Poslední příspěvky

Stran: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
31
Hardware / Re:Stavba vlastní PowerWall
« Poslední příspěvek od Wasper kdy 03. 03. 2025, 13:02:24 »
Takze nekolika nasobne drazsi reseni je v poradku, ale DIY proste ne,
protoze to nejde postavit bezpecne a nevyplati se to (ale cisly to podlozit se neda)? ..
No rozdil je, ze to co posilate jsou sice drahe, ale krabice urcene pro koncoveho uzivatele (laika a/nebo osobu poucenou), kdezto to DYI treba jak posilal Jenda ( https://www.vselektro.eu/gridfree-invertor-2kw-sun-2000g/ ) ma v manualu tohle:
Citace
Upozorňujeme, že těleso měničů GWL GridFree funguje jako tepelná jímka a v
extrémních podmínkách může dosáhnout teploty až 80℃. Tělesa se nedotýkejte. V opačném
případě hrozí riziko popálení.

Veškeré práce na elektrických zařízeních je třeba provádět v souladu se
                     všemi místními a národními předpisy pro elektrická zařízení.

Upozorňujeme, že instalaci nebo výměnu měničů GWL GridFree mohou
provádět pouze kvalifikovaní pracovníci.

Coz je pro DYI, pokud nema clovek prislusnou kvalifikaci, prakticky konecna (a i kdyz clovek kvalifikaci ma, ale nedela v tom kazdodenne, tak soucasne predpisy vseho druhu jsou znacne netrivialni).

Specificky neco o provozni teplote uvadene vyrobcem az 80 stupnu do kredence fakt dat nepujde.
32
« Poslední příspěvek od Wangarad kdy 03. 03. 2025, 12:48:59 »
Tak skusim inak ked je zjavne ze vehementne chces to riesenie. Vies aky je rozdiel medzi Power Wall od Tesly a tvoje DIY? To DIY je riesenie v style sam si poskladaj a dufaj ze to bude dobre. Ked pride napr. ten poistovak alebo revizak tak ta poslu do Péčka. Ked budes mat ten power wall (od tesly) tak tam uz budes mat k tomu minimalne certifikaty a zaruky. A to ked aj zhory nikto nepovie nic. Zatial co teba zderu s koze. To len tak na okraj detail.

Jigdo : no mas google tak hladaj. A tie kecy o jednej spravnej verzii- strany mince. Si myslis ze to je nieaka specialna energeticka loby ktora chce zmanipulovat svet? Ano? Chod sa liecit. Ked raz mas rakovinu zaludka tak mas rakovinu zaludka a nie je tam aj druha strana mince.

Garaz / byt. Ako ono aj debila po zakladnej skole napadne ze je lepsie ak sa da odkladat nebezpecne vybusne veci do Garaze ako do bytu kde to spravy diametralne vecsie skody. Resp. inak je mensia sanca ze bude cela rodina o 20:00 v garazi ako v obyvacke.

Sermujes tu cislamy a ako je DIY horsie a lacnejsie ale sam si nepovedal aku to ma navratnost ked si kupim napriklad take a take riesenie a ked si to postavim sam. Specialne ked o tom kkt vies a myslis si ako ta jedna baterka pod dresom vytrhne.

33
Studium a uplatnění / Re:Firemní PC pro práci ičaře
« Poslední příspěvek od Marek Staněk kdy 03. 03. 2025, 12:21:34 »
V momentě, kdy vylučují uzavření smluvního vztahu, jsou nemístné. Tečka. A porušení smluvních podmínek zakládá důvod nejen k ukončení smluvního vztahu, ale i odpovědnost za eventuální i nepřímo způsobenou škodu v plné výši.

Autor psal že smluvní vztah už uzavřený má, takže to je změna v trvajícím smluvním vzahu. Osobně bych na takové podmínky smluvního vztahu nepřistoupil a popravdě myslím že spoustu lidí.

Což zakládá důvod k nepřidělení úkolu a následně k rozvázání smluvního vztahu z důvodu nepoužitelnosti dodavatele kvůli neplnění kvalifikačních předpokladů a zanesení neakceptovatelných rizik. Win-win, že?

Protože je tu podstatný rozdíl - vlastnictví vozidla a jeho typ nemají žádný vliv na fakt doručení. Naproti tomu kontrola nad počítačem přistupujícím do firemní sítě je faktor naprosto zásadní minimálně pro soulad s NIS/2, ISO27k, a dalšími normami, které u IT firem hrají zásadní roli při posuzování kvalifikační způsobilosti při plnění zakázek, a mají přímé dopady na jejich existenci a cashflow.

Furt jako OSVČ jste sub-dodavatel. A je dost absurdní si myslet že jako dodavatel můžete určovat co má sub-dodovatel používat k tomu aby splnil objednávku. Zvláště pokud to není zakotveno ve smluvním vztahu

Ten smluvní vztah bude postaven tak, že řidič používá vozidlo přidělené dodavatelem, s tím že řidič najednou přijde s tím, že chce používat vlastní auto. Tedy jde o změnu smluvního vztahu iniciovanou subdodavatelem, na kterou zadavatel není povinen přistoupit a nemá k tomu ani důvod. Co tam máme dál?
34
Windows a jiné systémy / Re:Přípojení starého PC přes RS-232 do LAN
« Poslední příspěvek od kopevi2 kdy 03. 03. 2025, 12:19:17 »

To už tu taky padlo a původní autor dávno zemřel nudou :-D
Určitě nezemřel nudou:-), moc děkuji panu Ryšánkovi, za pěkný popis(knížku jsem si už koupil). Dneska jsem se na to vrhl. Samozřejmě že jsem si dělal bitovou kopii disku z HMI, disk tam byl ve stavu za 5 minut 12 kolaps. Ještě tedy elaboruju, jak to dostat právě na něco nového, zkoušel jsem ssd , ale to nechtělo bootovat z důvodu "různých velikostí bloků"(už si to přesně nepamatuju, jak se to jmenovalo, ale vygoogloval jsem to) na discích co mají víc než 30GB, tak jsem zkoušel sehnat ssd 16GB na pata(na ten jsem čekal asi 3 měsíce, ale nakonec mi to nedodali, tak mi právě poslali alespoň převodník RS-232/Lan zadarmo), nakonec jsem skončil u CF karty v převodníku na pata (https://www.romistore.cz/amiga-prislusenstvi/54-redukce-amiga-cf-1135.html), ale jestli to nepůjde(nebude to spolehlivé), tak holt vytáhnu ze svého muzea nějaký 20gb PATA disk, který je v dobrém stavu a dám to na něj.
35
« Poslední příspěvek od Jigdo kdy 03. 03. 2025, 12:17:29 »

Někde padlo, že si to chce zbastlit sám...
Výpočet TCO tak bude složitý, stejně tak oprava paneláku po výbuchu a tom, když ti pojišťovna řekne, že jsi arcimamlas a tohle žádná pojistka nemůže krýt, protože kdyby tohle pojišťovny pojišťovaly, všechny zkrachují.

Z takového pšouknutí v paneláku budou zajímavé fotky...
https://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_QM_BF/RKJDE/hzs-vybuch-domu-sonov.jpeg

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-vybuch-zdemoloval-dum-na-nachodsku-skoda-sedm-milionu-na-vine-je-zrejme-zavada-na-fotovoltaice-40477808]https://www.novinky.cz/clanek/krimi-vybuch-zdemoloval-dum-na-nachodsku-skoda-sedm-milionu-na-vine-je-zrejme-zavada-na-fotovoltaice-40477808

Tady to normálně roztrhalo zdi. Chlap zadal špatně hodnoty baterií, takže je přebil a když máš v baterii uloženo spoustu energie, tak to tu uloženou energii může explozivně uvolnit.

Vybita LI-blabla čmoudí, bubulá, trochu hoří, ale protože v ní není právě moc energie, tak jí nebaví explodovat. Naopak nabitá LI-blabla baterie má tu chuť k výbuchu o nějaké ty uložené VAh větší...

Vidite, ale nevypadalo by to jinak, kdyby jste to uvedl v cislech (o ty prece vzdycky jde, ne)?

Jak uz tady nekdo psal 45% Cechu bydli v rodinnem baraku....a uvedeny priklad je 0.000000000000000000001%,
a co by nebylo na skodu je uvest link na zpravu setreni, a k cemu presne v nem dosli
a jestli to nahoudou nebylo treba necim jinym
mluvil jste primo s majitelem uvedeneho baraku co k tomu mnel on rict a
nebo jak Vas naucili akceptujeme jen verzi jedne strany/mince ;) ?

Jackery Explorer 4000 Plus Portable Power Station
https://de.jackery.com/products/explorer-2000-plus-portable-power-station?variant=46614883598667
3,799.00 €
Capacity: 4085.6Wh

Jackery Batteriepack 2000 Plus
https://de.jackery.com/products/jackery-battery-pack-2000-plus
1.599,00 €
Capacity: 2042.8 Wh

Uvedenere reseni je v "plastu" a nikde jsem nenasel zminku o tom,
ze se nemusi libit pojistovne a rizika ktere muze prinest,
ale pokud je to v garazi tak je vsechno v poradku?

Jsou uvedene reseni urcena pro pouziti v domcnosti?
Pisou nekde o omezeni pouziti?

Home Battery Backup
https://www.bluettipower.eu/collections/home-battery-backup

BLUETTI EP760 + 2*B500 Home Battery Backup
8.087,00 €
Modular design with 9920Wh - 19840Wh capacity

Anchor SOLIX X1
https://www.ankersolix.com/de/x1-energy-storage-system-hes
5-180kWh | 3,68-72kW

Takze nekolika nasobne drazsi reseni je v poradku, ale DIY proste ne,
protoze to nejde postavit bezpecne a nevyplati se to (ale cisly to podlozit se neda)? ..
36
Windows a jiné systémy / Re:Přípojení starého PC přes RS-232 do LAN
« Poslední příspěvek od CPU kdy 03. 03. 2025, 11:38:10 »

To už tu taky padlo a původní autor dávno zemřel nudou :-D
37
Hardware / Re:DIY PowerWall
« Poslední příspěvek od Jigdo kdy 03. 03. 2025, 11:36:12 »

Autorem tématu je snad nějaký blbě natrénovaný AI, nebo já nevím. Prostě troll.
Já mám už nějakou dobu pocit, že kdykoliv je ticho, objeví se tu vždycky nějaká takováto diskuze od jednoho z několika účtů (a sem tam nějakého úplně nového). Holt nic neudělá pro zobrazení reklam na fóru tolik, jako starý dobrý flamewar s umělým trollem.  ;D

Taky už delší dobu přemýšlím o to samém.

Už z prvního postu je patrné, že se jedná spíše o provokaci, než vážně míněný zájem.
Tiez mi to take pride, ucet ktory sa zrazu zobudi po asi pol roku neaktivity, napise do zopar polo-mrtvych vlakien na uvod, potom si vytvori vlastne s klasickou temou ako utratit tisice eur a tvarit sa ze ich pritom vlastne setrim.

Pane kolego,

pokud mate deti tak vite ze Vam je muzou:
- pomoct vychovavat dedeckove a babicky (pokud jsou pobliz)
- deti z ulice rodicu co na ne nemaji cas (sleduji TV a ctou Blesk)
- a nebo jim venujete svuj cas Vy

Jestli pracujete v kolektivu zajimavych lidi, stane se "casto"
ze si prinesete praci domu ... a posledni skoro 4 roky proste
nektere sektory nestaci pokryt ani prescasy zaval objednavek/vyroby...

a konicky jdou na okraj. (A nebo podle priorit a - udrzba veci ma prioritu)
A k nekterym vecem clovek potrebuje cas si sednout,
v klidu precist a pochopit o co jde a jak presne funguji.

Polo-mrtve vlakna jsou podle Vas ktere?
Proc jste ctenare neseznamil s Temi, ktere si myslite ze to jsou ....
(jste to prohnal nejakym AI modulem a poradil Vam presne ktere to jsou ;)

Co tak treba nasmerovat ctenare na Vase:
https://forum.root.cz/index.php?action=profile;area=showposts;u=5728

Je tak tezke, pokud nemate co prispet na dane tema neprispet vubec?
38
« Poslední příspěvek od cznarg kdy 03. 03. 2025, 11:20:42 »
Podepisete te firme, ze v pripade zpusobeni skody Vasi vinou ji uhradite, az do (sice krajne nepravdepodobne, ale mozne) vyse miliard dolaru? A prokazate ji, ze jste schopen dostat svym zavazkum? Pak si klidne domluvte individualni podminky, jinak se obavam, ze plati "ber nebo nech byt".

Tohle je nesmysl, že ano.. Protože já jako sub-dodavatel budu muset prokázat úplně stejnou věc. Což samozřejmně prokážu. Jinak dostanu pokutu já. Imho, ale tohle je spíše akademická diskuze -- pokud má developer přístup k produkčním datům která nemůžou uniknout, tak bych se zamyslel spíš všeobecně na flow. Tohle by se totiž nemělo stávat a zavání to spíš velmi špatným řízením přístupů a práce...

ad vlastni nakladak: No a zkuste tim vlastnim nakladakem prevazet neco radioaktivniho, nebo treba jen tlakove lahve... Bud po Vas bude pozadovat tolik drahych certifikaci, ze se z toho okotite, nebo oba riskujete
Na převoz ADR se obávám že bude potřeba trochu víc než certifikovaný vůz. A jako OSVČ všechny certifikáty budete muset mít Vy, protože nejste ve vztahu zaměstnanec-zaměstnavatel.
39
« Poslední příspěvek od cznarg kdy 03. 03. 2025, 11:14:24 »
V momentě, kdy vylučují uzavření smluvního vztahu, jsou nemístné. Tečka. A porušení smluvních podmínek zakládá důvod nejen k ukončení smluvního vztahu, ale i odpovědnost za eventuální i nepřímo způsobenou škodu v plné výši.

Autor psal že smluvní vztah už uzavřený má, takže to je změna v trvajícím smluvním vzahu. Osobně bych na takové podmínky smluvního vztahu nepřistoupil a popravdě myslím že spoustu lidí.

Protože je tu podstatný rozdíl - vlastnictví vozidla a jeho typ nemají žádný vliv na fakt doručení. Naproti tomu kontrola nad počítačem přistupujícím do firemní sítě je faktor naprosto zásadní minimálně pro soulad s NIS/2, ISO27k, a dalšími normami, které u IT firem hrají zásadní roli při posuzování kvalifikační způsobilosti při plnění zakázek, a mají přímé dopady na jejich existenci a cashflow.

Furt jako OSVČ jste sub-dodavatel. A je dost absurdní si myslet že jako dodavatel můžete určovat co má sub-dodovatel používat k tomu aby splnil objednávku. Zvláště pokud to není zakotveno ve smluvním vztahu
40
Software / Re:Seznam.cz kalendář a CalDAV
« Poslední příspěvek od kobll kdy 03. 03. 2025, 11:01:03 »
Osvědčila se mi kombinace DavX5/Android a Thunderbird/Linux proti kalendáři na serveru Nextcloud/Linux. Vyžaduje to samozřejmě mít server s Nextcloudem a veřejnou IP adresou. U DavX5 bylo někdy třeba iniciovat synchronizaci ručně, asi to souvisí s power managementem konkrétního mobilu, který některé aplikace uspává. Na Huawei P10 to bylo horší, teď na Sony Xperia to většinou není třeba.

Totéž pro adresář kontaktů.

A další kalendář z univerzitního systému přes ICSx5, pouze jednosměrně read-only.
Stran: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10