Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
/dev/null / Re:distro linuxu k prohlížení celý archiv
« Poslední příspěvek od Martin Koleček kdy Dnes v 19:12:14 »
přibyla nová složka --->> tigerhareram-linux_1st_snow_winter <<--- která obsahuje poslední verzi

https://drive.google.com/drive/folders/12Voy2sArjS6G8aFPDu6CUPwPsnN0F9NR?usp=sharing

snažil jsem se smazat všechny části kde bylo nějaké důležité heslo nebo něco takového ale známe různé koumesy co všechno zkusí, takže si úplně jistý nejsem to uveřejnit veřejně. Můžete se podívat když to umíte rozjet. Je to Bookworm. Chybějící části když máte nějakou složku prázdnou najdete na tigerhareram.cz v google disku.
2
Software / Re:Bootování iPXE s aktivním Secure Bootem
« Poslední příspěvek od panpanika kdy Dnes v 18:32:51 »
mozna to je zrejmy ale vis ze audit mode dela presne tohle a ty bys cekal asi deployed mode? (nastaveni secure bootu)
3
Hardware / Zprovoznění hardware SPARC64 od Sun Microsystems
« Poslední příspěvek od chan_hfc kdy Dnes v 17:58:29 »
Našel by se zde nějaký pamětník, který se vyzná ve starším SPARC64 hardware od Sun Microsystems?

Mám v depozitáři pár kousků SunFire V120 a Netra X1. Potřeboval bych konzultovat nějaké detaily ohledně instalace a zprovoznění.
4
Hardware / Re:Totální zámrz telefonu
« Poslední příspěvek od meldax kdy Dnes v 16:46:32 »
Původně jsem nechtěl reagovat a nechal otázku bez odezvy, jako to bylo u jiné vaší otázky - všichni bez reakce. Teď mi to nedá. Buď jste supertroll nebo těžká diagnóza  ;D
Redmi 10 je starý krám, bez podpory a když už zmiňujete LinageOS tak jistě víte, že to je CustomROM bez záruky a 100% funkčnosti. Tipuju XDA Forum... Co byste chtěl???
 ::)
5
Sítě / Re:Zkušenosti s "5G" domácími připojeními (O2 a spol)
« Poslední příspěvek od bindiff kdy Dnes v 15:47:06 »
No, nic moc teda. Hlavně se rozhodni, pro jaké účely to budeš používat. Já mám problém, že mi padá SSH spojení náhodně. Docela to štve, pokud něco buildíš a spadne ti to.

https://linux.die.net/man/1/screen

Raději změním ISP  ;D . Každopádně děkuji za tip.

Pokud na vzdáleném stroji běží (pod mým uživatelem) jenom „ten jeden screen“ za účelem odpojování se, používám tuhle definici v OpenSSH configu. Spojení radši padá rychle a ochotně (podle potřeby si upravte ServerAliveNěco řádky), než aby zůstalo spojení viset se spadlou sítí. Automaticky to spustí screen pod tty, detachne existující, pokud existuje, jenom to teda nefunguje spolu se zadáváním příkazu při spuštění SSH klienta.

Kód: [Vybrat]
# soubor ~/.ssh/config

Match tagged screen
        RequestTTY yes
        RemoteCommand screen -DRl
        TCPKeepAlive yes
        ServerAliveInterval 1
        ServerAliveCountMax 10
        LogLevel VERBOSE

Použití: ssh -P screen user@host

Nucené shození ssh: (Return) ~ .

Pokud je potřeba hezké UI nebo připojování se s heterogenních strojů zároveň (zmenší emulovaný terminál tak, aby se vešel do všech oken a všeobecně je víc fancy ohledně emulace terminálu než screen), tak se hodí použít spíš tmux.

Aktuálně tmux spíš nepreferuji a používám screen, dokud mi stačí možnost odpojit se, mít víc full-screen „oken“ (ne půlený pohled atd., jak to umí dobře tmux) a přesměrovat/uložit výstup do souboru.
6
« Poslední příspěvek od Trident Vasco kdy Dnes v 13:40:08 »
Člověk se tu normální odpovědi nedočká, co :) Samí teoretici, ale nikdo vlastně neví.

Takže, já to reálně mám, 100/10Mbit, původně O2 slibovalo 50Mbit, a pak mi naměřili víc. O2 to připojuje pouze tam, kde není dostupné DSL, takže pokud máš DSL linku v baráku, tak ti to ani nedovolí.

Nejedná se o 5G, ale o 4G na 5G frekvenci, tedy 3.7GHz. Kvalitativně je to samozřejmě značně lepší než WiFi, to asi vše. Za několik měsíců co to mám ani jeden výpadek, jednou jsem musel restartovat modem, jinak to prostě jede.

Problém toho je, že plná rychlost chvíli nabíhá, protože si to musí rezervovat pásma, takže je to o něco horší než třeba UPC (dnes Vodafone). Upload je reálný, spíše se mi mění rychlost download od 50 do 100Mbit, ale upload je poměrně stabilní.

Lidi co tu píšou o DSL, DSL taky není vždy spása, i to může a mívá problémy. Prostě jediné fakt spolehlivé je optika, či optika do bytu nebo optika do domu s přípojkou ethernet či kabelovkou, nic jiného není tak spolehlivé.

Ale všude samozřejmě z dost velké části záleží i na domácí WiFi, měl jsem situaci, že i v paneláku v 3+kk jsem musel mít WiFi MESH ve dvou pokojích, protože prostě díky všemožnému rušení a železobetonu to nepokrylo celý byt. Zejména v panelácích pak dost záleží na tom aby měl člověk wifi ac, jinak mu ani optika nepomůže.

Jinak k tomu 5G. Ping na seznam.cz asi 30ms, první ping víc. Ping do Irska AWS 50ms. Občas je potřeba nějakou stránku obnovit či se vše nenačte spolehlivě nebo je potřeba obnovit youtube, ale to je běžné, dělo se mi to občas i na optice. Videokonference běhají naprosto spolehlivě.

Osobně z toho nemám velký stres, internet veskrze funguje, ani jsem si nevšiml nějakého padání VPN apod., když zapnu VPN tak jede i několik dní. Takže za mě doporučuji.

Co jsem měl jednou lokálního WiFi, tak to byla smrt, to bylo opravdu nepoužitelné a vypadávalo to obden, fakt mě to trápilo.
Nemuzeme vedet protoze nezname podminky pisatele. Nenapsal ani pribliznou(obfuscated) lokaci. Jsou zde propastne rozdily mezi lokalitami podle radia. Casto i v ramci jedne nemovitosti v zavislosti na umisteni.
Na chate provozuji 5G v nevyhodnych radio podminkach (slozity vztah k nemovitosti bez moznosti umisteni anteny vyse,  chybejici hromosvod) a bez 1x yagi (2 polarizace) a druhe sirokopasmove anteny na vetsi pasma(placaty vozovy mikrotik nevimkolik) se neobejdu. Co chcete rici? Funguje to ale tak 15 down a 1-3Mbit  pasma 700,800,1800 O2 datamanie.RTT cca 30-60ms. Jedno z nich je 5G ktere paradoxne ma lepsi pokryti nez 4G v miste.
Dvouantenni LTE6 mtik karta we wapku byla naprd tak jsem trochu "vohnul" pigtaily indoor 5G chateau r17 na vice anten.
Vzhledem k tomu ze v miste dlouho nebylo mozne (pred starlinkem) mit nic jineho nez GPRS/EDGE a nebo limitovane satelitni pripojeni tak tomu rikam uspech.

Jenomze takova informace nema jako rada pro nekoho na jine lokaci vyznam.

A ano nekteri wifi frantove jsou tak strasni ze LTE byt za cenu mistni mobilni pretizene site, vetsiho RTT ale treba stabilnejsiho jitteru je jina liga.
7
« Poslední příspěvek od panpanika kdy Dnes v 12:44:32 »
jestli to neni tajny tak me by zajimal blog co na tech telefonech porad vymyslis superkriticky datovyho. mozna nejsem sam.
8
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy Dnes v 12:35:02 »
Nechal jsem toho hajzla přes noc čekat a vybil se. NASTESTI ASPON SE Kritický rozepsaná data dala vyhrabat v screenshotů aplikaci tehdy spuštěných, jen člověk nesmí udělat  chybu, že na ten screenshot klikne, protože v tu ránu tu Applu spustí nanovo vše je spláchnuto. Musí se udělat screenshot screenshotu. Ale proč proboha v tom kolotoči screenshotů jsou i nikdy nespustěně aplikace??? A 5 instanci před měsícem smazaných(tím spíš i zavřených) PDF dokumentů.

Proč nový telefon??? Zkusil jsem letošní model. Jsou to stále stejné hardwarové šunty ať má v názvu 2025, 14, 8, XR, V,: 1080 IPS, velký jak střešní taška, 4gb ram , aspoň že to má microSD slot, který z5násobí storage za 500Kč.

nedokáže ani zobrazit fotku v plném rozlišení. Prostě zatajuje pixely . 96MP fotka se jevî jako když má 6MP  ikdyž s velkou pompou provokativně ukáže "náhled v hd"

(Současný telefon s tou zmíněnou lineageos A gallery 3d na současném f0unu tuhle fotku zvětší  bezproblémove  , nikde nechybí pixely.. jenom pokus takovouhle fotku natáhnout přes SMB vzdáleně ho  odstřelí  asi instatně)
A to nemluvím ani o tom že všude to chce nejajky souhlasY neustále něco potvrzovat.  Defaultni software je kombinace nefunkčního zmetků protkaného otravnými dialogy  o ochraně soukromí na každém kroku.

Proč kupovat nový hwsmartphone, hardware je přežitek posledních 8 let, navíc když ergonomicky je to spiš sešup
9
« Poslední příspěvek od benz.abdulaziz kdy Dnes v 11:50:07 »
Chce to si udělat radost k Vánocům a pořídit za 10t. Kč 5G router Teltonika RUTM30 s eSIM :-)
10
Server / Re:Zabbix a rozdělení notifikací dle uživatelských skupin
« Poslední příspěvek od LivingLegend kdy Dnes v 09:48:43 »
Jako blbě se odpovídá, když nejsou vidět podmínky pro notifikace.
Ale obecně existuje více způsobů, jak to oddělit:

1)Přidáš podmínku, kde budeš mít věci, které chceš alertovat
(A or B or …) and D (kde D je host group does not equal …).

2)Uděláš to samé jako v bodě 1, jen to vyloučíš na základě tagu nebo hodnoty tagu.

3)Nebo to celé postavíš jen na tagách a řekneš, které tagy platí pro koho.
Stran: [1] 2 3 ... 10