Poslední příspěvky

Stran: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Server / Re:Whitelist pro mail server na zaheslované přílohy v PDF
« Poslední příspěvek od Vantomas kdy Dnes v 10:18:02 »
Obávám se, že nezbývá než si ten whitelist budovat ručně, stejně jako si Gmail a Seznam buduje odesílatele, u kterých zkouší bruteforcem ta data narození nebo čísla za lomítkem. :)
12
Software / Re:ČT iVysílání: nefunguje stahování s yt-dlp ani youtube-dl
« Poslední příspěvek od jendysF kdy Dnes v 10:14:18 »
iVysilani uz nejakou dobu nabizi na webu jen ->720p,
kde schovali 1080p?

Ma nekdo smart TV a nebo nejakou herni konzoli?
Orezali to na tech zarizenich taky na 720p?
13
Software / Re:ČT iVysílání: nefunguje stahování s yt-dlp ani youtube-dl
« Poslední příspěvek od jendysF kdy Dnes v 10:11:03 »
mp4dumpem, který je součástí balíku jako mp4decrypt

Kód: [Vybrat]
mp4dump input.mp4 | grep -i default_KID

nebo ve Windows

mp4dump input.mp4 | findstr /i default_KID

Jsem se s tim ted trapil nekolik hodin ....

tohle mi funguje misto celeho KID,
jen "jednicka":KEY ...

--key 1:cc3a5c47da727f725fd62cf689cf3658
14
Bazar / Re:Prodám Lenovo ThinkCentre M910q Tiny
« Poslední příspěvek od pruzkumbojem kdy Dnes v 10:07:48 »
jestli je pravda,ze Cinani konecne ukradli UV litografii, tak ....
ale to bude opravdu chtit prejit na ECC, aby se necemu dalo verit.

To jsme si o bitcoinu nebo IPv4 adresách mohli myslet taky:) Ale on to bude časem víc a víc šrot.
15
« Poslední příspěvek od Docent Chocholoušek kdy Dnes v 10:06:24 »
Jo ještě jsem zapomněl na smlouvy od T-Mobilu. Co dokument, to jiné náhodné heslo, které zasílají při sjednání SMSkou. Takže pokud si tu smlouvu někam uložíte, už ji nikdy příště, až bude za rok dva potřeba, znovu neotevřete. Skvělý nápad.  ::)

Jo a samozřejmě tato zoufalé móda se vyvinula po GDPR, do té doby tyhle přiblblé nápady nikdo neměl. A pochopitelně uživatelé sami mezi sebou tohle nikdy neprovozují, jedná se výhradně o korporátní nápady.
16
« Poslední příspěvek od Docent Chocholoušek kdy Dnes v 09:58:45 »
Imho háže do spamu zaheslovaný PDF, protože se je nepodařilo oscanovat. Uživatelům chodí třeba výplatní pásky nebo výpisy z banky a tyto bývají zaheslovaný (třeba datem narození, takže to fakt akorát způsobuje opruz). A shání nějaký whitelist, kde by byl seznam nejtypičtějších zdrojů, které posílají zaheslovaný PDF.

Ano, přesně. Ne teda do spamu, ale do karantény, odkud se to dá ručně uvolnit, pokud někdo postrádá nějakou přílohu, jako např. supertajné potvrzení o nahlášení pojistné události zaheslované náhodným datem (pojišťovna tvrdí, že to je datum nahlášení, ale ještě nikdy to nesouhlasilo, takže ten uživatel pak ještě jako bonus zkouší trefit data plus mínus cca deset dní.)

Já bych teda doporučil uživatelům nainstalovat aktuální PDF prohlížeč a průběžně ho aktualizovat. Pak nemusíte PDF skenovat antivirem.

Jojo, přesně, protože produkty Adobe jsou historicky etalonem bezpečnosti a skvělých programátorských praktik a samotný PDF formát je taky bezpečnostní skvost.  :P Posíláme klíčenku a už mi témata nekomentuj, prosím.

z rozumnýho důvodu se ty přílohy šifrují   a doufám-že- heslo posílají sidechannelem, aby si poštu nemohl číst kdejaký docent provozující mailserver co má do mailserveru díru

Rozumný důvod jsem ještě nenašel. Typicky se používá:
- datum narození, několik číslic z rodného čísla - jako heslo úplně k ničemu
- klientské číslo, číslo smlouvy - vyjde nastejno jako přílohu vůbec neposílat, 95% uživatelů netuší, co má použít
- nějaké zvolené heslo (třeba mBank) - tentýž příběh jako předchozí bod

No, a pak máme ty viry, kde je heslo rovnou v mailu a BFU to samozřejmě nadšeně otevře.

Takže dík za radu a "tajné" věci si opravdu posílejte jinak, než zaheslovanou přílohu mailu.
17
Distribuce / Re:Debian 13: automatická instalace s LVM
« Poslední příspěvek od ZAJDAN kdy Dnes v 07:55:35 »
Teď mi dochází, že do toho preseed configu budu muset přidat efi oddíl:
Citace
Yes, GRUB2 can boot an LVM setup without a separate /boot partition in UEFI mode, but for Legacy BIOS, you typically need a small, simple partition (like FAT or ext2/3/4) for GRUB's initial stages outside LVM, especially with GPT, though GRUB2 has strong LVM support to load kernels from LVM directly once initial stages load, requiring insmod lvm in grub.cfg. The key is a small EFI System Partition (ESP) for UEFI or a BIOS Boot Partition for GPT/BIOS, as firmware/BIOS can't read LVM directly, but GRUB2 modules can once loaded from that initial partition.
18
Distribuce / Re:Debian 13: automatická instalace s LVM
« Poslední příspěvek od ZAJDAN kdy Dnes v 07:44:27 »
"na celom sda LVM" - hm.

Tak ma napadá:
- To je BIOS boot, nie EFI? EFI potrebuje svoju partition.
- Grub2 (ktorý, keď už beží, vie bootovať z LVM) - odkiaľ sa načíta?

Pokud to instaluju standarnim instalátorem, tak vytvářím na celém disku LVM a boot partition vůbec nedělám.
lsblk výstup pak vypadá takto:
NAME                             MAJ:MIN RM  SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda                                8:0    0   50G  0 disk
└─sda1                             8:1    0   50G  0 part
  ├─system-root                  254:1    0 43.8G  0 lvm  /
  ├─system-home                  254:2    0  952M  0 lvm  /home
  └─system-swap                  254:3    0  1.9G  0 lvm  [SWAP]
blkid:
/dev/sda1: UUID="EEFM3a-pUfJ-ZoLO-NeY4-yDGc-kvlh-XSyBad" TYPE="LVM2_member" PARTUUID="94f9a127-01"
/dev/mapper/system-root: UUID="1f9ab151-276d-4073-86b3-fcb682cb9ae8" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4"
/dev/mapper/system-home: UUID="610fff2c-c770-40ca-9b05-1673160549f5" BLOCK_SIZE="4096" TYPE="ext4"
/dev/mapper/system-swap: UUID="d72ef9b7-6105-4f76-a773-483b0459a7f7" TYPE="swap"

19
Software / Re:MP3 editor/katalog/tagger pro Linux + Windows?
« Poslední příspěvek od R. R. Šimek kdy Dnes v 00:19:30 »
Toho bych se nebál i ve větším množství. Pokud to nic nenajde, alba zůstanou jen nepřiřazené v levé části. Pokud přiřazené album označíte, tak jsou tam vždycky vidět původní a nové (ještě neaplikované) tagy z db. A nic se neděje, dokud přiřazená alba neoznačíte a nezmáčknete ctrl+s.
Přesně proto to dělám postupně - lépe se mi to hlídá. (Byť je pravdou, že to měním na zkopírovaných datech, takže se stále mám kam vracet.)

Navíc to má vestavěný přehrávač, v pohodě se to dá ověřovat i takhle.
Dobré vědět - byť ty editace dělám obvykle z dálky, na stroji, kde snad ani není fungující zvukovka. ;-)
Díky!
20
Software / Re:MP3 editor/katalog/tagger pro Linux + Windows?
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 21. 12. 2025, 23:40:43 »
Jo, to vypadá slibně. Zkusil jsem na jednom vánočním albu, a chytlo se to. (V podstatě jsem jen změnil "Weinachten" na "Christmass", protože němčinou nevládnu.)

Bohužel podobné automatické překlady jako všechny Vánoce na Christmas to přímo nepodporuje.

Ale je tam možnost automatického výběru přeloženého jména umělce, pokud existuje v databázi.
Je to v nastavení Metadata -> Translate artist names.. následně tam jdou i případně vyloučit určité abecedy, tzn. např. nedávej přeloženou verzi, pokud bude jméno umělce latinkou.. (jinými slovy přelož pokud bude azbukou, hanghulem, katakanou atp.)
V podstatě to pak použije aliasy z metadat.. např.
https://musicbrainz.org/ws/2/artist/519dd32e-8f30-4380-8826-7aa99169e1bb?inc=aliases

Citace
Pokud už tam máte nějaké částečně tagy, tak pokud tam hodíte např. desítky adresářů, použijete funkci Cluster (aby se vám to spojilo do alb) a následně by pro většinu měl zabrat čistě Lookup.
Asi půjdu zhruba stylem album po albu. Obávám se, že větší balíky bych nebyl schopen ohlídat.

Toho bych se nebál i ve větším množství. Pokud to nic nenajde, alba zůstanou jen nepřiřazené v levé části. Pokud přiřazené album označíte, tak jsou tam vždycky vidět původní a nové (ještě neaplikované) tagy z db. A nic se neděje, dokud přiřazená alba neoznačíte a nezmáčknete ctrl+s.
Navíc to má vestavěný přehrávač, v pohodě se to dá ověřovat i takhle.
Stran: 1 [2] 3 4 ... 10