Další doporučení je jednoznačně MusicBrainz Picard
Tohle vyzkouším.
Z popisu to vypadá nadějně na hromadné opravy mé sbírky - to jsou totiž zhruba dvě-tři stovky alb, které jsou v různém stavu vyplněnosti, v podstatě tak, jak se během čtvrtstoletí vyvíjela má potřeba mít tam ty tagy.
Dělat to "po jednom" by bylo náročné na čas a "lidské zdroje".
Uvidíte, jak vám to s tím půjde. Jak jsem říkal, největší benefit je kvalita té databáze s metadaty.
Samozřejmě se může stát, že tam dané album nebude, ale v případě mainstream věcí je to většinou v pohodě.
Ta databáze vzniká komunitně a je tam potřeba poměrně úsilí pro participaci, než se vám tam případně povede přidat nějaké CD. Když např. chybí umělec, na kterého se chcete odkázat, musíte ho nejdřív založit. Je tam proces schvalování, než to do databáze přijmou. Jakmile vložíte určité množství v pořádku, zvýší se vám reputace a můžete přidávat sám nebo schvalovat ostatním. Zní to jako šikanování, ale přispívá to ke kvalitě těch dat.
Já k tomu došel před lety. Když jsem začínal s používáním muziky v počítači a přehrávačích, už jsem měl asi 350 fyzických CD, které jsem různě graboval, používal iTunes, nebo cddb/freedb a pak to postupně dál rozšiřoval. No a v určité chvíli jsem seznal, že by se to vyplatilo srovnat. Ideálně do podoby, kdy z toho pak snadno udělám deriváty do různých přehrávačů, vysdílím korektně přes DLNA atp.
Pokud už tam máte nějaké částečně tagy, tak pokud tam hodíte např. desítky adresářů, použijete funkci Cluster (aby se vám to spojilo do alb) a následně by pro většinu měl zabrat čistě Lookup.
Ještě doporučím rovnou v nastavení:
- povolit Metadata/Use track relationship (přidá to zmíněná metadata o tvůrcích, pokud jsou známá a zadaná v db)
- doladit parametry ve File Naming (umí to spousty věcí, např. rovnou odstranit ne-ASCII znaky, přesunout do adr. struktury atp.)
Pak se rozmyslet, jestli chcete jen ukládat tagy nebo také přejmenovávat přesouvat, což se nastavuje v menu Options
Sám mám takovou hybridní strukturu. Mám kompletně oddělenou vážnou hudbu v separátním stromu, kde to mám po skladatelích, mimo nějakých speciálních cyklů na více CD. Dál samostatně soundtracky.
Nakonec všechny ostatní styly klasicky samostatně Album Artist / Album.
Takž to přejmenování, nebo jen tagy přepínám podle potřeby.
Jinak takové ty kontextové volby k nalezenému titulu jsou vždy přes nabídku na pravé tlačítko. Např. pokud to najde album, tak v nabídce najdete i "Other versions". Nebo to typicky stahuje cover z databáze, ale pokud vám víc vyhovuje ten existujcí, tak můžete opět přes pravé tlačítko na náhledu zvolit, že tam necháte původní, případně tam můžete drag'n'drop přetáhnout libovolný obrázek z počítače. V nastavení se pak dá doladit i jestli je chcete dávat jen bokem (cover.jpg, Folder.jpg..) nebo také vkládat do tagů, doporučuji oboje.