Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Wi-Fi pro dvoupatrový dům
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 02:11:24 »
Ja si totiž kdysi rád hrál, ale teď na to nemam čas. Kolegové sice lejou prachy do domácích sítí, ale mě to nebere.

Asi to dopadne, že vezmu z Alzy ty deco x55.

Dá se to managovat vzdáleně?
Dá se to managovat přes web GUI nebo musí ten výrobce do nekonečna aktualizovat mobilní apku?

Dá se to manageovat vzdáleně, ale přes tu zmíněnou appku, která pak komunikuje to přes TP-Link cloud a dají se případně delegovat další přihlášení (TP-Link účty). Unifikovaná appka pro celou řadu Deco je prakticky jediný způsob nastavování, tzn. žádné web gui mimo základního statusu. Chápu, že pro někoho může být tenhle aspekt konečná.

Osobně tohle pro podobné domácí sítě v pohodě zkousávám a furt mi přijde, že to má velmi dobrý poměr cena/výkon, chodí to pro tohle použití dobře a cca od r. 2020 jsem zatím s žádnou sadou (cca 5 míst) neměl zásadnější problémy,  další lidé, kterým jsem to doporučoval, také nic nehlásili. Appka jak pro iOS, tak Android je poměrně často aktualizovaná, chodí na ní pořád i nejstarší řady.
2
« Poslední příspěvek od Tom5 kdy Dnes v 01:27:16 »
Ja si totiž kdysi rád hrál, ale teď na to nemam čas. Kolegové sice lejou prachy do domácích sítí, ale mě to nebere.

Asi to dopadne, že vezmu z Alzy ty deco x55.

Dá se to managovat vzdáleně?
Dá se to managovat přes web GUI nebo musí ten výrobce do nekonečna aktualizovat mobilní apku?
3
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 05. 01. 2026, 23:35:44 »
Já jsem do našeho domu zvolil HPE Aruba Instant ON. Máme tu teď všechna AP25.
Zkoušel jsem AP11, AP22.
K tomu mám switch 1830 s poe a management je buď lokální a nebo přes jejich cloud.
V domě jsou všechny na stropě a po zkoušení bylo potřeba celkově 6 ap na nás dům.
Výkon, management, spolehlivost super.

To, co mas za dom? Kolko a co mas za klientov, ze doma potrebujes 6 AP-ciek a to s 4x4 5GHz MU-MIMO? Byvas v palaci a organizujes tam party? :)  Na bezny dom vo vecsine priapdov stacia tak 2 AP-cka. Pri troche stastia aj jedno.

Reálně nejspíš nepotřebuje. Ale hobby je hobby a manželce a koneckonců i sám sobě je snažší říct, že je to rozhodně potřeba ;D
Na druhou stranu, my máme půlmetrové kamenné stěny, a i když dům je mrňavý, ty AP tam taky mám tři (a někdy i čtyři).
4
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 05. 01. 2026, 23:33:06 »
Ach jo. Zajímalo by mě, kdy do tohohle přestanou mluvit lidé, co evidentně nikdy nic nevyvíjeli.

U AI bych si tipnul, že vývoj a IT obecně půjde "na řadu" jako jeden z prvních. Psaní kódu, ať už jakéhokoli, už AI umí dobře a čím dál tím víc se v tom zlepšuje.
Ne, vývoj softwaru opravdu není to "psaní kódu". Ani na úrovni jednotlivého vývojáře. To je jako tvrdit, že spisovatelem je ten, kdo umí psát. Ježkovy voči. Jedna z hlavních věcí, kterou AI reálně odhalila je, jak málo lidí tuší, co vlastně vývojáři reláně dělají. Tak jen pro vaší informaci: napsat ten kód je zhruba to poslední podstatné a asi ta nejjednodušší část. A tak 30 % téhle práce. A to ještě občas se štěstím.

Ale u software? Vůbec, tam je fuk kdo to udělal, jestli člověk nebo AI, prostě to musí solidně fungovat a dělat co člověk chtěl
Jenomže přesně takhle to není. Jestli je něco na projektu fakt zásadní, tak kromě toho, že samozřejmě musí  "dělat to co člověk chtěl" musí být taky mít dostatečně rozumnou strukturu, mikroarchitekturu a hlavně a především být spravovatelná. A přesně tohle je ten největší problém. 

a to brzy bude možné i bez programátorů.
Nemáte ty křišťálové koule dvě? Jo, až bude tobě, pionýre, čtenáři, třicet, pětatřicet let, vzbudíš se do světa, který už v mnohém nebude podoben dnešku... To je abíčko, sedmdesátá léta, že? Nebo tak nějak. Takhle jednoduše to opravdu nefunguje. On papír snese od nepaměti všechno.

Nyní se všichni snaží o agent přístup a tam ještě pořádné aplikace ani nejsou, tipuji že tenhle a příští se začnou objevovat napříč celým spektrem vývoje,
Nebylo by lepší tipovat v loterii?

Ten horizont, kdy bude většina současných IT profesí irelevantní se dost přiblížil. Už teď většina vcelku seriózních lidí - ne ty různí CEO - odhaduje mezi 5 ti a 10ti lety.
A "seriózní" říkáte komu? Rád bych viděl hype, kde všichni, co se na om hype podílejí neříkají přesně tohle... Reálně pár těch "seriózních" znám a mohu vám ujistit, že vývoji softwaru velmi často reálně nerozumí ani zbla. Což jim ovšem nebrání o něm psát. A pak znám taky takové, co sice tuší, ale shodou okolností je ta AI zrovna jejich byznys, že ;)

Většina firem také tenhle rok plánuje nenabírat a čekat jak se to celé bude vyvíjet, co z AI skutečně vypadne.
Vy jste kapacita! Nenapadlo by mě, že jste dělal průzkum mezi většinou firem po světě a ještě jste podrobně analyzoval důvody. Škoda se tady zahazovat, ne? Dochází vám, že teď spousta velkých firem v USA propouštělo proto, že nabraly spoustu lidí za covidu? Takže se teď redukovaly na nějaké maximální smysluplné stavy takže asi logicky nebudou nabírat? Ano, kdejaký novinář vám píše nesmysly o tom, že za to určitě může AI. Reálně je to naprostý nesmysl jenomže je to skvělý clickbait. A je dost unavné tuhle pitomost neustále někomu vyvracet.
5
« Poslední příspěvek od ondrej _ kdy 05. 01. 2026, 23:23:49 »
Zkoušel jsem AP11, AP22.
K tomu mám switch 1830 s poe a management je buď lokální a nebo přes jejich cloud.
V domě jsou všechny na stropě a po zkoušení bylo potřeba celkově 6 ap na nás dům.

To, co mas za dom? Kolko a co mas za klientov, ze doma potrebujes 6 AP-ciek a to s 4x4 5GHz MU-MIMO? Byvas v palaci a organizujes tam party? :)

Na bezny dom vo vecsine priapdov stacia tak 2 AP-cka. Pri troche stastia aj jedno.
6
Bazar / Re:Prodám vývojovou desku a moduly Toradex
« Poslední příspěvek od RDa kdy 05. 01. 2026, 23:14:00 »
Jsem schopen dat ten litr / vyzvednout v Praze a okoli.
7
« Poslední příspěvek od zetneteork kdy 05. 01. 2026, 22:06:42 »
Zkoušel jsem AP11, AP22.
8
« Poslední příspěvek od Mlocik97 kdy 05. 01. 2026, 22:06:42 »
U AI bych si tipnul, že vývoj a IT obecně půjde "na řadu" jako jeden z prvních. Psaní kódu, ať už jakéhokoli, už AI umí dobře a čím dál tím víc se v tom zlepšuje.

Tak určite.... teraz ešte tú o karkulce. Mám dosť veľké skúsenosti s LLM pri programovaní, a fakt to nie je ready na nič viac než prototypovanie alebo písanie veľmi primitívnej logiky (ako assertion v unit testoch), ale určite nie na implementáciu software, kde je výkon, bezpečnosť, stabilita a tak ďalej kľúčová.

To už skôr nahradia u grafiky, kde síce je kvalita po 6 prstov na rukách ale za to sa tieto grafické chyby ľahšie "debugujú" a zároveň sú viac prehliadnuteľné konzumentom takéto obsahu, kde teda precíznosť nie je až tak nutná.

Citace
Paradoxně video a grafika se začínají jevit tak, že AI výtvory lidé začínají odmítat, viz. poslední vánoční reklama na coca colu. Prostě u toho umění tam musí být trochu té člověčiny.

a u programátorčiny je potreba človečiny ešte desať krát viac.
9
« Poslední příspěvek od MiKu kdy 05. 01. 2026, 21:45:47 »
U AI bych si tipnul, že vývoj a IT obecně půjde "na řadu" jako jeden z prvních. Psaní kódu, ať už jakéhokoli, už AI umí dobře a čím dál tím víc se v tom zlepšuje. Všiměte si že všechny "frontier" LLM výrobci mají tooly, případně vytrénované LLM pro chat, obrázky, video a pak pro kódování.
Takže bych to viděl tak, že video, grafika a programování budou první, které dopady AI pocítí nejdříve a nejvíce.
Paradoxně video a grafika se začínají jevit tak, že AI výtvory lidé začínají odmítat, viz. poslední vánoční reklama na coca colu. Prostě u toho umění tam musí být trochu té člověčiny.
Ale u software? Vůbec, tam je fuk kdo to udělal, jestli člověk nebo AI, prostě to musí solidně fungovat a dělat co člověk chtěl a to brzy bude možné i bez programátorů. Nejdřív ne úplně, přece jen ta kvalita tam zatím úplně není, ale už teď zvládne to samé s méně lidmi a za méně peněz co dříve. Lidí je už teď nadbytek a pro spousty věcí není potřeba znát to co dříve do hloubky.

Nyní se všichni snaží o agent přístup a tam ještě pořádné aplikace ani nejsou, tipuji že tenhle a příští se začnou objevovat napříč celým spektrem vývoje, devops, ops, IT administrace, sítí atd pak už skutečně začne potřeba lidí rychle mizet.

Ten horizont, kdy bude většina současných IT profesí irelevantní se dost přiblížil. Už teď většina vcelku seriózních lidí - ne ty různí CEO - odhaduje mezi 5 ti a 10ti lety.

Mě se celkem líbí odhad 900 dní od Emada https://www.youtube.com/watch?v=cgL6cnAoEnY šéfoval Stability AI ale už je mimo a jen analyzuje ekonomické dopady.
Většina firem také tenhle rok plánuje nenabírat a čekat jak se to celé bude vyvíjet, co z AI skutečně vypadne. Takže trh práce určitě IT profesím moc nepřeje už nyní a přát nebude ani v nejbližší budoucnosti.
10
Bazar / Re:Prodám vývojovou desku a moduly Toradex
« Poslední příspěvek od CPU kdy 05. 01. 2026, 20:03:30 »
Kolega chce, aby to zmizlo. Já taky, ale ideálně za menší štos bankovek...
Ale prudí mě, tak zkuste nabídnout nějakou cenu.
Stran: [1] 2 3 ... 10