4
« Poslední příspěvek od Mintaka kdy Dnes v 10:38:53 »
Ve výuce PyLadies v Plzni jsme už CodeAI nástroje zapojili.
Nechci, aby kódu NErozuměly, učíme je principy: proměnné, datové typy, podmínky, cykly, funkce.
Ale už nejdeme tolik do hloubky a zaměřujme se spíš na vyšší vrstvu programování, analýzu problém, dat a jejich řešení, na dekompozici, syntézu. Za úspěch považuji, když budou vědět, co s tím nástrojem mohou udělat a že tudy vede cesta. Ty, které se tomu chtějí věnovat víc, ty čeká delší cesta.
Pro lidi, kteří využijí programování pro své vlastní potřeby a usnadní jim práci je to otevření nových možností. Malé a středně velké prográmky, které jim pomohou, aby desítky hodin měsíčně netrávili nudnou repetitivní činností, náročnou na pozornost, skvělé.
S programováním jsem začínal v 80kách. Pokusy, hry, zajímavosti, vlastní prográmky. Pak převážně zdarma nebo za drobné naturálie prográmky pro všechny co je potřebovali. Cca před 25 lety jsem si udělal živnost a postupem času se to vyvinulo tak, že dělám interní bussinesové aplikace pro firmy, většinou se to točí kolem sbírání dat, jejich přeskládání/agregace/uložení a vizualizace pro top management.
Pokrývám celý životní cyklus těch aplikací od analýzy, návrhu, výběru vhodných technologií, prototypování, vývoje, monitoringu, bezpečnosti, uživatelské podpory, začleňování dalších funkcionalit, až po případné ukončování a přechod na jiný systém. V každé té části je významná část, komunikace se zákazníkem. Samotné programování je v tomhle procesu tak 15..25%.
(Vystudované mám, mimo jiné, SW inženýrství.)
Za schopnosti dnešních CodeAI jsem rád. V režimu vibecoding si rád nechám vygenerovat scriptíky na místy otravné přehazování dat mezi různými formáty vstupů a výstupů, analýzy logů, simulace, generování mock dat, zátěžové testy, penetrační testy, ...
V režimu code assistent si nechám, vyrobit většinu funkcí s jasně danými vstupy a výstupy, ze kterých skládám aplikační logiku. Mé funkce si nechávám zhodnotit a občas přijde i podnět, který využiju. Otvírá se tu také cesta k tomu, že se vývoj zlevní a budou se programy pokrývat oblasti, kde se to dříve nevyplatilo. Zastaralé programy mohou být snadněji nahrazeny novými.
Takže má odpověď na otázku "Vezme AI ajťákům práci?"
Pokud těmi ajťáky myslíte úzce zaměřené programátory, tak ANO, do značné míry ji vezme, ale zároveň přidá spoustu další práce. To co budou firmy potřebovat už nebudou jen programátoři, ale odborníci, kteří budou umět víc. Vždycky se to měnilo. Kdy naposledy někdo programoval tak, že zapojoval dráty podle schéma? Kdo ještě píše webovky v poznámkovém bloku? ...
IMHO jsou potřeba desetitisíce programů, které tu zatím nejsou a těším se, až budou.
Spolu s robotikou a postupem vědy v dalších oborech to bude chtít vzít fungování naší společnosti pěkně od spodu. Když to co jako lidé umíme vhodně uspořádáme, omezíme plýtvání za neužitečnosti, bude dost prostředků k bohatému uspokojení životních potřeb pro všechny. Ale na tom ještě budeme muset pořádně máknout. Takže do práce...