Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Nová infrastruktura, 10-15 sekcí - VLAN? [Mikrotik]
« Poslední příspěvek od ja. kdy Dnes v 14:54:59 »
DAC se dělají tuším od 25cm. Používáme od Maxlinku (viz např. https://www.atcmarket.cz/detail/MaxLink-10G-SFP-DAC-kabel-pasivni-DDM-cisco-comp-02m/560626), ale ostatní výrobci také budou mít.

Od MaxLinku mame aj 20 cm; ML-DACS+02. U inych vyrobcoch som take kratke nevidel a preto som sa dopracoval k MaxLinku.
2
Desktop / Re:Přepnutí (skriptem) rozlišení Fedora 43 (Wayland)
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 13:56:18 »
Jo tohle může být trochu problematický setup se splitterem a dvěma zobrazovači, co neumí stejný režim.
Pokud se to nepřerazí manuálně v nastavení, tak systém většinou použije maximální (resp. preferované) rozlišení a refresh podle EDIDu, co si vyčte z připojeného displeje.
A tam právě nastává obecný problém s těmi splittery, protože se to podle konkrétního kousku pak může chovat různě.
Např. vždy pošle EDID z prvního downstream portu, nebo vždy pošle EDID z prvního zařízení, které je ready nezávisle na portu. Záleží to i na firmware v tom splitteru. Takže se to může chovat trochu nepredikovatelně.
Asi bych s tím trochu zaexperimentoval, třeba otočil mezi sebou výstupy do redukce (do projektoru) a LCD montor.
Případně to zapojoval v určitém pořadí a díval se, jak se to bude chovat.

Ale k dotazu.
Novější verze GNOME (výchozí DE na Fedoře) mají nástroj gdctl, kterým se dají měnit rozlišení a frekvence připojených monitorů, layout u více monitorů atp. z terminálu nebo skriptu. Ovládá to přímo Mutter.

ukázat režimy (přečtené z EDIDu)
gdctl show --modes   

nastavit monitor na fyzickém výstup HDMI-1 (příklad, nevím jak se to tváří u vás)
gdctl set --logical-monitor --primary --monitor HDMI-1 --mode '800x600@60.000'

viz
https://gitlab.gnome.org/GNOME/mutter/-/blob/main/doc/man/gdctl.rst
3
Desktop / Re:Přepnutí (skriptem) rozlišení Fedora 43 (Wayland)
« Poslední příspěvek od ja. kdy Dnes v 13:41:43 »
Jsem nějak utahaný už z GPT a jeho "rad". Nemáte někdo z masa a krve ukázku, jak skriptem (nejlépe bez sudo, user není správce) přepnout rozlišení karty?

Napr (Gnome 48+):

Kód: [Vybrat]
gdctl set --logical-monitor --monitor HDMI-1 --mode 800x600@60.000 --persistent
4
Desktop / Přepnutí (skriptem) rozlišení Fedora 43 (Wayland)
« Poslední příspěvek od ArnoldBorice kdy Dnes v 12:49:36 »
Jsem nějak utahaný už z GPT a jeho "rad". Nemáte někdo z masa a krve ukázku, jak skriptem (nejlépe bez sudo, user není správce) přepnout rozlišení karty?
Věc se má takto:
- PC má intel grafiku
- jede to na Waylandu FEDORA 43
- je tam HDMI splitter mezi LCD monitorem a projektorem
- projektor (umí jen D-SUB) je ještě připojen přes redukci HDMI-DSUB a umí jen 800x600
- Fedora ovšem nemění rozlišení (a ratio - to je hlavní důvod mého stesku), takže tam stále cpe HD v poměru 16:9

Paradoxně W10 v pohodě zachytí split (stejný HW) a správně mění monitor, Fedora se tváří stále na HD vlně.
Dokud jsem jel X.org, jelo to v pohodě.
Asi mi stačí prostě po "splitu" ještě pustit BASH a po návratu druhý. A Tím bych ukončil bolení.

Díky za ukázku "funkčního" přepnutí z user space, protože AI ... no nic.
Díky
5
« Poslední příspěvek od 5nik kdy Dnes v 12:03:21 »
DAC se dělají tuším od 25cm. Používáme od Maxlinku (viz např. https://www.atcmarket.cz/detail/MaxLink-10G-SFP-DAC-kabel-pasivni-DDM-cisco-comp-02m/560626), ale ostatní výrobci také budou mít.
6
« Poslední příspěvek od Pepek_Namornik kdy Dnes v 11:37:56 »
panpanika: Díky za tip s tím Xtendlan DAC, dám si na to pozor. Našel jsem, že UBQT má 0,5m DAC na rozdíl od většiny, kteří dělají 1m. Půlmetr bohatě postačí, všechno bude hned nad sebou jen s menšíma mezerama na větrání, ať se to nepeče úplně na sobě.
7
Bazar / Re:Prodám desku s Intel N150 a 16 GB DDR5
« Poslední příspěvek od mhepp kdy Dnes v 09:35:54 »
Deska je kompletní, včetně procesoru a chladiče.

Měl jsem trochu lepší představu o ceně... popřemýšlím.
8
« Poslední příspěvek od panpanika kdy Dnes v 08:21:12 »
Možná ještě takový dotaz zpět k té optice - pořád tady píšu, že ta 10Gb optická páteř by potřebovala moduly za cca 20-30k, protože jsem na mikrotiku našel nejlevnější SFP+ >1Gb XS+31LC10D za cca 2 700,- x2 ~ 5 500,- na jeden spoj.

Jenže jsem teď na i4wifi něco dohledával, a vidím tam SFP+ 10Gb moduly za 600-700 XtrendLan, Planet... Ubiquity sada 2ks za 2000.
Tak se dívám znova, že MT má pouze SFP28 25Gb moduly a žádné pouze 10Gb SFP+ - je to jediný důvod toho velkého cenového rozdílu? Protože 25Gb je pro mě nesmysl.
Stačí tedy vzít libovolné tyto 10Gb moduly á2000 za spoj? Nějaké známé problémy s kompatibilitou? Rozdílné specifikace/vlastnosti, které si pohlídat? Preferovaný/vhodný/ověřený/bezproblémový typ? Nebo libovolný SingleMode dual LC/upc?
Protože jestli je 10Gb spoj za 1500-2000, tak není o čem debatovat...

10g maxlinky za 400czk? taky ok ;)
jsem tomu puvodne neveril ale kolegove me ukecali a meli pravdu!
fscom i xtendlan taky ok nekde je mam ale vetsinu maxiku.

bacha DAC xtendlan maj blbe udelanou vycvakavaci pacicku a mel jsem s tim mrzeni a stourani a vyndavani switche z racku.. u modulu jsem takovej problem nemel.

9
« Poslední příspěvek od Pepek_Namornik kdy Dnes v 02:12:02 »
ch3, 5nik: Super, díky, moc pomohlo

M_D: Taky díky. Jelikož je to s 10G optikou cenově úplně jinak než v čem jsem celou dobu žil podle 25Gb MT a nepodíval se jinam ::) a tady mě nikdo nekopnul (pouze že optiku jo, ale ne že ta cena co píšu je mimo), tak jednoznačně CRS317 bez metaliky (kromě PoE).
Na hromady zásuvek CRS326 a v těch malých DR nechám ty CRS310 s 2,5G - přecejen to dnes má každá lepší nová deska a stejně levnější CRS s SFP+ a <24 porty není, až CRS326 - a než mít 18 prázdných portů, radši ať je těch 8 rychlejších... Možná bych i dal do toho většího DR02 326+310 na dva BiDi spoje z centrální 317.

Už se mi podařilo sehnat i týpka přes zabezpečovačku a kamery - velice nečekaně to vypadá na 6-7 PoE kamer všude možně (pro jistotu jedna na každé pracoviště, kde předtím nebyla + nějaký erár) a NVR v hlavním racku:) Takže tam budou dvě PoE 5009 - jedna WiFi a druhá kamery (ano, je tam jediný záložní zdroj v DR01). Ať ty 5009 netrhám, tak GW bude taky PoE verze, ať jsou 3 stejný a kdyby se pak nahodilo něco silnějšího, zůstane jako záloha pro WiFi/Kamery.
A už teď mám 10xSFP+ využité - 3x 5009 (3xDAC), 3x 326 (2xDAC + 1xOptika), 4x 310 (4xOptika)...
K tomu RSTP - zatím nemám zkušenosti... Teoreticky má 317 volné porty i na bonding/LACP? Zase by to byl dvojnásobek modulů...  Nebo raději ten okruh? Alespoň 310+326 v DR02 spojit DAC? Pak je otázka, jestli by mělo cenu okruhovat ty zbývající 3 CRS310 po 6 zásuvkách - z toho očekávám 1 max 2 zapojené a vyžívané... Aby tam nakonec nebyl jen NB na WiFi...

Ad opt. vany - ano, všechny jsou stejné a ten typ patch kabelů které odkazuješ tam přesně nechali zedníci v bedně (v prvním postu jsem to špatně dešifroval a uvedl LC/LC). Ty spoje ve vaně vpravo do bytů nevedou, tam jsou jen po dvou UTP. Přesně to nemám potvrzené, ale řekl bych, že to je vytažené ven před barák k přípojce na CETIN - jestli se na to pak jen před domem nasplicují? Ale potvrzené to nemám a o žádné jiné optice v tom baráku nevím.
10
« Poslední příspěvek od M_D kdy 02. 03. 2026, 23:45:34 »
Mikrotik má svoje SFP+ přepálený, jak je to multispeed. Funguje v něm skoro cokoliv. Neexperimentoval bych jen s těmi metalickými, tam je to složitější. My požívéme ve velkém FS.com. Vzhledem jen k těm 4 vláknům a ještě na těch SC/APC simplex konektorech, tak jednoznačně jednovlákna BiDi, vždyť pár SFP+ proti sobě koupím do litru. A pozor na ty optické vany, pokud platí fotka na začátku globálně a stejné zakončení je všude, budu potřebovat něco jako SC/APC-LC/UPC mezi vanu a SFP+ modul: https://www.fs.com/eu-en/products/62913.html?attribute=103604&id=4849599
Ten rozvod vypadá spíše jak příprava na GPON, než optickou LAN v baráku. Ty další porty, to vede to těch bytů, že? Takže stejně až CETIN dokope, tak bude se chtít přímo na ty vlákna a ne se cpát přes nějaké tvoje aktivní prvky (takže si jen oddechneš, že o otravy méně)...

Co se toho cvičení s vymýšlením propojení přes X typů switchů týče, tak jsi asi nenašel CRS312 s 8x 10G metal a 4x SFP+. :-) Ale moc blbě to překombinováváš a zaděláváš jen na problém... Čím víc zřetězených krabiček, tím víc se toho může rozbít...
Do těch DR bych dal 6x stejný CRS326-24G-2S+IN. Dobře, pokud na ty malé rozvadeče nerozdýcháš tolik portů, tak tam CRS310-8G+2S+IN - aspoň stejná chip sada a možnosti. V žádném případě blbosti typu 5009. Těcto 6 switchů propojit do kruhu přes ty SFP+ porty pomocí těch BiDi. Máš krásný 10 Gbps kruh. Řízené přes RSTP. Router přihodit nahoru, připojit zdvojeně pomocí dvou portů do těch dvou switchů v DR1 (opět pomocí RSTP, takže při selhání jednoho switche zbytek baráku má pořád net) a třetím portem na tu VDSL linku.  Žádné ptákoviny s řetězením přes CRS309...310... Pokud máš trauma z PPPoE, tak nový RB660 možná řeší (2x10G+4x2.5G, existuje i s 4x PoE out verze, co by šla dát ke kamerám). Ale pokud máš ty 5009, proč ne. Wifi APčka bych připojil přímo k těm switchům lokálně v racku, u WAPu máš v balení PoE injektor, máš stejně switche s 24V zdrojem, můžeš z jednoho živit switch i AP. CAPSMAN pustím na jednom z těch switchů v DR1, klidně na druhém záložní. Pokud máš DR1 na UPS a ostatní ne, pak se dá pochopit ta vylomenina, že stahuješ WAPy zvlášť přímo do PoE routeru do DR1. Pustil bych přímo do lokálního switche a řešil management přes capsman vlanu.
Až ti fakt router-LAN 1 Gbps nebude stačit, tak si dokoupíš jednu tu 2004/SFP+ nebo 2116, vložíš do kruhu jako sedmý prvek pomocí dvou SFP+ portů a na třetí dám S+RJ10 pro O2. Pokud budeš mít business tarif, bude linka bez PPPoE. Pak je i plus, že k takové lince bude aspoň blok /29 IPček, takže případně na jedno dávám provoz svůj, na druhé ty živnosti, na třetí ty domácnosti (než se ti rozprchnou na přímé propojení na optiku k CETINu).
Stran: [1] 2 3 ... 10