Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Distribuce / Re:Instalace Linux Mint na šifrovaný oddíl
« Poslední příspěvek od hungarec kdy Dnes v 09:57:23 »
Já bych začal od začátku a vzhledem k dualbootu s Windows by mě zajímalo zda chce tazatel vybírat OS v rámci bootloaderu (GRUB) nebo v rámci UEFI (klávesa F12 po spuštění PC).

V PC jsou 2 nvme disky. nvme1n1 je vyčleněn pro Linux a nvme0n1 pro Windows.

Od toho bych se odpíchnul dál...
2
Sítě / Re:Funguje někomu u O2 reverzní záznam?
« Poslední příspěvek od Jan Fikar kdy Dnes v 09:37:00 »
Super, díky za první komentář k věci, který potvrdil, co jsem si tak nějak myslel. Tedy že by to mělo fungovat a na helpdesku o tom neví, což je častý jev.

IPv4 a IPv6 v samoobsluze vidím, i když mi IPv6 zatím nefunguje. Podle helpdesku to mám zkusit za měsíc. Je teda možné, že stejně přidají rozsah IPv4 do formuláře. Uvidíme.

Mám stejnou službu - pevná IPv4 a IPv6 /64 blok k domácí přípojce, taky normálně na fyzickou osobu.
O PTR na hostname ve své doméně jsem nežádal, ale moje veřejná IP je normálně k vybrání v tom formuláři.
Takže počítám, že kdybych chtěl, tak by to mělo jít. To že je to jen pro B2B se mi zdá blbost.

Jen mě napadá. Protože jste si to teď čerstvě zřídil, tak jestli už to probublalo a ta adresa, co tam zkoušíte zadat je už skutečně ta finální, co máte mít.
Dá se to zkontrolovat v https://moje.o2.cz/ Pod službou připojení k internetu by měla být doplňková "pevná IP adresa" a u ní jsou pak uvedené IPv4 i IPv6 prefix.

Nakonec ještě zkušenost, že s většinou věcí, co jsem v posledních pár letech řešil s domácími přípojkami, mi nejlíp a nejkompetentněji pomohli na chatu, včetně různých rychlých rekonfigurací atp. Je to na stránkách podpory, když sjedete úplně dolů.

Pro ostatní OT pány: O2 jsem si nevybral, byl jsem zákazník Netbox, ti mě prodali Nej.cz a ti mě prodali O2.

Jako rady jít k někomu jinýmu jsou dobrý, ale v baráku je toto jediná optika a funguje dobře. Alternativa Vodafone přes televizní kabel se mi nelíbí, je to nesymetrické a ten jejich modem se mi zdá nestabilní.

Cena pevné IP4v ceníku je strašná, u Netboxu a Nej to bylo kolem 35 korun/měsíc. Teď při přechodu mi za to navrhli cenu 1 kč/měsíc, proti čemuž jsem nijak neprotestoval. Dohromady s internetem je to myslím o 50 korun za měsíc víc, než bylo dřív.
3
Sítě / Re:Router na cesty
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 09:34:12 »
Já mluvím o bezpečnostní kontrole příručních zavazadel. U odbavených zavazadel, do nákladového prostoru, je to bez diskuse o průser.
4
Distribuce / Re:Instalace Linux Mint na šifrovaný oddíl
« Poslední příspěvek od Mmmartan kdy Dnes v 09:29:41 »
Mně se nezdá to rozdělení disku... I první screenshot říká, že je špatně EFI.

Device     Boot   Start       End   Sectors  Size Id Type
/dev/sda1  *         64   5636095   5636032  2.7G  0 Empty
/dev/sda2          8460     18699     10240    5M ef EFI (FAT-12/16/32)
/dev/sda3       5636096 122830847 117194752 55.9G 83 Linux

sda1 má boot flag, měla by to být EFI partition; EFI by měla mít o trochu víc, než jenom 5MB, 100-500 MB stačí
sda2 udělej nešifrovanej /boot
sda3 luks
5
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 09:23:29 »
Pokud to je na pošťáka, určitě je lepší mít VPS.
6
« Poslední příspěvek od McFly kdy Dnes v 09:00:55 »
OT: Zaujala mne ta cena 254,10 Kč / měsíc za jednu pevnou veřejnou IPv4 nebo 119,80 Kč / měsíc za blok /64 IPv6. To je dost šílené.
7
Sítě / Re:Router na cesty
« Poslední příspěvek od LolPhirae kdy Dnes v 08:55:37 »
S moderností to nemá co dělat, v odbaveném zavazadle se to nesmí vozit. Pokud někdo nechápe, můžu doporučit třeba oblíbený seriál Letecké katastrofy.
8
Sítě / Re:Jak funguje síť Cetinu?
« Poslední příspěvek od Radek Zajíc kdy Dnes v 08:25:02 »
Odvaznemu stesti preje. :D
Kazdopadne pro ty z nas, kteri maji k dispozici XGS-PON, muze byt zajimave i tohle video - je tam odkaz na cinskou krabicku s programovatelnym XGS-PON modulem, ktery si muzete dat do sveho routeru/switche. Ma typicky problem, hodne se hreje.
A video zminuje i dalsi problem, PPPoE na 8 Gbps sluzbe je velky problem uroutovat v plne rychlosti.
https://www.youtube.com/watch?v=VST84pRbppc
9
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 00:32:34 »
Mám stejnou službu - pevná IPv4 a IPv6 /64 blok k domácí přípojce, taky normálně na fyzickou osobu.
O PTR na hostname ve své doméně jsem nežádal, ale moje veřejná IP je normálně k vybrání v tom formuláři.
Takže počítám, že kdybych chtěl, tak by to mělo jít. To že je to jen pro B2B se mi zdá blbost.

Jen mě napadá. Protože jste si to teď čerstvě zřídil, tak jestli už to probublalo a ta adresa, co tam zkoušíte zadat je už skutečně ta finální, co máte mít.
Dá se to zkontrolovat v https://moje.o2.cz/ Pod službou připojení k internetu by měla být doplňková "pevná IP adresa" a u ní jsou pak uvedené IPv4 i IPv6 prefix.

Nakonec ještě zkušenost, že s většinou věcí, co jsem v posledních pár letech řešil s domácími přípojkami, mi nejlíp a nejkompetentněji pomohli na chatu, včetně různých rychlých rekonfigurací atp. Je to na stránkách podpory, když sjedete úplně dolů.
10
Distribuce / Re:Instalace Linux Mint na decrypted oddil
« Poslední příspěvek od k3dAR kdy Dnes v 00:14:10 »
nejsem si jistej kde si vzal /etc/cryptsetup-initramfs/cryptroot.conf  , ale v *buntu ho nepouzivam...
update-initramfs zakomponuje podporu cryptsetup v pripade ze aktualne odemcenej luks nazev najde v /etc/crypttab,
- a v tvem vidim "nvme0n1p3_crypt"
- ale odemykals to pod nazvem "cryptroot"

Stran: [1] 2 3 ... 10