Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Software / Re:MP3 editor/katalog/tagger pro Linux + Windows?
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 21. 12. 2025, 23:40:43 »
Jo, to vypadá slibně. Zkusil jsem na jednom vánočním albu, a chytlo se to. (V podstatě jsem jen změnil "Weinachten" na "Christmass", protože němčinou nevládnu.)

Bohužel podobné automatické překlady jako všechny Vánoce na Christmas to přímo nepodporuje.

Ale je tam možnost automatického výběru přeloženého jména umělce, pokud existuje v databázi.
Je to v nastavení Metadata -> Translate artist names.. následně tam jdou i případně vyloučit určité abecedy, tzn. např. nedávej přeloženou verzi, pokud bude jméno umělce latinkou.. (jinými slovy přelož pokud bude azbukou, hanghulem, katakanou atp.)
V podstatě to pak použije aliasy z metadat.. např.
https://musicbrainz.org/ws/2/artist/519dd32e-8f30-4380-8826-7aa99169e1bb?inc=aliases

Citace
Pokud už tam máte nějaké částečně tagy, tak pokud tam hodíte např. desítky adresářů, použijete funkci Cluster (aby se vám to spojilo do alb) a následně by pro většinu měl zabrat čistě Lookup.
Asi půjdu zhruba stylem album po albu. Obávám se, že větší balíky bych nebyl schopen ohlídat.

Toho bych se nebál i ve větším množství. Pokud to nic nenajde, alba zůstanou jen nepřiřazené v levé části. Pokud přiřazené album označíte, tak jsou tam vždycky vidět původní a nové (ještě neaplikované) tagy z db. A nic se neděje, dokud přiřazená alba neoznačíte a nezmáčknete ctrl+s.
Navíc to má vestavěný přehrávač, v pohodě se to dá ověřovat i takhle.
2
Software / Re:YouTube hlásí chybu 153
« Poslední příspěvek od R. R. Šimek kdy 21. 12. 2025, 23:26:57 »
Tohle je, s prominutím, blbárna.
Já běžně otvírám stránky rovnou s prohlížečem, třebas: chrome https://www.youtube.com/embed/BKorP55Aqvg. To ovšem nefunguje, protože referrer.
A pro tyhle případy mám jednoduchou webovou stránku, na které je jedno vstupní pole, do kterého dám odkaz, a javascriptem se vloží do té stránky, do seznamu hned za tím polem. Pak stačí kliknout.
Pro lenochy to umí sebrat parametr z GETu, takže opravdu stačí jen kliknout. (A nebo to kliknutí by šlo provést opět javascriptem po zpracování toho odkazu.)
Blbé - leč funkční.
3
Distribuce / Re:Debian 13: automatická instalace s LVM
« Poslední příspěvek od vlado99 kdy 21. 12. 2025, 23:17:04 »
"na celom sda LVM" - hm.

Tak ma napadá:
- To je BIOS boot, nie EFI? EFI potrebuje svoju partition.
- Grub2 (ktorý, keď už beží, vie bootovať z LVM) - odkiaľ sa načíta?
4
Ano, to je nějaký čerstvý problém na infrastruktuře, ztrácejí se informace o skutečných IP adresách jednotlivých příspěvků. Už je to nahlášené adminům, snad to brzy opraví. Díky za hlášení.
5
Sítě / Re:Jak dopadne komunikace WireGuardu když protistrana umře
« Poslední příspěvek od Petr Krčmář kdy 21. 12. 2025, 23:07:18 »
Jak už píše Metabug, WireGuard neudržuje žádné spojení na transportní vrstvě a používá jednotlivé UDP pakety pro přenos dat. Zároveň je to tichý protokol, tedy nevytváří sám žádnou komunikaci, pokud se skrz tunel nemusí přenášet žádná data. Z toho plyne, že WireGuard prostě vždycky jen čeká, až mu přijde nějaký další paket.

Pokud nic nepřichází, tak prostě protistrana nepotřebuje nic odesílat. Kdykoliv se to ale může stát, proto se prostě a jednoduše čeká na další správně podepsaný paket. Pokud ten dorazí z jiné IP adresy, prostě si cíl poznamená nový endpoint a na něj bude směrovat případnou svou komunikaci k odeslání.

Keepalive je tam skutečně jen proto, aby udržoval díry skrz různé NATy po cestě a umožnil tedy protistraně kdykoliv začít vysílat bez předchozího ohlášení. Udržované prostupy pak umožní komunikaci dojít až do cíle někde v privátních sítích.
6
Server / Re:Prázdný obsah storage v Proxmoxu VE
« Poslední příspěvek od Josef Jindra kdy 21. 12. 2025, 22:52:17 »
Ahoj! Z tvého popisu vyplývá, že jsi správně přidal CIFS storage (SMB share) v Proxmox VE pod Datacenter > Storage > Add > CIFS, nastavil content na "Disk image" a "ISO image", a zadal cestu k sdílenému adresáři s ISO soubory. Přesto se soubory neukazují v GUI (např. při tvorbě VM). To je běžný problém – Proxmox očekává specifickou strukturu adresářů pro různé typy obsahu, a pro ISO images hledá soubory výhradně v podadresáři template/iso/ uvnitř mount pointu storage.

A lidi, už se to AI naučte používat, je to neskutečně silná nástroj.
7
« Poslední příspěvek od R. R. Šimek kdy 21. 12. 2025, 22:46:09 »
Uvidíte, jak vám to s tím půjde. Jak jsem říkal, největší benefit je kvalita té databáze s metadaty.
Jo, to vypadá slibně. Zkusil jsem na jednom vánočním albu, a chytlo se to. (V podstatě jsem jen změnil "Weinachten" na "Christmass", protože němčinou nevládnu.)

Samozřejmě se může stát, že tam dané album nebude, ale v případě mainstream věcí je to většinou v pohodě.
Tohle mi nevadí. S určitým podílem ruční práce se prostě počítá. ;-)

Ta databáze vzniká komunitně a je tam potřeba poměrně úsilí pro participaci, než se vám tam případně povede přidat nějaké CD. (...)
To je akceptovatelné. Komunitní projekty potřebují svá pravidla - pokud nejde o anarchistickou komunu. :-D

Já k tomu došel před lety. Když jsem začínal s používáním muziky v počítači a přehrávačích, už jsem měl asi 350 fyzických CD, které jsem různě graboval, používal iTunes, nebo cddb/freedb (...)
No, já to mám cca 200 fyzických CD plus nějaká nakoupená v digitální podobě. Takže to bude o trochu míň, ale i tak je ta police už nějaká prohnutá.

Pokud už tam máte nějaké částečně tagy, tak pokud tam hodíte např. desítky adresářů, použijete funkci Cluster (aby se vám to spojilo do alb) a následně by pro většinu měl zabrat čistě Lookup.
Asi půjdu zhruba stylem album po albu. Obávám se, že větší balíky bych nebyl schopen ohlídat.

Ještě doporučím rovnou v nastavení:
Díky za užitečné tipy!

Sám mám takovou hybridní strukturu. Mám kompletně oddělenou vážnou hudbu v separátním stromu, kde to mám po skladatelích, mimo nějakých speciálních cyklů na více CD. Dál samostatně soundtracky.
Nakonec všechny ostatní styly klasicky samostatně Album Artist / Album.
Takž to přejmenování, nebo jen tagy přepínám podle potřeby.
Já se kdysi přiklonil k chaotickému systému "všechno na jedné hromadě", takže se mi střídá vážná i populární hudba s mluveným slovem. Vždy, když jsem se chystal vnést do toho nějaký systém, zjistil jsem, že vlastně nevím, jaký by měl být.
Pokud vím jméno alba, je hledání jednoduché, jinak mne zachraňuje hledání souborů. (A není nad to, přesměrovat výsledek do souboru a použít jako playlist!)
A "ano", patřím k masochistům, kteří se příkazové řádky neštítí.

Jinak takové ty kontextové volby k nalezenému titulu jsou vždy přes nabídku na pravé tlačítko. Např. pokud to najde album, tak v nabídce najdete i "Other versions". Nebo to typicky stahuje cover z databáze, ale pokud vám víc vyhovuje ten existujcí, tak můžete opět přes pravé tlačítko na náhledu zvolit, že tam necháte původní, případně tam můžete drag'n'drop přetáhnout libovolný obrázek z počítače. V nastavení se pak dá doladit i jestli je chcete dávat jen bokem (cover.jpg, Folder.jpg..) nebo také vkládat do tagů, doporučuji oboje.
Ještě jednou: "díky"!
8
Server / Re:Pošta z Gmail.com má zpoždění několik hodin
« Poslední příspěvek od rmrf kdy 21. 12. 2025, 22:22:40 »
ten greylisting je jednak o dost méně náročný i než ověřovat SPF a DKIM
O tom se dá s úspěchem pochybovat.
Tadyhle milter-greylist může provádět rovnou spf check a když je zájem, dá se nastavit tak, že spojení, která mají správně spf, nejsou greylistována.

https://manpages.debian.org/testing/milter-greylist/greylist.conf.5.en.html
9
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy 21. 12. 2025, 22:18:46 »
Další doporučení je jednoznačně MusicBrainz Picard
Tohle vyzkouším.
Z popisu to vypadá nadějně na hromadné opravy mé sbírky - to jsou totiž zhruba dvě-tři stovky alb, které jsou v různém stavu vyplněnosti, v podstatě tak, jak se během čtvrtstoletí vyvíjela má potřeba mít tam ty tagy.
Dělat to "po jednom" by bylo náročné na čas a "lidské zdroje".

Uvidíte, jak vám to s tím půjde. Jak jsem říkal, největší benefit je kvalita té databáze s metadaty.
Samozřejmě se může stát, že tam dané album nebude, ale v případě mainstream věcí je to většinou v pohodě.
Ta databáze vzniká komunitně a je tam potřeba poměrně úsilí pro participaci, než se vám tam případně povede přidat nějaké CD. Když např. chybí umělec, na kterého se chcete odkázat, musíte ho nejdřív založit. Je tam proces schvalování, než to do databáze přijmou. Jakmile vložíte určité množství v pořádku, zvýší se vám reputace a můžete přidávat sám nebo schvalovat ostatním. Zní to jako šikanování, ale přispívá to ke kvalitě těch dat.

Já k tomu došel před lety. Když jsem začínal s používáním muziky v počítači a přehrávačích, už jsem měl asi 350 fyzických CD, které jsem různě graboval, používal iTunes, nebo cddb/freedb a pak to postupně dál rozšiřoval. No a v určité chvíli jsem seznal, že by se to vyplatilo srovnat. Ideálně do podoby, kdy z toho pak snadno udělám deriváty do různých přehrávačů, vysdílím korektně přes DLNA atp.

Ještě doporučím rovnou v nastavení:
- povolit Metadata/Use track relationship (přidá to zmíněná metadata o tvůrcích, pokud jsou známá a zadaná v db)
- doladit parametry ve File Naming (umí to spousty věcí, např. rovnou odstranit ne-ASCII znaky, přesunout do adr. struktury atp.)
Pak se rozmyslet, jestli chcete jen ukládat tagy nebo také přejmenovávat přesouvat, což se nastavuje v menu Options

Sám mám takovou hybridní strukturu. Mám kompletně oddělenou vážnou hudbu v separátním stromu, kde to mám po skladatelích, mimo nějakých speciálních cyklů na více CD. Dál samostatně soundtracky.
Nakonec všechny ostatní styly klasicky samostatně Album Artist / Album.
Takž to přejmenování, nebo jen tagy přepínám podle potřeby.

Jinak takové ty kontextové volby k nalezenému titulu jsou vždy přes nabídku na pravé tlačítko. Např. pokud to najde album, tak v nabídce najdete i "Other versions". Nebo to typicky stahuje cover z databáze, ale pokud vám víc vyhovuje ten existujcí, tak můžete opět přes pravé tlačítko na náhledu zvolit, že tam necháte původní, případně tam můžete drag'n'drop přetáhnout libovolný obrázek z počítače. V nastavení se pak dá doladit i jestli je chcete dávat jen bokem (cover.jpg, Folder.jpg..) nebo také vkládat do tagů, doporučuji oboje.
10
Server / Re:Pošta z Gmail.com má zpoždění několik hodin
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy 21. 12. 2025, 20:47:33 »
ten greylisting je jednak o dost méně náročný i než ověřovat SPF a DKIM
O tom se dá s úspěchem pochybovat.

hlavně byste tušil, že je spousta adres, které si o nějakém DMARC/DKIM/SPF mohou nechat jenom zdát
To by mne zajímalo, jak doručují e-maily třeba na GMail nebo Microsoft365.

takže i když nasadíte tuto druhou nejméně náročnou variantu, úspěšnost i tak bude ve výsledku o dost nižší. Protože spamující MTA (aka často různé botnety) se prostě velmi nerady připojují podruhé.
Co přesně jste tímhle chtěl napsat? Že spamující MTA, které se nerady připojují podruhé, posílají e-maily se správným SPF nebo DKIM? Protože pokud žádný spamující MTA, který se nechce připojovat podruhé zároveň nemá validní SPF nebo DKIM, musí logicky těch, co neprojdou přes SPF nebo DKIM, být logicky stejně nebo více, než těch, co neprojdou přes greylist.
Stran: [1] 2 3 ... 10