Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Sítě / Re:Wi-Fi pro dvoupatrový dům
« Poslední příspěvek od Zdenek Henek kdy Dnes v 08:33:16 »
Ahoj, co byste doporučili za domácí wifi řešení v roce 2026?

Jednoduchá síť pro dům, 2 patra, jen pár zařízení jako tv, telefony, tablet a laptop, co jde je připojeno kabelem, ale něco prostě efektivně nejde.

Kabel je dobrý začátek. Mám UTP v každé místnosti kromě ložnice.

Mám dřevostavbu. Původně jsem taky přemýšlel jak to pokrýt celé jednou sítí.

Konečný výsleded:

Televize jede po drátě. To je asi největší žrout datového toku.

Mám jednu oddělenou wifi v pracovně a jednu v obýváku - v místech, kde potřebuju používat i bezdrátová zařízení a chci mít i rozumnou rychlost. Výhoda je jednoduchost, kterou bys taky rád. Příjde mi to i levnější než kupovat nějaké sofistikované řešení. Největší problém nakonec jsou různá chytrá zařízení v technické místnosti, která je vedle pracovny, ale dobře zvukově izolovaná.

V patře je signál slabší, ale na mobil to stačí. Děcka nutím, aby počítač a mobil používali jen v obýváku, abych měl přehled jak dlouho a co dělají. Toto je výhoda slabšího signálu v patře :). V budoucnu řešitelné další oddělenou wifi v bordel místnosti v patře, kde je taky UTP v kombinaci počítače připojené přes drát, ale na to mám ještě pár let čas, než začnou děcka remcat, že je v patře slabší signál.
2
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 08:31:48 »
Aneb vulgárně řečeno: běžného uživatele to nezajímá a platit za to nebude protože to pro něj žádný smysluplý užitek nemá.
Tak to bych neřekl. Dle mých zkušeností běžný uživatel nemá šajn co potřebuje nebo nepotřebuje.

Problém je, že specificky tady většina lidí nechápe, že je irelevantní co uživatel ví a neví. O tom, co potřebuje a nepotřebuje rozhoduje on a je zcela irelevantní jaký k tomu má důvod. Prostě nepotřebuje to, o čem se on rozhodne, že to nepotřebuje.

Nemluvě o tom, že to naprosto nic nemění na tom, že nic jako "potřebuje" a "nepotřebuje" neexistuje. I já si mohu navymýšlet desítky věcí, které "potřebuji". Ale často je užitek z nich plynoucí jednoduše natolik malý, že vůbec neospravedlńuje vstupní náklady. A tak se bez nic prostě obejdu. A tohle dělá běžný uživatel -- a nejen běžný, tak funguje skoro každý -- prakticky neustále. Tady je sociální bublina lidí, kteří přikládají obrovskou důležitost některým konkrétním vlastnostem výrobků. V pořádku, to je na nich. Jenomže tyhle vlastnosti jsou často těm běžným uživatelům jednoduše úplně jedno a rozhodně za ně neplánují zaplatit pětkrát tolik. Vůbec nezáleží na technických ohledech.

Platí to ovšem i naopak. Fakt si myslíte, že ti lidé v metru potřebují smarphony za dvacet třicet tisíc? Reálně jsou pro ně v drtivé většině případů celkem indiferentní od stejného zařízení za čtvrtinu. Jenomže mají dojem, že je potřebují. A tak je potřebují. Ta "potřeba" je záležitost subjektivní volby kombinovaná s mezním užitkem z kvality a peněz, které na ni je třeba vynaložit. To je celé.
3
Sítě / Re:Zkušenosti s Tarifix, poraďte mobilní tarif
« Poslední příspěvek od MarekKnapek kdy Dnes v 00:39:52 »
Nechal jsem si zobrazit OKU kód, volali mi z Vodafone. Tyvole, dohadování se jak na arabském tržišti.

Můj stávající tarif: 490 Kč.
Ten stejný tarif od nového roku: 524 Kč.
To je tarif Neomezený Basic, nebo Neomezený Basic+, těžko říct.

Můj telefonát do Vodafone: 495.38 Kč.
Jejich telefonát mně: 427.18 Kč.
Furt jsem dělal blbýho a opakoval jsem jim, že tarifix to má levnější a že si to tedy nechám udělat od nich. Nakonec mi nabídli cenu 351.56 Kč. Tarif se jmenuje Bez Limitu M. Takže nakonec spokojenost.

Jsem introvert, autista, ADHD, a bůhví co ještě a fakt nesnáším dohadování se o πčovinách když obě strany přesně vědí o co jde. Fakt nemám rád, když mi někdo maže med kolem huby a říká mi, že levněji to opravdu nejde, a oba přitom víme, že jde.
4
« Poslední příspěvek od Tom5 kdy Dnes v 00:27:24 »
Aneb vulgárně řečeno: běžného uživatele to nezajímá a platit za to nebude protože to pro něj žádný smysluplý užitek nemá.

Tak to bych neřekl. Dle mých zkušeností běžný uživatel nemá šajn co potřebuje nebo nepotřebuje. V drtivé většině případů si nechá něco nabulíkovat od svého IT joudy (Co potřebuju? Něco mi doporuč.). Problém je v těch rádoby IT expertech. Teorie veskrze žádná. Znalosti jen z procesu pokus-omyl + YT. A hlavně trpí představou, že to co mají oni. je to nejlepší i pro ostatní. Bohužel to tak funguje i ve velké většině SOHO.
5
Sítě / Re:SIM karta anonymně bez registrace
« Poslední příspěvek od MarekKnapek kdy Dnes v 00:17:52 »
Na Windows (uvnitř QEMU+KVM) používám tohle, mohlo by pomoci. https://www.timesynctool.com/
6
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy 06. 01. 2026, 23:17:50 »
Kupil som v poslednej dobe par zariadeni od Cudy na vyskusanie a nieje to ziaden zazrak. Ani to open-minded neplati. V novsich zariadeniach pouzivaju chipsety nepodporovane v OpenWrt.
Hm, to je celkem škoda. Ale zajímalo by mě, co tam tedy mají za systém. Protože jejich OS byl také OpenWrt, jen osekaný a s vlastním webovým rozhraním.

Fungovat funguju ale napriklad pri AP-ckach donedavna chybala podpora multi SSID. Od decembra tam uz je ale vo web UI to neurobili najstastnejsie. Uplne zakladna vec a oni ju dorobili len teraz. Osobne mi vadi, ze nastavenie sily signalu pri WIFI sa da nastavit len v troch krokoch low/medium/high
Pořád je to low-end. Nemůžete to vlastnostmi srovnávat se střední třídou. V téhle cenové kategorii si nevzpomínám na AP (alespoň z toho, co jsem měl, tedy D-Link, TP-Link, Cudy), které by něco z toho podporovalo. Ale třeba jsem měl jen smůlu. A líbí se mi na nich přístup ke cloudu: není potřeba ale když chcete, vytvoříte si účet a v něm si on-site naklikáte, která místní zařízení přes něj chcete spravovat.
7
Sítě / Re:Statická IPv4 a IPv6 PD na DOCSIS síti
« Poslední příspěvek od Jose D kdy 06. 01. 2026, 22:53:57 »
@xHire: prefix delegation na Vodafone Station (aktualne pronajimany modem) stale nefunguje
stalo se že jsem místo compalu dostal vodafone station, a setup s PD přestal fungovat, takže po půl roce stav stejný.
8
Bazar / Re:Prodám vývojovou desku a moduly Toradex
« Poslední příspěvek od CPU kdy 06. 01. 2026, 22:19:41 »
omlouvam, ze nenabidnu 5000

Proč 5000, chtěli jsme za to třeba 3000 Kč a nabídka je "jen" 1000 Kč...  ::)
9
« Poslední příspěvek od a6b kdy 06. 01. 2026, 22:03:16 »
mi se to samozrejme libi, ale nemam cas ani potrebu tomu venovat cas, takze se omlouvam, ze nenabidnu 5000.
10
« Poslední příspěvek od CPU kdy 06. 01. 2026, 22:00:51 »
To mi přijde dost málo s ohledem k zaplacené ceně. Ale třeba je to dobrá nabídka. No uvidíme, jestli se neobjeví něco mezi.
Stran: [1] 2 3 ... 10