Poslední příspěvky

Stran: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Server / Re:Oprava číslování md127 na md0
« Poslední příspěvek od k3dAR kdy Dnes v 13:21:11 »
[...] většinou RAIDy uvedené v mdadm.conf [...] ve fstabu odkazuju spíš na UUID nebo label oddílu [...] Pokud by to bylo takhle nastavené od začátku, tak se nejspíš ani na Ubuntu nic nehne, resp. nezastaví start systému.

jeste sem se koukal a /etc/mdadm/mdadm.conf mam a v nem definovane md0 a nevzpominam si ze bych ho pripravil,
tak sem to chtel otestovat bez, smazal, pregeneroval initramfs, rebootnul a koukam /etc/mdadm/mdadm.conf mam opet a znovu s definovanym md0 a na konci si vsiml: "This configuration was auto-generated [...] by mkconf"

[...] za tohle dodavatelum normalne vyhrozuju vypovedma smluv. Myslim tim prave to, ze nejaky chovani ktery ta vec ma roky znicehoz nic zmenej.

[...] me predevsim zajima, ze mi v tomhle pripade ten stroj jeste priste ... nenastartuje.

Trochu se hod do klidu ;-) uvedom si ze reagujes na Ubuntu kde ocividne tazatel podporu neplati, nema s zadnym dodavatelem zadnou smlouvu, nikomu ani za ten "SW" nic neplati, atd...

Druha vec je ze zmena mdX = nenabootuje je velmi omezena moznost a to velmi omezeneho admina:
predpokladam ze kdyz nad tim bude LUKS a/nebo LVM, tak jim zmena vadit nebude,
takze jedina situace kdy by mohl nastart nefunkci reboot, je kdyz by v fstab bylo uvedeno /dev/md127, ale proc by to kdokoliv pricetnej delal, kdyz uz snad od minuleho tisicileti je pravidlo blokova zarizeni do fstab (ci cmdline) uvadet pres UUID ktere se samozrejme pri zmene blokoveho nazvu nezmeni... (v pripade lvm pak klidne misto UUID /dev/mapper/vgname-lvname ci /dev/vgname/lvname)
12
Odkladiště / Re:Obchodním sdělením ÚOOÚ
« Poslední příspěvek od Mark7 kdy Dnes v 13:03:57 »
Zrovna hledám, a narazil jsem na to, že ÚOOÚ nemá nadřízený orgán :).
Ve správním řízení je ochrana proti nečinnosti upravena v § 80 správního řádu. Podle odstavce 1 tohoto ustanovení nadřízený orgán učiní z moci úřední opatření proti nečinnosti jakmile se dozví, že jemu podřízený správní orgán nevydal rozhodnutí v zákonné lhůtě. Tak že, stěžovat si na ÚOOÚ u ÚOOÚ? :).
13
Nabízím zakázku / Spoluprace na projektech
« Poslední příspěvek od chapp kdy Dnes v 12:30:47 »
Ahoj,

aktivně hledám pro naši stabilní společnost lidi, kteří by s námi chtěli spolupracovat na zajímavých projektech, které se týkají dronů. Rád bych oslovil nadšence, co se věnují dronům, nebo umí dobře s Linuxem, nebo jsou schopní nakreslit komplexní schéma a layout v Altiu. Z důvodu lokality firmy spíš externí spolupráce na DPP nebo na živnostenský list, ale plný ůvazek je také možný.

Pokud máte co nabídnout, pošlete mi soukromou zprávu a dáme řeč.

Doufám, že zpráva tohoto druhu zde nevadí. :-/
14
Odkladiště / Re:Univerzální židle
« Poslední příspěvek od Karmelos kdy Dnes v 12:12:54 »
Tak za mě jestli chceš dětem způsobit problém se zádama, kup jim gaming chair.  Děti mají mít nejlépe pevnou židli, s tvrdou zádovou opěrkou a minimálním posltrováním.
hmmm, mě to přijde jako minimální polstrování, ta síťovina je celkem vypnutá, v čem vidíš problém? Jako že mají mít jen tvrdou dřevěnou stoličku bez opěradla?

Ale hlavně mají mít správně ergonomicky pozes - buď nízko i se stolem anebo s podložkou pod nohama, aby měli správně ohnutý kolena a seděli rovně a správně přisunutý u správně vysokýho stolu s monitorem ve správné výši, vzdálenosti, správné osvětlení, atak dále...  Jakákoliv zbytečná opěrka (zad) jim jenom oslabuje vnitřní svalstvo a to potom způsobuje bolesti i třeba vývojové vady páteře a zad.

tahle židle právě umožňuje nastavit ergonomický posez, má pravda opěrku zad, což mi laicky přijde v pohodě. Co se týče ochabování svalstva - to se řeší spíše aktivním pohybem a ne u stolu. U stolu jsem to řešil sezením na míči, ale to není tak efektivní

Opěrka zad je v pohodě, za mě je důležité aby židle byla pevná, nedala se položit (protože to je to první co děcka udělaj), sedák rovný, krátký tak tak, aby se dalo zadkem být až u opěrky, opěrka spíš  aby se opírala někde max u lopatek - něco takového:https://www.ceskestavby.cz/clanky-foto/jak-sedet-zdrave-a-co-je-ergonomie-26309.html?photo=2 Hlavně aby ten stůl, monitor byly ve správné výšce - proto nespíš budou děcka potřebovat podložku, dost vysokou, pod nohy i pod noťas/displej.
Já to beru tak, že jakákoliv podpěra, područky a tak ulevují svalům a tím je nenutí fungovat, takže ty pak slábnou. To je příjemné pro dospělého, co už má tyhle svaly ochablé, ale děcka je maj od přírody v pořádku, tak je zbytečný jim je ničit.
15
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 11:13:00 »
Njn. chápu přístup a taky by se mi to nelíbilo, kdyby mi po rebootu zůstal viset třeba nějaký server, co nemá out-of-band přístup a musel se k němu fyzicky dostavit.

Canonical má samozřejmě i podporu, myslím, že v té variantě za $1800/rok/server se jim dá zavolat nebo vytvořit "výhružný" ticket ( Mažu Tě, vole! :)) )

Ale samozřejmě nevylučuju, že jsem si něčeho dalšího nevšiml, tohle byl takový rychlý půlhodinový test, protože jsem byl zvědavý a předtím se mi nic podobného nedělo. Určitě by se dalo dohledat víc, ale chtělo by to mnohem víc času - procházení změn od Canonicalu, upstream Debianu, upstream jádra, kontrola těch superbloků hexdumpem, pak třeba i potvrzení s maintainerem. Navíc tam může být i interakce s dalšími věcmi okolo (udev, systemd, inicializační skripty v initrd).
Jak jsem zmiňoval, používám primárně jiné distribuce, co tím úplně netrpěly, a i tam mám většinou RAIDy uvedené v mdadm.conf, který nastavuji i kvůli monitoringu, mailu s notifikacemi atp. Stejně tak se ve fstabu odkazuju spíš na UUID nebo label oddílu, přesně kvůli tomu, kdyby se změnil devnode. Pokud by to bylo takhle nastavené od začátku, tak se nejspíš ani na Ubuntu nic nehne, resp. nezastaví start systému.
16
Windows a jiné systémy / Re:Windows10 Pro X64 - print spooler servis sa zastavuje
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy Dnes v 10:46:30 »
Kdyz zminujes to dll ... tak sem si ted vzpomel (a dokonce i nasel ;D )

https://learn.microsoft.com/en-us/answers/questions/1288461/after-kb5026363-remote-desktop-easy-print-stopped

Ty dmenti v nejaky aktualizaci (nekdy loni touhle dobou) zmrvili zcela 100% tisk pokud ses na rdpcku.

A "reseni" ... coping the MXDWDRV.DLL from another Server to the Folder "C:\Windows\System32\spool\drivers\x64\3"

To dllko nemusis ani krast odjinud ono typicky v tom widlobordelu najdes nekolikrat ruzny verze.

A co ze to ma delat ... jde o to, ze kdyz mas lokalni tiskarnu, a chces na ni tisknout, musel bys na ten rdp stroj nainstalovat jeji ovladace, coz jednak nechces(mel bys jich tam zachvilu treba taky stovky) a druhak typicky ani nemuzes (nemas prava) tohle ma zaridit, ze to bude tisknout bez toho ...

Myslím že ti v tý číslovce chybí na konci nula :-D
Predtim to bylo "standardne" nefunkcni ...
17
Odkladiště / Re:Univerzální židle
« Poslední příspěvek od pavel411 kdy Dnes v 10:33:41 »
Mam ju rok, som velmi spokojny...

díky moc za info

Tak za mě jestli chceš dětem způsobit problém se zádama, kup jim gaming chair.  Děti mají mít nejlépe pevnou židli, s tvrdou zádovou opěrkou a minimálním posltrováním.
hmmm, mě to přijde jako minimální polstrování, ta síťovina je celkem vypnutá, v čem vidíš problém? Jako že mají mít jen tvrdou dřevěnou stoličku bez opěradla?

Ale hlavně mají mít správně ergonomicky pozes - buď nízko i se stolem anebo s podložkou pod nohama, aby měli správně ohnutý kolena a seděli rovně a správně přisunutý u správně vysokýho stolu s monitorem ve správné výši, vzdálenosti, správné osvětlení, atak dále...  Jakákoliv zbytečná opěrka (zad) jim jenom oslabuje vnitřní svalstvo a to potom způsobuje bolesti i třeba vývojové vady páteře a zad.

tahle židle právě umožňuje nastavit ergonomický posez, má pravda opěrku zad, což mi laicky přijde v pohodě. Co se týče ochabování svalstva - to se řeší spíše aktivním pohybem a ne u stolu. U stolu jsem to řešil sezením na míči, ale to není tak efektivní
18
Studium a uplatnění / Re:Studium sítí a serverů na vysoké
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy Dnes v 10:20:29 »
... prid pristi rok touhle dobou ... to uz budes chapat, ze je to jedno, protoze se tam stejne nic realnyho nedovis. Vsichni vyucujici (95%) jsou paprdove, kteri nikdy neopustily ty ustavy a ziji tak nekdy pred 30+ lety.

Ale pokud se chces presvedcit driv, dojdi si na nejakou prednasku nejakyho predmetu kterej te podle nazvu oslovi. Prednasky jsou ze zakona verejne, takze te tam pustit musej. Tak nekdy za 14 dnu zacina semestr.
19
Studium a uplatnění / Re:Studium sítí a serverů na vysoké
« Poslední příspěvek od SirWoof kdy Dnes v 10:16:08 »
Pravda, chtělo se tam přímo zeptat na porovnání škol..

Programování mě právě moc nechytlo. Není špatné a občas mě i baví, ale víc mě baví sítě a programováním se živit přímo nechci
20
« Poslední příspěvek od jjrsk kdy Dnes v 10:13:58 »
Hele ale to podle toho tvyho popisu rozhodne nevypada jako oprava ... za tohle dodavatelum normalne vyhrozuju vypovedma smluv. Myslim tim prave to, ze nejaky chovani ktery ta vec ma roky znicehoz nic zmenej.

Minimalne po nich vzdycky chci aby zaplaili vsechny upravy ktery kvuli tomu budou treba ... a ono je to prejde.

Protoze mi je jedno jestli je politicky spravne chovani A nebo B, me predevsim zajima, ze mi v tomhle pripade ten stroj jeste priste ... nenastartuje.

Stran: 1 [2] 3 4 ... 10