = boot kernelu

4 = během bootu to přepne text konzoly na drobnější

5 = po spuštění xorg

6 = konečně spustím xrandr na 1280x720

u bliknutí 12345 vidím vždy HDMI-1 1080 tak je to asi monitorem, používám normální televizi na vysílání programů televize jenom jsem do HDMI-1 zapojil počítač , je to HYUNDAI Android TV, nejde nic měnit jako rozlišení, dokonce ani hlasitost, vždy po zapnutí skočí na volume 10

jestli se mi to tím blikáním nijak teda nezničí tak je to jedno

ještě jednou děkuji , věřím že to pomohlo vysvětlení i dalším uživatelům

10
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 00:24:22 »
Mno... pozdější verze Syslinuxu mají možnost rozšiřujících modulů v binárním formátu COM32, zdrojáky Syslinuxu pár takových modulů obsahují (lze zkompilovat), jeden z těch modulů se ve zkompilovaném binárním stavu jmenuje vesamenu.c32. A podporuje příkaz "resolution".
Zkusil bych do syslinux.cfg na začátek vložit něco jako

UI vesamenu.c32
MENU RESOLUTION $WIDTH $HEIGHT

Možná i to vesamenu.c32 by mělo být velkými písmeny, nevím. Možná je to fuk, jestli to startuje z FAT FS.

https://edoceo.com/sys/syslinux-vesa
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=195024
Viz též nápověda "or just use grub" :-)
On totiž Syslinux je už mrtvola. Nikdy nedostal pořádnou podporu UEFI.
Tolik k bootloaderu.

Pokud se týče kernelu:

Kdysi dávno se dalo páchat vga=ask , nebo vga= číslo režimu.
Vypsat režimy uměl taky DOSový nástroj vtest.exe, který byl přibalený tuším k balíku driverů UNIVBE.
https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=517&start=20
Tohle se týká nastavování videorežimu skrz BIOS - a jsou k dispozici jenom režimy, které podporuje VESA BIOS option ROM. S tímhle pak kernel dokázal proběhnout prakticky celý boot, až do startu X.

Nověji pomocí sady driverů kms/drm , zadat parametr (např.)  video=1280x1024@60
On ten řetězec co se sype za video= může být ještě složitější - pár tipů/příkladů jsem našel ve svých šmírácích:

i915.modeset=1 video=1280x1024@60
drm.debug=0xe is your friend
video=HDMI-A-2:1920x1080@50D

Originální dokumentace:
https://www.kernel.org/doc/Documentation/fb/modedb.txt

Stručně: framework drm/dri/kms vyžaduje základní HW-specifický ovladač pro Vaši grafiku v kernelu. Pokud chcete, aby startoval co nejdřív, můžete ovladač grafiky nacpat jako modul do initial ramdisku (/etc/initramfs-tools/modules atd.), nebo zakompilovat monoliticky. Tenhle základní ovladač víceméně řeší nastavení rozlišení viditelného framebufferu a routování "signálu" do více výstupů (pokud máte). 3D věci už si tuším řeší user-space X-server (též HW-specifický). Nevím jak Wayland.

Společné vrstvy DRM v kernelu, ve spolupráci s HW-specifickým ovladačem, umí nastavit videorežim, nejlépe některý podporovaný podle DDC/EDID (co se zjistí postranním i2C kanálem ve VGA/DVI/HDMI kabelu mezi počítačem a displejem). Viz též utilita modetest, použitelná v nabootovaném distru.

https://wiki.st.com/stm32mpu/wiki/DRM_KMS_overview

Pokud dojdete k tomu, že byste rád vnutil vlastní modeline resp. EDID blok, tak se ještě ozvěte - spíš se ale domnívám, že tohle harakiri potřebovat nebudete.

V zásadě... pokud něco nefunguje, tak to holt nefunguje :-)

Tenhle bezešvý start bez blikání (změn videorežimu) byl svého času hodně nosné téma - kvůli estetice. Aby boot linuxu byl stejně cool jako boot Windows na značkovém hardwaru (nebo jako start jablíčka). Technicky dnešním displejům to myslím nijak nevadí. Vyloženě otravné to bylo u vakuových obrazovek (CRT), u LCDček s podsvícením trubicemi znamenal každý start podsvícení určitou zátěž, ale s LEDkami opravdu o nic nejde, jenom se enable vstupem povolí rozjezd měniče a LEDky se rozsvítí v momentě, kdy dostanou napětí, bez nějakých rozběhových kopanců v odběru - dokonce se jas LEDek obvykle řídí prostě PWMkou (obdélníkovým zhasínáním mnohokrát za sekundu).
Stran: [1] 2 3 ... 10