Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Hardware / Re:PC zdroj se stejnosměrným vstupem
« Poslední příspěvek od dj-bobr kdy Dnes v 09:41:45 »
Toto jsem řešil před nějakou dobou taky a jediné smysluplné řešení mi vyšlo mezi baterii a počítač vřadit buck-boost DC-DC měnič. Je-li v PC i rotační HDD, tak to bez měniče v podstatě moc nejde (kolísání 12V větve vede nezřídka k restartům disků - slyšitelně zpomalí otáčky a pak se zase rozjíždí = 15 sekund odpojený od sběrnice)
2
Hardware / Re:Odkoupení firemního notebooku Dell
« Poslední příspěvek od technomaniak kdy Dnes v 09:19:05 »

Možná to někdo bude považovat za přehané ale ruku na srdce, nikdy nepoužíjete telefon na WC? Nikdy ho nevytáhnete v obchodě, třeba při placení, hned poté, co jste osahali samoobslužnou pokladu? Nebo když se v MHD držíte mastné tyče.. no ono se to mísí na té pokladně, mísí se to i na té mastní tyči, a pak se to ještě mísí ve vaší kapse... a už se to dál nemusí mísit na mojí klávesnici, protože já mám na stole kafe a sušenky... :-)

To jsem trochu odbočil, ...

Ano to je trochu mimo mísu. A ano je správné dodržovat hygienu. Nicméně doporučuji si rozšířit znalosti v oblasti mikrobiologie. Tak by ses dozvěděl že např. bakterie/viry/houby/priony/parazity po určité době přestanou mimo své vhodné prostředí existovat. Živé formy jako bakterie a houby prostě nemusí v např. v mobilu najít dostatek výživy a navíc blbý vzduch s kyslíkem jenž je vlastně plynná slabá kyselina se slunečním zářením je po určité době rozloží. U většinu mikroorganismů platí jakmile vypadnou ze svého prostředí(komfortní zóny) po určité době uhynou  Samozřejmě neplatí to pro všechny ale pro drastickou většinu mikrobiologických forem ano.

Což ovšem neznaná, že nedoporučuji si umývat často ruce.
3
Hardware / Re:Odkoupení firemního notebooku Dell
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 08:50:56 »
Zajímavé - u nás v firmě to po 3 letech darujou - je to menší byro než to prodávat...
4
Bazar / Re:Prodám průmyslový LTE router Advantech ICR-2834GA01
« Poslední příspěvek od Dushino42 kdy Dnes v 08:50:21 »
5
Bazar / Re:Prodám Lenovo ThinkPad T420i
« Poslední příspěvek od ajne kdy Dnes v 07:59:01 »
Parametry z hardinfo
6
Bazar / Re:Prodám Lenovo ThinkPad T420i
« Poslední příspěvek od ajne kdy Dnes v 07:58:32 »
Parametry z hardinfo
7
Bazar / Prodám Lenovo ThinkPad T420i
« Poslední příspěvek od ajne kdy Dnes v 07:57:34 »
Zdravím,

prodám starší notebook Lenovo ThinkPad T420i.

Parametry:

CPU: Intel Core i5-2520M
RAM: 16GB
Display: 14" LCD 1600x900 LG LP140WD2-TLB1
SDD: Kingston SUV400 480GB

Počítač má před nějakou dobou vyměněnou baterii, aktuálně je tam Avacom. Výdrž v idle na ploše hlásí systém mezi 2-3 hodinami.

Nainstalován OS - poslední verze Kubuntu. Vše se zdá že chodí jak má.

Stav počítače je na jeho léta velmi slušný, žádné vyslovené poškození, nejvíce jsou vidět stopy používání na víku, kde jsou viditelné oděrky na pogumovaném povrchu.

Notebook má jednu závadu, a to je někdy nefunkční touchpad/trackpoint (vždy oboje najednou). Dělo se mi to ve Windows 10, někdy prostě touchpad fungoval, a jakmile člověk počítač zrestartoval, tak nic. Někdy nešel už od spuštění, a naopak po restartu šel, a někdy tak ani tak. Koukal jsem na připojení, jestli není nějak hnutý flex, nicméně jsem nic neobjevil, a zvláštní je ta konzistence, kdy prostě buď šel nebo ne, a bylo úplně jedno, co se s notebookem provádí, ale stačilo otočit OS, a mohlo být vše jinak (reinstalace Windows neměla na problém vliv). Aktuálně testováno instalací Kubuntu, a tam mi to na těch pár spuštění chodilo bez problémů, ale chci to tu napsat, aby jste brali na vědomí, že na touchpad není spoleh.

Součástí prodeje je zmíněný NTB, zdroj, baterie a brašna Dicota na 14" notebooky.

Cena: 1500,- plus případné dopravné.

Předání buď osobně na Jičínsku s možností vyzkoušení, nebo Zásilkovna.
8
« Poslední příspěvek od Kit kdy Dnes v 00:19:17 »
Což je trochu škoda. Olověnou 12V baterku lze využít až někam k 10V.

Olověnou baterku při napětí naprázdno 12 V považuji za vybitou. Cokoli níž jen snižuje její životnost.

Nebudu odmlouvat :-)

Přesto jeden další aspekt bych zmínil: když se motherboard vypíná při podpětí "zbytečně vysoko", tak je náchylnější na "náhodné nečekané vypínání" při krátkodobých špičkách odběru z baterie. Detaily samozřejmě záleží na stavu systému - co všecko z té baterky odebírá proud, jestli se spotřebiče s kapacitním charakterem připojují natvrdo vypínačem, v jakém stavu je baterka (jak vypadá její vnitřní odpor) apod.

Proto jsem psal "naprázdno". Při měření je nutné odečíst vliv vnitřního odporu a odporu přívodů tak, aby výsledkem bylo napětí na elektrodách. Dobře se přitom dají využít Hallovy měřiče proudu.
9
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy 04. 09. 2025, 23:42:18 »
Což je trochu škoda. Olověnou 12V baterku lze využít až někam k 10V.

Olověnou baterku při napětí naprázdno 12 V považuji za vybitou. Cokoli níž jen snižuje její životnost.

Nebudu odmlouvat :-)

Přesto jeden další aspekt bych zmínil: když se motherboard vypíná při podpětí "zbytečně vysoko", tak je náchylnější na "náhodné nečekané vypínání" při krátkodobých špičkách odběru z baterie. Detaily samozřejmě záleží na stavu systému - co všecko z té baterky odebírá proud, jestli se spotřebiče s kapacitním charakterem připojují natvrdo vypínačem, v jakém stavu je baterka (jak vypadá její vnitřní odpor) apod.
10
Software / Re:Asynchronní replikace SSD na HDD
« Poslední příspěvek od a12 kdy 04. 09. 2025, 22:22:31 »
- mdadm --add + --remove  (s bitmapama)

Ty přenosy snapshotů s  Btrfs nebo ZFS jsou mnohlem lepší řešení. Uklízení těch starších na cílové straně se udělá až po úspěšném přenesení aktuálního. Takže i pokud bude nějaký problém při přenosu, jsou tam vždy kompletní starší snapshoty.

ano,  ale nekdy proste neni jina moznost (ale souhlasim u tohodle musis presne vedet co delas)
Stran: [1] 2 3 ... 10