Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Rozdílné barvy na monitorech Dell a Mac
« Poslední příspěvek od Tomáš Crhonek kdy Dnes v 11:00:27 »
Jak už bylo napsáno, monitor je OK a PC je standard, který umí i MAC. Jde spíš o to, jestli je pro monitor nastaven správný barevný profil (každý OS potřebuje vědět na co zobrazuje). Něco se přenáší před EDID, ale to se nemusí přenést přes převodníky. 8b monitor musí umět zobrazit každou barvu.
2
Sítě / Re:Optika od Cetinu - jen pro O2?
« Poslední příspěvek od Docent Chocholoušek kdy Dnes v 10:25:13 »
pokud jde o novou infrastrukturu, mela by v ramci velkoobchodni nabidky MMO byt dostupna pro vsechny operatory. Samozrejme az tehdy, kdy ji CETIN zaintegruje

Tak mně tady trčí ze zdi optické vlákno s chráničkou od dubna, a nic... (Dělala to v celé ulici třetí firma pro CETIN s tím, že to nebude vázané na O2, jinak bych je s tím vyhnal...). Tomu říkám rychlost.  >:(
3
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 10:05:25 »
Jinak jestli je to to, co si myslím, tak by to mělo být pěkně vidět na standardních testech na Lagom.
http://www.lagom.nl/lcd-test/
Specificky - Black Level, White Saturation.

Jinak tady třeba pán řeší to samé s Dell monitorem..
https://www.mathewinkson.com/2013/03/force-rgb-mode-in-mac-os-x-to-fix-the-picture-quality-of-an-external-monitor/
Je to starý post, netuším co z toho bude pořád funkční přes 10 verzí macOSu.
4
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 09:55:54 »
Pokud tu barvy dokážete zapsat pomocí 8bitových RGB složek, tak ji 8-bitový monitor vždy nějak zobrazí (na místě kde má být, nějaká barva bude).
Vás předpokládám trápí, že v PC režimu ta barva vypadá jinak, než je vaše představa získaná z Mac monitoru.
Obávám se, že takhle od stolu nelze určit které zobrazení té RGB definice barvy je objektivně správnější, pokud není daný monitor zkalibrovaný s pomocí nějakého vzorníku.

Úplně si nemyslím, že tam dochází k nějakému lehkému barevnému posuvu nebo drobné změně podání, co by řešila kalibrace atp.
Tohle vypálení světlých barev (clipping) většinou nastane následujícím způsobem.
Počítač, ať už z jakéhokoliv důvodu, posílá signál jako YCbCr (rozdílové složky) s plným rozsahem (0-255). Monitor pak sice tenhle režim umí (protože je kompatibilní s video zdroji přes HDMI), ale počítá s rozsahem omezeným (16-235), který pak aplikuje při konverzi na nativní RGB pro zobrazení na panelu. To pak způsobí zmíněný clipping (jak u černé, tak u bílé), obrázek je pak také i nepřirozeně kontrastní.
Tím, že změní gamma křivku na 1.8 (která je také součástí té konverze), tak to celé ve středech ztmavne, ale zároveň to trochu ovlivní i ty nejsvětlejší barvy tak, že se to úplně neořeže.

To je můj odhad, ale samozřejmě může tam být i spousta jiných věcí (rozhašené nastavení monitoru, experimenty s ICC profily na Macu v Color Syncu atp.).
Ale jak jsem psal, nejčastější je to u specifických monitorů a toho jestli se správně pošle EDID (podle kterého počítač volí ty režimy), případně jak se interpetuje. U počítaču s Windows se tohle dá dost často jednoduše přebít v nastavení grafické karty (NVIDIA, AMD).
Na Mac existovaly různé i komerční tooly, např. BetterDisplay, co tohle uměly také pomocí modifikace EDIDu. Ale dlouho jsem to nepoužíval, netuším, jestli to chodí i na Apple Silicon Macech a nových systémech.. bývaly s tím i trochu opruzy, protože se ty změny aplikovaly až po přihlášení a natažení utility atp.
Jak jsem zmiňoval, má smysl otestovat i DisplayPort, kolikrát se to přes něj chytne nativně v RGB.
5
Sítě / Re:Optika od Cetinu - jen pro O2?
« Poslední příspěvek od tennyson.acie kdy Dnes v 09:52:52 »
Je ale potřeba dodat, že samotná optika není garancí vůbec ničeho, klidně na ni může být ISP s mizerně poskytovanou službou (nebo takový ISP, který každý měsíc zdražuje, což také není žádná výhra). K tomu ještě může chtít jít do baráku třeba Vodafone s koaxiálem nebo klidně i nějaký další ISP s optikou. Takže pak by byl takový barák "zadrátovaný" a majitel logicky nemá zájem.
6
Hardware / Re:Vyplatí se spotový elektroměr a server
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy Dnes v 09:50:38 »
1000kč za elektřinu/server přece není žádná likvidační částka. Pokud to nahrazuje nějaké služby, za které bych musel stejně platit, třeba nějaké cloudové úložiště a podobně, tak je to přece úplně v pohodě.

Dost přemýšlím, za co všechno byste musel platit aby to nahrazovalo služby za 1 000 Kč -- zvlášť, když třeba 5 TB "cloudového úložiště" stojí tak dvě tři stovky měsíčně -- ale třeba dělá něco speciálního a potřebuje desítky terabajtů dat, to chápu, lidé mají různé divné koníčky

Ono to nelze takhle porovnávat, protože důvod, proč někdo ty služby provozuje doma, není jen ekonomický. To bych mohl na zahrádkářském fóru položit dotaz, "jak na záhonku pěstovat brambory za 10Kč/Kg?"

Kdybych řešil jen náklady, už jsem všechno vypnul, vyházel a řešil přes MasterCard...
7
« Poslední příspěvek od sarimak kdy Dnes v 09:41:21 »
8
« Poslední příspěvek od Tomas-T kdy Dnes v 08:54:36 »
Pokud tu barvy dokážete zapsat pomocí 8bitových RGB složek, tak ji 8-bitový monitor vždy nějak zobrazí (na místě kde má být, nějaká barva bude).
Vás předpokládám trápí, že v PC režimu ta barva vypadá jinak, než je vaše představa získaná z Mac monitoru.
Obávám se, že takhle od stolu nelze určit které zobrazení té RGB definice barvy je objektivně správnější, pokud není daný monitor zkalibrovaný s pomocí nějakého vzorníku.
Takže je jen o tom, že změna barev na 8bitovém monitoru není zcela plynulá a ten Dell monitor v PC nastavení zobrazuje ten váš odstín jinak, než je vaše představa z MAC režimu, a nezobrazí ji ani při pokusu o ruční doladění RGB hodnot v PC, protože v tam má mezi dvěma hodnotami zrovna mezeru.
Pokud to chcete kvůli zobrazení ostatní, nemá smysl to řešit, stejně každý ten odstín uvidí trochu jinak.
Pokud jen pro sebe, tak co by vám mohlo pomoci, je nějaká ruční korekce pomocí kalibrace, podobně jako se to změní v MAC režimu - posunout to tak, aby tato barva byla pokrytá a mezery byly někde vedle.
9
Sítě / Re:Zkušenosti s "5G" domácími připojeními (O2 a spol)
« Poslední příspěvek od Zrzka kdy Dnes v 08:53:26 »
TL;DR jako záloha jiného připojení - dobrý. Jako dočasné primární připojení - dobrý. Jako stabilní a dlouhodobé připojení - nevím, nevím, dá se, ale žádná lahoda to není.

Mám neomezený 5G na jednom místě od T-Mobile (tarif neomezený internet XXL nebo jak se to jmenuje). Modem bez externí antény dával 80 Mbps download, 3 Mbps upload. Je to v zástavbě, kousek od vysílače, síla signálu je 50 % a další parametry indikují potřebu venkovní antény (jsem cca 1km vzdušnou čarou od vysílače). Po připojení externí antény (vnitřní) se dostanu na 150 Mbps download a 6 Mbps upload (síla signálu je 75 %). Ještě zkusím venkovní anténu (až se domluvím s majitelem budovy).

Latence není na hraní FPS. Rychlost jde, ale jak již bylo zmíněno, je tam určitý náběh. Nedostanete 150 Mbps hned, ale postupně to roste.

Stejné připojení jsem měl i v jiném městě a tam to fungoalo bez nejmenších problémů (150/80 apod. žádný problém).

Chce to vyzkoušet. Záleží kde je vysílač, kolik jich je v okolí, kolik lidí ho používá, apod. Bez vyzkoušení bych to do toho rozhodně nešel.

Lepší vrabec v hrsti (50/5 kabel) a než holub na střeše (5G).
10
Vývoj / Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Poslední příspěvek od Jožka Niemand kdy Dnes v 08:48:45 »
Pokud se tím plánuješ živit, tak odpověď je "spíš ne". Full-time jobů v Rustu (ne RUSTu btw) je docela málo. Full-time jobů v Javě je hodně. Rust totiž za rychlost běhu programu platí větší pomalostí při psaní kódu (je fakt hodně přísnej) a to se na většině projektů nevyplatí.

jop ,je tak nevyužitelný ze  rust programatori jsou nejlépe ohodnoceni v oboru zatímco ta jista java se nedostala ani do první sedmičky a to tam najdeš jak go tak python + typescript a kotlin a bonus .. scalu
A to jste vzal kde? Zas nějaký pochybný žebříček, který se vždycky co měsíc totálně zpřehází? C++ a Java jsou z hlediska jobu sázky na jistotu a zároveň dobrého ohodnocení. Ani jeden z těchto jazyků přitom nemusím a nedělám v nich, i když se asi připravuju o peníze (duševní zdraví je mi cennější - správný objektový návrh umí udělat málo lidí, rozhodně mnohem méně, než kolik se jich o to pokouší, resp. se to po nich chce - mně tento design programu také není blízký a evidentně ani autorům většiny učebnic OOP; problém navíc je, že jen málokdo si to dokáže sebekriticky přiznat).
Stran: [1] 2 3 ... 10