1
Distribuce / Re:Konfigurace Samba v Ubuntu
« Poslední příspěvek od Darina Lakovičová kdy Dnes v 23:18:20 »@Michal Šmucr
Mišo, Mám Ubuntu s MATE. Nic jinyho nepoužívám. Mate má Caju. Já se ale nechci připojovat přes Caju. Chci klik na síť, vyberu si konkrétní počítač a složku. Sedím vyvalená v křesle a vše otevírám jen myší. Nechci nikde něco psát jako v MS-DOS kdy jsem vlastně ještě nebyla ani na světě. Nejsem stará. Je mi 25 a žiji v 21 století. Proto se nechci vracet k důchodcovskymu stylu vyhledávání.
Jasně, konfigurace jinak nepůjde ale vlastní práce je u mě o něčem jinym.
Rozumím, že nepoužíváš na připojování příkazovou řádku, proto jsem se ptal, každý má jiné preference. Jen mi není úplně jasná jedna věc. Píšeš, že se nechceš připojovat přes Caju, ale obávám se, že v MATE to moc jinak nepůjde.
Mate vychází ze staré verze GNOME a Caja je v podstatě starší verze Nautilu, o které jsem předtím psal. A to procházení tam je také.
Pokud je to dobře nastavené, tak otevřeš nové okno Cajy, nalevo vybereš síť a tam vidíš ostatní počítače. Když se k němu poprvé přihlašuješ, tak zadáš jméno s heslem a zvolíš, aby se oboje uložilo. Napříště už to budeš procházet bez zadávání. V dalším kroku už uvidíš všechny sdílené složky z toho konkrétního počítače.
To je asi nejednodušší metoda, co mě napadá a na takovéhle vzájemné procházení domácích počítačů by to mělo být úplně dostačující.
Nebo, cos měla na mysli s tím, že nechceš Caju?
Samozřejmě na každém z těch pěti počítačů musíš mít instalovanou Sambu a správně nastavit ty sdílené složky, které potřebuješ.
Zkoušela jsi něco z toho, co jsem psal v minulém postu? Potřebuješ docílit něčeho jiného?
Teď si trefil hřebík přímo na palici. A hodně přesně. Toto je přesně ono. Jen neotvírám Caju ale ikony počítače, home a sítě mám přímo na ploše. Ano - toto je ono. Teď jsi to trefil.
Problém je ale v tom, že mám všude stejný systém ale ne z každého počítače vidím všechny pc.
Sambu si takto nastavím, udělám uživatele, heslo, složky, upravím samba.conf, to vše si udělám.
Co mi nejde je drag and drop z pc5 třeba na pc1 u kterého budu zrovna sedět a nebo , že z pc1 nemohu udělat dir v pc5.
No a do háje potom to, že všechny pc nevidím.