Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Zkušenosti s "5G" domácími připojeními (O2 a spol)
« Poslední příspěvek od benz.abdulaziz kdy Dnes v 11:50:07 »
Chce to si udělat radost k Vánocům a pořídit za 10t. Kč 5G router Teltonika RUTM30 s eSIM :-)
2
Server / Re:Zabbix a rozdělení notifikací dle uživatelských skupin
« Poslední příspěvek od LivingLegend kdy Dnes v 09:48:43 »
Jako blbě se odpovídá, když nejsou vidět podmínky pro notifikace.
Ale obecně existuje více způsobů, jak to oddělit:

1)Přidáš podmínku, kde budeš mít věci, které chceš alertovat
(A or B or …) and D (kde D je host group does not equal …).

2)Uděláš to samé jako v bodě 1, jen to vyloučíš na základě tagu nebo hodnoty tagu.

3)Nebo to celé postavíš jen na tagách a řekneš, které tagy platí pro koho.
3
Hardware / Re:Totální zámrz telefonu
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 08:19:16 »
Děkujeme za příjemné téma k snídani :-)
Reaguji pouze z toho důvodu, že budu možná první, takže nebude pochyb, do koho se strefím pointou na posledním řádku...

"gratulujeme, našel jste náš dobře ukrytý easter egg."

Vidím nejméně tři možnosti, jak Vás problém vyřešit:

1) zkusil jste to vypnout natvrdo?

2) pokud odpojíte přístroj od nabíječky, příroda si možná pomůže i sama, protože co topí, to žere. S trochou štěstí zafunguje ochrana proti nadměrnému vybití baterie. (Otázka je, pokud zafunguje hned ta první softwarová, jestli OS se zatuhlou appkou jenom spokojeně neusne, aby po probuzení byl dále zatuhlý.)

3) s přiměřeným nápřahem... nepotřebujete už nový telefon?

Varianta 1) a 2) v případě úspěchu skončí s jistou mírou nekonzistence filesystému, ale to by nakonec mohl OS po restartu zase rozchodit.

Dost by měl zajímalo, zda to po tvrdém restartu nenaváže nedokončnou operaci a nepůjde do vrtule znovu :-D

Dobře jste udělal, že jste se zeptal - tady na škodolibého posměváčka nenarazíte... :-DDD
4
Sítě / Re:Zkušenosti s "5G" domácími připojeními (O2 a spol)
« Poslední příspěvek od MKzB kdy Dnes v 08:18:40 »
U nás na vesnici je s internetem problém. Jsou tam dva wifináři a oba stojí za prd.
Od ústředny Cetinu k nám jde 5 km kabelu, takže xDSL je pasé (max. 2Mbit/s).
Mobilní signál taky není žádná sláva u všech operátorů, protože obec je v údolí. Slušný signál je na střeše.
Dlouho jsme běhali na ADSL, ke konci bylo pomalé, ale stabilní.
Nakonec mi O2 nabídli neomezený LTE internet s modemem TP- Link Archer MR200. Aby to slušně fungovalo, tak jsem v první řadě vyměnil LTE modem za Asus 4G-AC53U, který je na půdě a na střeše na stožáru s TV anténami je směrová Yagina, namířená přímo na vysílač.

Dle tarifu mám max. 20 Mbit download, teď jsem to měřil a mám 19/4. Ale někdy mi pustí až 50 Mbit/s.

Jeden čas to bylo už dost pomalé, ale bylo to před tím, než u nás spustili 5G. Potom došlo k zázračnému zrychlení, protože telefony se lidem přepnuly na 5G a tím se uvolnilo pásmo 4G.

Obecně jsem spokojený, akorát cca 1x za 2-3 měsíce si modem usmyslí, že nemá sim-kartu. Asi oxidace kontaktů. To musím vylézt na půdu, kde se pohubuji po čtyřech, modem vypnout a sim-kartu několikrát vyndat a zandat a zatnout.
5
Software / Re:Bootování iPXE s aktivním Secure Bootem
« Poslední příspěvek od jauznevimco kdy Dnes v 08:16:39 »
Tak jo, rozbehnout boot do Linuxu z iPXE mi slo, diky za doplneni...

Narazil jsem ale na celkem vtipny zadrhel. A sice, ze vsechen "uspech", co jsem mel s domnele zaplym SecureBootem, jsem testoval na zeleze, ktery ma SB implemetaci docista zprasenou a bez problemu spousti i veci nepodepsane.  :o

Cili patrne se bez shimu a grubu neobejdu, pricemz je to vzhledem k pouzite podepsane ipxe binarce trosku past, nakolik tato binarka nezna prikaz shim...

A pokud natahnu shimx64.efi jako kernel, tak si zacne zit trosku svym zivotem - a at tam zadam cokoliv, zacina sahat po TFTP a zkousi hledat grubx64.efi

Samo, muzu delat tak, jak si shim piskne, tj. dodat grubx64.efi a jeho config na TFTP, ale nevadilo by mi se bez toho obejit.

Grok mi dal celkem zajimave znejici workaround v podobe natroubeni vseho potrebneho (grub, vmlinuz, initrd) do virtualniho disku (wimboot), procez by se tento mohl natahnout lokalne a nezkouset sahat do TFTP.

No nic, prubnu to.
6
Sítě / Re:Metronet končí, ke komu přejít?
« Poslední příspěvek od chan_hfc kdy 25. 11. 2025, 23:53:39 »
rádi bychom Vám oznámili, že od 1. prosince 2025 dojde k oficiálnímu začlenění společnosti JON.CZ pod značku PODA. Společnost JON.CZ tak k 30. 11. 2025 právně zanikne.

Napsal jsem do Pody dotaz, kdy se tak dá očekávat, že to prodají dál.
Ad IP adresy - netuším, co se stane s adresním přídělem v případě zániku LIRu. Jestli adresy musí vrátit do RIRu nebo je zdědí právní nástupce.
7
Hardware / Totální zámrz telefonu
« Poslední příspěvek od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ kdy 25. 11. 2025, 22:31:24 »
Převádel jsem hromadně na android telefonu nějaké JPG obrázky přes Image resizer. To proběhlo OK, místo nedošlo.. Jenže pak já debil si hrál s programem dál a dal tlačítko "Změnit skupinu vybraných obrázků"(defacto odebrat/přidat) obrázky připravené k exportu a všiml si, že při klikání na jednotlivé obrázky je animace "odebírání obrázků" ze mřížky nějaká pomalá a asi u čtvrtého obrázku se to zpomalilo hodně a pak zaseklo.  Telefon je docela teplý v horní části a nereaguje naprosto na nic (což je podezřelé), protože když se ten krám zasekne při pokusu otevřít  obrázek přes SMB://, (cca 20% šance, že to sekne  OS částečně , "stačí >:( >:(" ho připojit k laptopu, spustit adb root, iterovat přes /proc , grepnout gallery3D , najít příslušné PID a sestřelit-9,    - "Kdo z vás na tohle má" :-X ;D(nervy a noťas s adb po ruce vždy)-pak se telefon neviditelně odsekne), ale tady to nezabralo, ani nereaguje nabíjecí dioda. a už 20 minut  furt se do LCD vypaluje stejný obraz!!!

Proč se ten krám zasekl a nejde nic dělat  a nereaguje na nic!!!???? Screenshot dodám!!!

PS: místo na disku nedošlo a dovolat se nedá, protistrana čeká a čeká....
8
Vývoj / Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Poslední příspěvek od a6b kdy 25. 11. 2025, 21:27:25 »
ja myslim, ze tu produktivitu a rychlost zvysit muze.
potreboval jsem zpracovat json pomoci nlohmann a je to nudna rutinni prace,
dal jsem ai vstupni json a napsal mi pekny kod pro nlohmann::json.
ne ze bych na tom zavisel, ale zrychli mi to a nemusim sam tolik hledat.
9
Hardware / Re:NAS s virtualizací na doma
« Poslední příspěvek od trodden passive kdy 25. 11. 2025, 18:51:51 »
Jak už někteří radili, sežeň si nějaký starší desktopový server, třeba dell nebo hp. Spotřeba není problém kolem 50W. Navíc máš HW raid, ECC RAM, iDrac nebo iLO a v kombinaci s proxmoxem si na tom můžeš dělat v podstatě co chceš a nejsi na nikom závislý (myšleno na qnap nebo synology)
10
Sítě / Re:WireGuard a náhlý vysoký packet loss u O2
« Poslední příspěvek od Jiri Dobry kdy 25. 11. 2025, 18:02:18 »
Mam wireguard spojeni z O2 (OpenWRT pres DSL modem) na verejnou IP na jinem operatoru (OPNsense). IPv4 (uz muzu i IPV6, ale nepouzivam). Nic takoveho nepozoruji. Vypadky tam jsou, ale v rozsahu maximalne sekund az minut za den a nevykazuje to zadny vzor).
Klicove je, ze wireguard je nad UDP pakety, takze vlastne nema clien a server stranu (pokud nepocitam kdo komunikaci zacne automaticky za klienta)
Zkusil bych navazat spojeni z obou stran na nejakou adresu mimo O2. Treba si pronajmout VPS. Jasne je to neprakticke, ale mohlo by to odhalit ktera strana ma problem.
EDIT: (vlastne mam spojeni 2, to druhe je z O2 5G/LTE site na stejnou pevnou adresu mimo O2). Tam jsou zajimave vypadky nekolik minut po pulnoci. Ale tam bych hadal ze u O2 flusnou connection tables v jejich NAT a musi navazt spojeni znova, nebo neco takoveho.
Stran: [1] 2 3 ... 10