Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:Stavba vlastní PowerWall
« Poslední příspěvek od _Jenda kdy Dnes v 01:31:46 »
Victron Multiplus II [...] protože je to nízkofrekvenční řešení s velkým toroidem, tak to hezky bručí. Takže přišroubované na stěnu v paneláku nic moc.
Díky, to mě nenapadlo uvažovat. Moje dvě instalace s Multiplusem jsou venku / byli jsme u toho ve dne když byl okolo frmol a tak / jinak je to bezobslužné, takže tohoto jsem neměl možnost si všimnout. Jinak jsem na různé pískání a nejspíš i bručení zdrojů citlivý, takže by mi tohle vadilo.

Střídač s teoretickým maximálním výkonem 2000W je i na byt prostě málo, při 1f připojení bytu může nastat (a nastane) přetížení i u 4kW střídače.
Ten Multiplus určitě umí posilovat grid baterkou, mělo by to umět i opačně. Viz schémata.

Vůbec ta myšlenka, že v nízkém tarifu budu nabíjet baterie a tím si přilepším ve vysokém tarifu je ekonomický nesmysl.
(souhlas, jak jsem již řekl)
2
Windows a jiné systémy / Re:Přípojení starého PC přes RS-232 do LAN
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy 03. 03. 2025, 23:28:59 »
Ohledně aktivních redukcí IDE/SATA mám zhruba takový poznatek, že na Alíku / Evilbay se vyskytuje "ta samá destička" ve větším počtu provedení od různých výrobců, a některé ty pajcy jsou zdařilé a jiné míň. Osobně jsem se vždycky snažil, brát tuhle bižuterii od nějaké aspoň trochu prověřené (pa)značky - poslední dobou hlavně DeLock. Pak je vcelku spoleh, že ta věc není vysloveně vadná. Mimochodem moje oblíbená IDE/SATA redukce je zřejmě DeLock 61635 .

Pokud přenos na IDE "funguje ale pohnívá", zaměřil bych se na kabel. UDMA režimy rychlejší než 33 MBps vyžadují správně zapojený 80žilový kabel. Případně v některých BIOSech lze konfiguračně snížit rychlost UDMA. Windowsy toto dělají při výskytu chyb potichu interně taky. Pokud máte kabel 40žilový (nebo 44) a máte možnost ho citelně zkrátit / vyměnit za kratší, může to taky pomoci.
3
Hardware / Re:Načítání HDD po spuštění PC
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 03. 03. 2025, 22:51:10 »
Byl tam v BIOSu i ten Fast Startup? To taky nepomohlo?
4
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy 03. 03. 2025, 22:47:56 »
Zkuste mrknout k výrobci HDD, jestli pro ten HDD nevyšel čerstvější firmware.
5
« Poslední příspěvek od Tomles kdy 03. 03. 2025, 22:33:32 »
Děkuji za tipy. Vyzkoušel jsem všechna dostupná nastavení v BIOSu a jejich různé kombinace (runtime power managemet, SATA power management, startup delay...) a nic nepomohlo. Ještě jsem vyzkoušel starší HDD, co jsem doma našel (500 GB - 2 TB) a vše šlapalo bez problému. Tzn., že počítač má po studeném startu problém s tím velkým 20 TB HDD. (O víkendu ještě vyzkouším nějaký Linux, ale v OS evidentně problém není.)
6
Server / Re:VM s PCIe passthrough je okamžitě paused
« Poslední příspěvek od jauznevimco kdy 03. 03. 2025, 22:26:58 »
Diky za napad!
Bohuzel, moznosti ohledne PCIe ASPM v BIOSu nejsou vubec zadne.

Zmenu ve vfio configu jsem udelal, nicmene zmenu to zadnou neprineslo.

Nastesti to teda neni zadnej velkej problem, kdyz opetovnej pokus o start projde v poradku. Jen mi to  vrtalo hlavou... :-)
7
« Poslední příspěvek od tomvec kdy 03. 03. 2025, 21:34:09 »
Nevím v jakém Západákově chceš ten DYI PowerWall provozovat, ale tady platí, že je to "elektrika",:tedy vyhrazené zařízení, které může realizovat pouze oprávněná osoba, a pokud tedy nemáš potřebné oprávnění tak ti na to žádný revizák razítko nedá. Když nemáš revizi a příslušné zasmluvnění, tak to zařízení nesmíš připojit k distribuční soustavě. A i když ti prodejce bude tvrdit cokoliv, tak vždy budeš mít minimálně technické přetoky ven a jak to distributor zjistí, tak tě nejspíš pěkně osolí. Leda že bys to provozoval jako ostrov, tím se ovšem nezbavíš té záležitosti s oprávněnou osobou.
8
« Poslední příspěvek od CFM kdy 03. 03. 2025, 21:31:00 »
Tohle reseni by taky neproslo?
Doporučil bych tenhle dotaz směřovat na vaši pojišťovnu.

Linky jsou kapánek rozbité a nevedou na konkrétní modely. Řešení z videa je pro nabíjení z fotovoltaiky a měnič nemá 230V nabíjecí/prioritní vstup ... tohle se vyřeší jak?

Jinak nejrelevantnější rady zde byly:
1. nejlepší: Nedělejte to.
2. nejlepší: Nedělejte to na 12V, protože ztráty při 3kW jsou obrovské. Ilustračně 3kW při 12V je 250A. Při odporu pouhých 0.001 ohm bude ztráta 0.001ohm*250A^2 = 63W. Takže jeden špatně nakrimpovaný/uvolněný spoj a spousta tepla je na světě. Dostat se na rozumnou účinnost bude též problém.
3. nejlepší: Použijte měnič, co nabízí všechy funkce v jednom (dobíjení, priorita baterie/síť). Zde bude nejmenší šance, že se stane něco ošklivého.
9
Studium a uplatnění / Re:Firemní PC pro práci ičaře
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 03. 03. 2025, 20:40:28 »
Nepindejte nesmysly. Zcela záměrně jsem příklad postavil na 5 housek a 5 jogurtů v celkové ceně cca 100 korun vs kilová štangle uheráku za litr. Jestli konrétně osobně vás takový renonc nezajímá, blahopřeju, ale takového řídícího pracovníka bych nepřál ani mafii.

Co jste udělal záměrně vy je mi úplně jedno. Pět housek a pět jogurtů si já osobně prakticky nikdy nekupuju a stejně tak bych neřekl, že mých cca 160 hodin odpracovaných za měsíc v hodnotě nižších stovek tisíc je totéž, co vaších pět housek a pět jogurtů... A mimochodem, na pět housek a pět jogurtů bych si účtenku taky fakt nebral protože sečíst deset malých čísel snad ještě zvládnu i z hlavy. Ten příklad byl prostě ve všech ohledech úplně mimo.
10
Studium a uplatnění / Re:Firemní PC pro práci ičaře
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy 03. 03. 2025, 20:22:54 »
Nepindejte nesmysly. Zcela záměrně jsem příklad postavil na 5 housek a 5 jogurtů v celkové ceně cca 100 korun vs kilová štangle uheráku za litr. Jestli konrétně osobně vás takový renonc nezajímá, blahopřeju, ale takového řídícího pracovníka bych nepřál ani mafii.
Stran: [1] 2 3 ... 10