Pokud tu barvy dokážete zapsat pomocí 8bitových RGB složek, tak ji 8-bitový monitor vždy nějak zobrazí (na místě kde má být, nějaká barva bude).
Vás předpokládám trápí, že v PC režimu ta barva vypadá jinak, než je vaše představa získaná z Mac monitoru.
Obávám se, že takhle od stolu nelze určit které zobrazení té RGB definice barvy je objektivně správnější, pokud není daný monitor zkalibrovaný s pomocí nějakého vzorníku.
Úplně si nemyslím, že tam dochází k nějakému lehkému barevnému posuvu nebo drobné změně podání, co by řešila kalibrace atp.
Tohle vypálení světlých barev (clipping) většinou nastane následujícím způsobem.
Počítač, ať už z jakéhokoliv důvodu, posílá signál jako YCbCr (rozdílové složky) s plným rozsahem (0-255). Monitor pak sice tenhle režim umí (protože je kompatibilní s video zdroji přes HDMI), ale počítá s rozsahem omezeným (16-235), který pak aplikuje při konverzi na nativní RGB pro zobrazení na panelu. To pak způsobí zmíněný clipping (jak u černé, tak u bílé), obrázek je pak také i nepřirozeně kontrastní.
Tím, že změní gamma křivku na 1.8 (která je také součástí té konverze), tak to celé ve středech ztmavne, ale zároveň to trochu ovlivní i ty nejsvětlejší barvy tak, že se to úplně neořeže.
To je můj odhad, ale samozřejmě může tam být i spousta jiných věcí (rozhašené nastavení monitoru, experimenty s ICC profily na Macu v Color Syncu atp.).
Ale jak jsem psal, nejčastější je to u specifických monitorů a toho jestli se správně pošle EDID (podle kterého počítač volí ty režimy), případně jak se interpetuje. U počítaču s Windows se tohle dá dost často jednoduše přebít v nastavení grafické karty (NVIDIA, AMD).
Na Mac existovaly různé i komerční tooly, např. BetterDisplay, co tohle uměly také pomocí modifikace EDIDu. Ale dlouho jsem to nepoužíval, netuším, jestli to chodí i na Apple Silicon Macech a nových systémech.. bývaly s tím i trochu opruzy, protože se ty změny aplikovaly až po přihlášení a natažení utility atp.
Jak jsem zmiňoval, má smysl otestovat i DisplayPort, kolikrát se to přes něj chytne nativně v RGB.