3
« Poslední příspěvek od Moroskasasa kdy Dnes v 17:32:35 »
Nedávno mě napadla myšlenka, která se mi pořád vrací, tak ji zkusím hodit sem a budu rád za reakce.
Představte si hru, která by fungovala jako AI simulátor státu.
Nešlo by o klasické „SimCity“, ale o něco realističtějšího:
Hra by vycházela z reálných dat (např. Česko – ekonomika, školství, zdravotnictví).
Hráč (nebo více hráčů) by si zahrál role jako prezident, premiér nebo ministr.
Při rozhodování by měl k dispozici AI rádce, který by nabízel možné varianty (např. jak nastavit daně, do čeho investovat) a ukázal by, jaké to má krátkodobé i dlouhodobé dopady.
Ve hře by se objevovaly i události z reality – krize, pandemie, růst cen energií, klimatické problémy.
Na konci by hráč viděl, jak se jeho stát vyvíjel v porovnání s tím, co se stalo ve skutečnosti.
💡 Proč mi to přijde zajímavé?
Mladší hráči by pochopili, jak funguje politika a ekonomika v praxi.
Občané by viděli, jak těžké je vést stát, a proč některá rozhodnutí fungují a jiná ne.
A teoreticky by to mohlo sloužit i k testování nápadů – co by se stalo, kdyby vláda v určité době zvolila jinou cestu.
Samozřejmě je tu spousta problémů:
kvalita dat,
jak nastavit AI, aby dávala smysluplné rady,
aby z toho nebyla jen hra „na body“, ale opravdu nástroj, který ukazuje důsledky rozhodnutí.
Beru to spíš jako vizionářskou myšlenku než konkrétní plán. Ale říkám si, že jednou by se z toho mohl stát jak vzdělávací projekt, tak třeba i nástroj, který by lidem ukazoval, proč se stát dostal tam, kde je, a co by šlo udělat jinak.
👉 Co si o tom myslíte vy? Bylo by to užitečné, nebo je to jen naivní nápad? A vidíte cestu, jak by se to dalo technicky aspoň v malé verzi realizovat (třeba jen pro Česko)?