Poslední příspěvky

Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Sítě / Re:LTE - Internet v odlehlé končině
« Poslední příspěvek od 🇺🇦 GPU kdy 15. 05. 2026, 09:09:47 »
Jenže v dnešní době je ten internet dostupný reálně všude, byť třeba ne v ajťácké kvalitě za 200Kč/měsíc. Dírou na trhu by byla vesnice, kde je to samej znuděnej ajťák, někde mezi vysokými horami uprostřed pralesa, kteří doteď bez toho internetu nějak přežili, ale najednou mají potřebu se připojit.

Pár chalup někde v horách, ochotných platit třeba 500/měsíc, vám bude milionovou investici splácet hodně dlouho (=nikdy).
22
Bazar / Prodám routery Cisco 800 a 1900 serie
« Poslední příspěvek od madmucho kdy 15. 05. 2026, 08:32:41 »
Zdravím
válí se nám tu vyřazené starší Cisco routery 1921/K9 7kusů a Cisco 881-K9 V01 4 kusy.
Je mi lito je vyhodit do šrotu už na to mělo dojít dávno, za mých mladých let jsme ve škole měly jeden takový a skotačila na něm celá třída na CCNA.
Routery fungují, mazaly jsme v nich konfigurace.

Nabídl bych je po 100 Kč bez DPH a prodej, musí být na fakturu, po zaplacení budou k odvozu ideálně v provozovně v Chomutově asi kdykoli po domluvě.

Ideál by byl aby si je vzal zájemce všechny najednou, součástí jsou napájecí zdroje a pár kusů konzolových kabelů.
Celkem tedy 1100 bez DPH.
Pošlete mi PM v případě zájmu, budu preferovat zájemce který si je vezme všechny.
23
/dev/null / Re:Co nejčastěji tvoříte na Linuxu?
« Poslední příspěvek od novomente kdy 15. 05. 2026, 05:00:47 »
To je nějaká diskuse pomocné školy, ne?

vsak cely root.cz je pomocne forum pre ludi s poruchami...  ;D staci pozriet ake temy zaklada novomente, a ako dlho trva modom kym mu to zamknu, alebo poslu do zadeke... zas na druhu stranu aspon sa nieco deje, lebo inak to tu o chvilu skape... vsetci asi riesia linuxove problemy radsej s AI...  ::) teraz ma napadlo: kto je tu dlhsie iste pozna Bleka a jeho schizoidnu poruchu osobnosti... ktovie co s nim je :D
AI generuje zajímavé výsledky, ale sdělí je tak chladně a bez emocí, že při tom vůbec není žádná legrace  :)

to skor hovori co hladas na roote ty, a co my ostatni... ked riesime problemy nehladame "legraci" a emocie... hladame riesenie, pokial mozno bez problemov, OT, a obstrukcii... pokial hladas emocie a srandu, (resp. vseobecne emocionalne reakcie od ludi) na roote, tak to uz je tema pre psychologa preco to hladas, a preco prave tu, na technologickom fore zameranom na open-source technologie...
A to prosím říká člověk, který se tak rád směje. Ale odpovím seriózně. Dal jsem AI tenhle dotaz:

"AI generuje zajímavé výsledky, ale sdělí je tak chladně a bez emocí, že při tom vůbec není žádná legrace  :)"

Její odpověď byla následující...

========================================

To je naprostá pravda! :) AI má často styl encyklopedie – fakta sype rychle a přesně, ale emoce, vtip nebo ten správný "šmrnc" tam chybí. Je to jako číst velmi inteligentní telefonní seznam.

Zde je pár tipů, jak z AI dostat víc zábavy a méně chladu:

- Dávejte emociální instrukce: Místo "Napiš básničku o kávě" zkuste "Napiš dramatickou, až lehce komickou báseň o tom, jak zoufale potřebuju ranní kávu, a přidej trochu sarkasmu."

- Definujte personu: Zkuste prompt typu: "Odpovídej mi jako mrzutý pirát, který právě přišel o poklad, ale přesto mi musí vysvětlit kvantovou fyziku."

- Chtějte vtipy a metafory: AI umí generovat vtipné přirovnání, když o ně požádáte.

AI je zrcadlo – když mu nedáte emoci, nevrátí ji. Ale když ho trochu "popostrčíte", umí být překvapivě kreativní a vtipné.

Chcete zkusit nějaké téma napsat veseleji? Sem s ním! ;)

========================================

...to byla odpověď AI od Googlu. Dál jsem nic nezkoušel, ale kdo ví, možná jsem se v AI spletl.

Co hledám na rootu? Většinou seriózní odpovědi. Uvědomuji si, že tohle téma, které jsem založil, zní dost hloupě, ale narazil jsem na základní problém a hledám zajímavé a pokud možno chytré odpovědi. A věřím, že tady na rootu chytrý lidi jsou.

Snažím se vytvořit systém (nikoliv operační) a jeho frontend, který by umožňoval velice rychlý vývoj aplikací všech možných dokumentů. Uvažuji jak v rovině HW tak v rovině SW. Systém tak jednoduchý, že třeba například nový Photoshop by vytvořila třeba malá skupinka pěti lidí během řekněme čtvrt roku. Zní to dost nereálně, ale když se do toho zapojí mnou emocionálně kritizovaná AI, tak by to zas až tak nereálně nevypadalo.

AI s tím novým systémem a frontendem pracovat nebude. To budou dělat lidi, pokud se to podaří vytvořit. A tak se ptám lidí zde na rootu a ne AI.
24
Sítě / Re:Internet od O2 funguje pomalu
« Poslední příspěvek od Trident Vasco kdy 15. 05. 2026, 01:39:22 »
V noci je na lince nějaké rušení, naroste CRC chybovost a DLM shodí rychlost. Může to být nějaký přístroj, co se spouští v noci. Co tou dobou dělají kontrolky na Terminátoru?

A napadlo vas chlapci ruseni souběhem se silovými kabely kde nekdo pouští BPLC nebo je souběh chyb s HDO ze o tom uz mesic dlouho mudrujete? Nejezdí kolem v noci vlak?
Menší pravděpodobností je nejaky spínany zdroj ci VFD.
Pokud je to doma co takhle shodit většinu jisticu v inkriminovanou dobu a nechat si napajeni jen na modemu? Či ho napájet z větší powerbanky/ups?
25
Sítě / Re:LTE - Internet v odlehlé končině
« Poslední příspěvek od Trident Vasco kdy 15. 05. 2026, 01:32:19 »
Kdyby v te me dire nebyl zadny signal (a neexistoval starlink a spol) tak bych zalozil sro, a natahl tam vedle silnice nebo s elktrinou kabll, nebo prez dva hrebeny poslal nejaky smerovy signal. Co z toho je vetsi  zlo tezko soudit.
Jenže on tam nějaký je, a zjevně nedává nikomu ekonomický smysl usilovat o zlepšení jeho kvality.

A z čeho by to sro zaplatilo X kilometrů takového vedení? Z čeho by zaplatilo vysílače na těch hřebenech? Jen byrokracie spojená s takovouto výstavbou zabere několik let. Jestliže to do teď nikdo neudělal, tak je to buď ekonomický nesmysl, nebo si našel díru na trhu a pak přeji hodně úspěchů...

Ne diru na trh jsem vazne neasel. Ale hodne podobny reseni jsem  kolem sebe videl. Ajtak se prestehoval na konec sveta, a nemel internet. Domluvili se s mistnima par jich do toho slo s kapitalem, par jen jako koncovy uzivatele. A natahly par km dratu. Jako sro meli lepsi vyjednavaci pozici.   Rovnou k tomu smerovym bezdratem pripojili i par jeste vetsich der kolem a bylo vystarano. Pokud vim dedina roste, a minimalne jeden z nich je krute za vodou. Tak to mozna tehdy byla dira na trhu, ale jen na lokalnim;)
Pár km to je jen od mého domu tady u letiště za ceduli praha :-) Tj.3 mega kdyz to nezkratim. Na tom byt ISP se v této době zbohatnout rozhodně nedá. Kdysi možná. Keep dreaming.
26
Software / Re:Odstranění duplicit a konsolidace dat
« Poslední příspěvek od Kit kdy 14. 05. 2026, 23:53:52 »
protoze to fakt nevim, co je to kolona? jako pipeline?

Slova pipe, roura a trubka se používají jako synonyma. Pipeline a kolona znamenají kaskádu pipe či trubek.
27
Studium a uplatnění / Re:Kam odejít z IT v době AI?
« Poslední příspěvek od budica kdy 14. 05. 2026, 21:51:18 »
Myslim ze prilis zovsobecnujes. Bol som jeden z chytrejsich na zakladnej, strednej aj vysokej (cerveny diplom na spojarine) a predsa nemam problem ist na pivo s kamosom alebo susedom ktory ma ucnovku. Na druhej strane som si na dome robil elektriku a polovicku obkladov.  Na dokreslenie, asi osem kamosov z detstva sa mi prepilo na druhy svet.
Ked som zacinal, robil som vo firme pre MaR ako SW developer a ked sme boli vonku u zakaznika a bolo treba pomoct monterom, tak sme aj tahali kable a zapajali rozvadzace. Vtedy som mal platnu elekto vyhlasku.
Stale robim developera, teraz SQL a Java, od 2010 v bankovom sektore.. Ostatni clenovia timu su o 10 - 15 rokov mladsi. AI zatial pouzivame na validaciu ale v tak konzervativnom prostredi ako je bankovnictvo je aj to uspech. Inac je to super nastroj na generovanie dokumentacie.
Myslim ze mi to este par rokov vydrzi, to elektro by som este dal, ale uz sa mi nechce klacat a preliezat neake prekazky pri montazi.
28
« Poslední příspěvek od uwe.filter kdy 14. 05. 2026, 21:00:49 »
Podle kontextu roura (pipe).
29
« Poslední příspěvek od pruzkumbojem kdy 14. 05. 2026, 20:50:48 »
30
« Poslední příspěvek od Kit kdy 14. 05. 2026, 20:04:31 »
A? Má to niečo spoločné s mojou prvotnou odpoveďou? Vidíte v nej niekde, že by som cez kolónu posielal nejaké veľké dáta?
Citace
... pretože v tom nikto žiadne veľké dáta cez kolónu neposiela.

A to je lež.

Lež??? Akože viem, že je to inak a úmyselne vás klamem? Ako si niečo také vôbec môžete dovoliť? Kto si myslíte, že ste???

Pokud jsi jen nevzdělaný, tak se omlouvám. Skutečností je, že v linuxovém světě se kolony běžně používají pro přenos velkých objemů dat, která by se do dočasných objektů ani nemohla vejít.

Ve Windows se takové objemy nepoužívají a proto si vystačí s objekty uloženými v .NET . Pro spuštění kolony v rámci PowerShellu se tedy využívá tato mezivrstva. Pokud však jedním z členů komunikace je vnější proces, tak tuto službu zprostředkovává přímo jádro operačního systému, kterou si PowerShell obalí tak, že uživatel má pocit, že přenos dat dělá přímo PowerShell bez účasti jádra operačního systému.

V Linuxu však .NET ani PowerShell standardně nejsou, takže meziprocesová komunikace se nejjednoduššeji dělá právě pomocí služeb jádra operačního systému.
Stran: 1 2 [3] 4 5 ... 10