Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Software / Re:Google Chrome po obnovení neotevřel panely
« Poslední příspěvek od darebacik kdy Dnes v 07:32:19 »
CTRL + SHIFT + D - spravi to, ze mi ulozi aktualne otvoreny tab do zaloziek
2
Odkladiště / Re:Webdesign - funkcia vs forma
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy Dnes v 07:29:24 »
Kdo nezkusil stránky smíchovské radnice (146 MKč) za starostování operního pěvce Milana Jančíka, ten Peklo nikdy neviděl a neuvidí.
3
Sítě / Re:Cena ethernetového kabelu pro 40Gbps CAT8
« Poslední příspěvek od Wasper kdy Dnes v 07:21:46 »
A taky je to problém pro bastlíře co používají zbytky kabelu, při pocínování se většinou rozpustí ta vrstvička mědi v cínu a zbyde neletovatelné hliníkové jádro.
Mno, hlinik pajet jde. Sice extremne blbe (nesmi k tomu vzduch, musi se to ocistit pod tavidlem od oxidu a/nebo to delat v necem hodne agresivnim, coz nechceme), ale jak je to pocinovane, tak uz je vyhrano. Pravda, bude se to lamat jako dive (zrovna nedavno mi odesla takhle podelana sitova snura od cinske polyfuzni svarecky tak, ze to bylo polamane asi 5 mistech najednou) takze stejne k vyhozeni.
S tim odporem na PoE plny souhlas.
4
« Poslední příspěvek od CPU kdy Dnes v 07:14:16 »

Ano, teoreticky to je úplně geniální, mluvíš úplně jako ten asijský prodejce...
Při aplikaci, za kterou má nést někdo odpovědnost, to je myslím dost FAIL.
Na obranu kolegy, je to takový slušný prosťáček, nikdy by nikomu takovou věc neudělal a často něco takového od ostatních ani nečeká.

PoE
Tak oni to u toho uvádí, že limity PoE jsou na 1/3 maxima pro měď.
Je to důležitá informace, PoE je samozřejmě problém i z hlediska dlouhodobé stability.
5
« Poslední příspěvek od zapik1 kdy Dnes v 06:48:11 »
Doplním poslední C.
Celkem velký porblém je s PoE, tam si na hloubku vniku nehrajem a proud teče celým průřezem, ktežý je ovšem majoritně tvořen hliníkem s výrazně menší vodivostí. Takže mnohé zařízení začnou mít problém i na polovičních délkách než  udává norma jako maximum.
A taky je to problém pro bastlíře co používají zbytky kabelu, při pocínování se většinou rozpustí ta vrstvička mědi v cínu a zbyde neletovatelné hliníkové jádro.
6
« Poslední příspěvek od Wasper kdy Dnes v 02:20:09 »
...
No sice osobne to taky povazuju za prasarnu, ale kdyz se rekne A, je treba rict i B:
- Diky skinefektu v tom kablu stejne vsechno potece v te medi na obvodu, hlinik se neuplatni vubec (hloubka vniku mi kalkulacka ukazuje ~10mikronu na 40MHz)
- vsechna spojeni s konektorem opet budou med/med, hlinik je tam jako "inertni" vypln te trubicky, aby se nezlomila (jinak receno, vubec bych se nedivil, kdyby tam od vyroby byla mezi ona vrstvicka Al2O3
- Dovnitr vodice se vlhkost nema jak dostat; a pokud by se dostala, tak asi mame vetsi problem nez jen elchem korozi
- Dost velka cast problemu s hlinou v silnoproudu dela i "teceni" pod sroubem spolu s velkym proudem, to oboje tady odpada

tl;dr blbej pocit bych z toho nemel tak silny, ale priste bych si dal pozor, co kupuju.
7
Desktop / Re:Kubuntu: zvuk zní jinak při otevření panelu hlasitosti
« Poslední příspěvek od Trive1974 kdy Dnes v 00:22:06 »
Provozuju Kubuntu na vice strojich a ve vice verzich (vetsinou LTS, ale mam i 24.10) a popisovane chovani nikde nepozoruju.
Ani zmenu zvuku, ani rozbiti obrazu.
Zvuk pres HDMI pouzivam vyjimecne, to nedokazu komentovat.

Aby to nevypadalo, ze se jen chlubim, narazil jsem na nejakou regresi wifi sitovky od Intelu AX210, ktera normalne fungovala, ale po nejake aktualizaci jadra se zacala zasekavat a odpojovat. Zrovna jsem mel po ruce USB wifi miniadapter z AE za $2 tak jsem ho tam vrazil a bezi to v pohode. Tak Intel neresim a cekam, az nekdo ten kernel opravi :-)
8
Distribuce / Re:Konfigurace Samba v Ubuntu
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 00:16:18 »
Teď si trefil hřebík přímo na palici. A hodně přesně. Toto je přesně ono. Jen neotvírám Caju ale ikony počítače, home a sítě mám přímo na ploše. Ano - toto je ono. Teď jsi to trefil.
Problém je ale v tom, že mám všude stejný systém ale ne z každého počítače vidím všechny pc.
Sambu si takto nastavím, udělám uživatele, heslo, složky, upravím samba.conf, to vše si udělám.

Co mi nejde je drag and drop z pc5 třeba na pc1 u kterého budu zrovna sedět a nebo , že z pc1 nemohu udělat dir v pc5.
No a do háje potom to, že všechny pc nevidím. :(

Zkusíme tomu přijít na kloub.
Píšeš, že jsi udělala uživatele. Jakože máš jiného uživatele, pod kterým pracuješ na tom počítači a pak dalšího uživatele v Linuxu s jiným jménem, co je jen na sdílení souborů? Nebo jsi myslela to, že jsi použila smbpasswd/pdbedit a tam použila jméno toho, co už tam je a pod kterým se na tom počítači normálně pracuješ?
Klidně napiš konkrétní jména, příkazy, ukaž smb.conf.
Pokud by tam byly dva různí uživatele, tak by to mohlo vysvětlovat ty problémy.

To, že nevidíš některé počítače, může být způsobeno více věcmi. Třeba odlišným nastavením nějakého firewallu na těch počítačích (pokud je tam zapnutý). Případně nefunkční službou avahi-daemon, která standardně hlásí do sítě, co ten počítač sdílí, z těchhle informací se pak vytváří seznam počítačů, co vidíš v Caje, když otevřeš síť.
Zeptám se, nemáš náhodou pojmenovaný nějaký z těch počítačů s doménou .local, například moje-pc-4.local?
Pro zkoušení si kdyžtak nainstaluj program avahi-discover na počítač, kde něco není vidět. Klasicky přes: sudo apt install avahi-discover
Ten pak najdeš v nabídce jako Avahi Zeroconf Browser a spustíš.
Zobrazí se ti takový stromeček, kde uvidíš název síťové karty a pod ním local a nakonec větev "Microsoft Windows Network". Když se větev dál rozbalí, tak by se měly ukázat všechny počítače na síti, které mají spuštěnou Sambu a sdílí nějaké složky. Pokud by tam nějaký chyběl, tak bych se dál koncentroval na jeho nastavení.
9
« Poslední příspěvek od CPU kdy 27. 11. 2024, 23:53:00 »

No hliník reaguje s mědí, proto se nesmí dávat hliníkové kabely do měděných spojek, protože by se to rozpadlo.

http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/casopis/tema/spravne-spojovani-hliniku-a-medi--11349

Hliník–měď – problematické spojení
Citace
Hliník je v podstatě velmi reaktivní ...Při jeho slučování s ušlechtilejšími kovy, tedy např. s mědí, dochází za přítomnosti elektricky vodivých kapalin, mezi které patří i kondenzační voda, k elektrochemické reakci vytvořením galvanického článku.

Až sem logické ne?
No a proto se levné kabely vyrábí poměděného hliníku nebo slitiny mědi a hliníku, to dá rozum.

https://www.mironet.cz/gembird-utp-cat6-100m-drat-economy-metraz-seda+dp220061/
https://www.ep-elektro.cz/kabel-sxkd-5e-ftp-pvc-solarix
Materiál vodiče: AWG24 plný CCA (30%)
No AWG24 je tloušťka a CCA (30%) je název materiálu.

Slitina CCA: 30% Cu + 70% Al.

Chápeš, když to správně pojmenuješ, už to je naprosto OK!
Vezmeš zlý Ruský plyn, odvezeš ho do Indie, kde ho osvobodíš a převychováš, no a za trojnásobek ho osvobozený dovezeš do Evropy. Už to není zlý Ruský plyn, už je hodný a demokratický.

No a kamarád teď blbě spí, že tam roztahal 200m kabelu. Ale zbytečně přeci, už to není z mědi a hliníku, ale z CCA  8)
10
Software / Re:Google Chrome po obnovení neotevřel panely
« Poslední příspěvek od Mlocik97 kdy 27. 11. 2024, 23:37:21 »
Skúste pravým kliknúť na panel záložiek a kliknúť "obnoviť naposledy zatvorenú kartu" (klávesová skratka CTRL + SHIFT + D).
Stran: [1] 2 3 ... 10