Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy Dnes v 22:38:44 »
...
Ehm ... pokud ti nesejde na vysledku, pouzivaj se na to indi, a ti jsou zcela jiste levnejsi, nez AI. Vysledek, ktery vypada jako ze by mohl fungovat aspon jako demo, totiz dodaj tak na 30tej pokus.

Jaka by byla pridana hodnota kdybych to delal sam bez asistentky?
Jaka je pridana hodnota tvoji neprace? Priste zakaznik kontaktuje tvoji asistenku a tebe vynecha.
2
Hardware / Re:Výběr herního PC pro děti do 30 000 Kč
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy Dnes v 22:25:28 »
Nevidím důvod proč si hamtit celou knihovnu na disku, když si vystačím s 5-6 tituly a ostatní hry si můžu kdykoliv během pár minut stáhnout.
Mno vidis, ne kazdej ma Gbit a ani na Gbitu sosnout 100GB netrva par minut. Vis jakej je v CR prumer? Az 100Mbit. https://www.speedtest.net/global-index A vis kde se to cislo bere? Od tech kteri si to prijdou zmerit = typicky od tech, kteri to maji vyrazne rychlejsi nez prumer.

Jak na hry nevím, protože nehraju. Ale stačí to v pohodě na drtivou většinu běžné práce. Prohlížeč s třemi gigabajty a jedním tabem je takhle podáno úplná pitomost.
Je to mesic co sem kupovat 100ks stroju ... s 32GB ram. Jsou to miklodesktopy do kanclu. https://www.dell.com/en-us/shop/desktop-computers/dell-pro-micro-plus-desktop/spd/dell-pro-qbm1250-plus-micro Neco takovyho ...  Vis proc? Protoze predchozi generace mela 16GB a  nestacilo to.

Vis co se na tom provozuje? Widle + ms opice + firemni erpcko + browser. Zdaleka nejvetsi porci ramky zere vzdycky ten browser ... pokud pominu widle, ktery si po ocesany instalaci (vyhozen veskery addware) vemou spolehlive 10+ jen prosebe. A ano. ony se spokoji i s mensi ramkou, jen to holt budou vsechno swapovat.

Kdyz si ve win 11 pustim JEDNU RDP session ... tak si veme 1/2GB. A kazda dalsi si veme dalsi 1/2 GB ... utlouk 1/2GB ... ted se du mrknout na jeden z ITckych stroju ju? ...

Kazdy okno powershellu + 200MB ... ssms 1/2GB ... lol. i ten prdlej taskmanager si veme 200MB.

A ve finale ... kazdymu doporucuju. Puste aktualizace a bezte se podivat, co to dela s CPU, ramkou i diskem.

BTW: Je to cca 3 mesice, kdy mi nekdo prines PC, ze je snim nejakej problem. Byly na tom 11tky ... a 4GB ram. Do pouzitelnyho stavu to nenabehlo ani po 3 hodinach. Naprosto sem nechapal, ze to nekdo nekdy moh na cokoli pouzivat (prej to jeste pred tydnem fungovalo ... mi tvrdili). Jak ze se tam ty 11tky dostaly? Mno probeh malomekem doporucenej upgrade ...

Takze jak sem psal, na hrani her, je 32GB na spodni hrane. Ne ze by to s min uplne neslo, ale bude to utrpeni. Specielne u skorem vseho mladsiho 5 let. Se 16GB mas k dizpozici maximalne +- 8. Zadna appka si tolik neveme (jednoduse proto, ze widloaplikace ramku alokovat neumej), takze realne 5. Za predpokladu, ze nic jihyho nepobezi.

2Zepo: Klidne sem nahod co tak ocekavas ze by se na tom hralo ... muzem se podivat konkretne kolik ceho to zere.

Schvalne ju ... (ve vsech pripadech load nejaky rozehrany pozice + sklidneni disku + 1080 max detaily)
Icarus  ... 45GB na disku, nejakych 10GB ram + 10GB vram
Where Winds Meet ... 110GB, 8+4GB
Chinese Frontiers ... 28GB, 4+8GB
A hreb vecera ... ;D
Minecraft + Steampunk ... 3GB, 12+2GB

Jup a btw: Pokud tech deti je vic ... vynasob to cely Nkrat (teda ten rozpocet) protoze jestli neco rohodne delat nechces, tak to je resit dohady na tema kdo uz hral a kdo jeste ne. Kamos ma doma 5x pc + nb pro manzelku.  4x pro 4 deti ;D. Konstatoval, ze jinak by skoncil v Bohnicich.

3
Windows a jiné systémy / Re:Zvláštnost při přihlášení do Windows 11
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy Dnes v 20:54:36 »
Off-topic. Proč bys vypínal SB?...
Kolik widli adminujes? je to tak 2 roky +- ... kdy po aktualizacich pestaly bootovat vsechny widli virtualy na vmware (se zapnutym SB) a soudruzi se pak 3 mesice dohadovali, kdo za to muze.

Aktualne pak v tom ma MS takovej bordel, ze co tyden zverejnuje jinou informaci na tema expirace certifikatu. Takze mas dost velkou sanci ze nekdy po vanocich ti ten stroj jednoduse nenabootuje.

Vazne nevim, proc bych mel resit problem, kterej neexistuje. Pokud se nekdo dostane k libovolnymu stroji fyzicky, nabootuje si na nem co chce. A pokud se dostane do beziciho systemu, mas mnohem vetsi problem nez nejakej bootloader.

A sifrovani ... lol ... jako vazne povazujes za relevantni sifrovani, ktery si uklada klice k MS? A navic zas skoncis se strojem, kterej nenastaruje (coz se stalo nejspis milionum useru) a dozaduje se aby ses (nekde jinde) prihlasil k tomu ms uctu ... a stahnul si zalozni klic? (uz vidim jak to dela bfu ...)

Vis jak vypada BFU kterej se nechal dotlacit k tomu, ze bude pouzivat ms ucet? Prijdes k nemu, chces po nem email ... "jakej?" ... tak heslo "jaky?" ... "vzdyt to rikalo ze pin staci" ... takze je v riti a k tomu ms uctu se uz nikdy nedostane.
4
Server / Re:Doporučte monitoring pro začátečníka
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy Dnes v 19:31:04 »
Děkuji za popošťouchnutí, nejspíš to budu muset řešit přes nějakou routovací tabulku, případně zkusím ještě udělat ten most v tunelu a nastavit na fw, aby provoz mimo 10.220.59.1 (tzn. provoz mimo VPS s koncentrátorem VPN) šel na rozhraní ens18 (což je ethernet u hukotu, kde hostuji). Úplně si nejsem jistý, jak to správně nakonfigurovat. Tato otázka už se týká spíše jiného tématu, takže to přesunu jinam.
5
Hardware / Re:Jaká RFID používají v supermarketech?
« Poslední příspěvek od CFM kdy Dnes v 19:18:09 »
Pro větší názornost RF tag 8.2MHz vysvětlen od Danyka  ;D a magnetostrikční ~56kHz (tento jsem neznal - díky) od Applied Science.
6
Server / FreeIPA a mailserver Stalwart
« Poslední příspěvek od Darkhunter kdy Dnes v 12:25:10 »
Zdravím,
už nějakou dobu řeším pro mě dost zapeklitou situaci.
Pro správu uživatelů mám FreeIPA pro LDAP, kde před tím mám buď Keycloak nebo Radius.
Jak Keycloak, tak Radius mám nastavené na to, že 24 hodin cachují přihlášení/session, aby se pokaždé nemusely přihlašovat do FreeIPA, kde mám povolené jen heslo + 2FA.
Problém je ale s tím, že chci mailserver zmigrovat do Stalwartu a byť ten umožňuje velké množství napojení na user directory, tak mohu použít jen LDAP. Oauth2/OIDC použít nemohu, protože Thunderbird je nepodporuje. Každopádně teď mám problém, že při jakékoliv manipulaci emailu to po mně chce nové heslo (samozřejmě, když se každých 30 sekund mění) a já bych potřeboval tady stejně cachovat 24 hodin přihlášení, ale to mi Stalwart neumožňuje.
Tzn tu potřebuji přidat zase nějakou mezivrstvu. Koukal jsem na nějaké LDAP proxy a žádný z těchto utilitek tohle neumí.
Tak jsem se chtěl zeptat, jestli nemáte nějaký lepší nápad nebo nevíte o nějaké té mezivrstvě, co by splňovala moje požadavky. Chtěl jsem to zkusit ještě tady, než si na to napíšu tu mezivrstvu sám.
Díky za rady!
7
« Poslední příspěvek od lazywriter kdy Dnes v 11:28:47 »
A case se použije nějaký starší nebo nehraje roli?
8
Windows a jiné systémy / Re:Zvláštnost při přihlášení do Windows 11
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 21. 11. 2025, 23:47:09 »
Apropos, pokud na tom stroji je secureboot, honem ho vypni. A nedej boze widli sifrovani disku, to se s tim co na tom disku je, rovnou rozluc.

Off-topic. Proč bys vypínal SB? Tím, že jsou ty loadery podepsány přímo klíčem od MS UEFI autority, co má certifikáty přímo v každém standardním počítači/desce, nikdy jsem s tím nezažil problémy. Chápu, že pokud má někdo komplikovanější multiboot s nějakým vícenásobným chainloadingem, MOK klíči atp., tak to může dávat smysl vypnout. Nebo dočasně vypnout v BIOSu, když člověk potřebuje nouzově nabootovat z nějakého nepodepsaného loaderu.

U toho device encryption (což je technicky BitLocker s ořezanými možnostmi) to chce, myslím, taky dovysvětlit.. Souhlas, že pokud má Windows Home s lokálním účtem, tak je lepší to vypnout, protože tam přesně může dojít k tomu, že ti třeba odejde deska/CPU (kde jsou v TPM klíče) a už se do toho nikdo nikdy nedostane.
Ale pokud má funkční přihlášení do Windows s MS účtem (jeden z důvodů jeho vynucování), tak se krom TPM uloží také záložní klíč automaticky na servery MS. Takže pokud k dojde k problému, dá se třeba z jiného počítače normálně stáhnout přes web a disk pak v pohodě otevřeš (třeba z jiných Windows nebo klidně z Linuxu LUKSem).
U Windows Pro nebo Enterprise je pak plný BitLocker, takže pokud někdo chce šifrování (notebook třeba) dohromady s  lokálním účtem, je tam možnost předělat device encryption na normální variantu BL a uložit si záložní klíč třeba na flešku, vytisknout na papír atp.

Takže ty možnosti dávají smysl, a určitě jsou situace, kdy šifrování zapneš. Akorát to podle mě MS klasicky zvoral. Zaprvé tím, že to nevysvětluje v kontextu i s riziky. A hlavně tím, že to natvrdo, bez varování a explicitního souhlasu natlačil všem (co to neměli zakázané politikou nebo tam nevyhovovaly technické podmínky) a na pozadí zašifroval disky i s tím zmíněným rizikem, že lidé pak nemají žádné záložní klíče.
9
« Poslední příspěvek od benz.abdulaziz kdy 21. 11. 2025, 23:18:41 »
V sestavě za 30 táců se rozdíl mezi 16 vs. 32 GB RAM ztratí, tady není co řešit.
10
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 21. 11. 2025, 20:35:06 »
* 16G RAM do začátku stačí, za ušetřené $$$ bych vzal lepší zdroj (něco od Seasonic)
To chlapce nestaci ani na pracovni desktop. Na tom se ti widle sotva a horkotezko opatchujou a budou pritom swapovat jak divy. Browser s jednim otevrenym tabem si po 2-3 hodinach klidne veme 3+GB sam.

Jak na hry nevím, protože nehraju. Ale stačí to v pohodě na drtivou většinu běžné práce. Prohlížeč s třemi gigabajty a jedním tabem je takhle podáno úplná pitomost.
Stran: [1] 2 3 ... 10