Cihlovej barák může mít konstrukci stropu z dřevěných trámů pobitých prkny, nebo z litého železobetonu, nebo z nějakých panelů, nebo z prefabrikovaných žebírkových nosníků a lehčených vložek buď keramických nebo polystyrenových, navrch nalita vrstva betonu s kari sítí... možností je spousta.
Ohledně volby modelu AP:
Začněte něčím jednoduchým, a pořiďte třeba napřed jedno rádio (nebo rovnou dvě, pokud o peníze tolik nejde).
Pokud snad hrozí, že byste mohl chtít zkusil OpenWRT, tak vyberte hardware, na kterém OpenWRT funguje - což mnoho nejnovějších modelů AP nesplňuje.
Za sebe bych řekl, že nemám jednoznačné řešení. "Kvalitní a jednoduché na zprovoznění" je v reálném životě často oxymoron.
Mikrotik byl vždycky "trochu svůj"...
Kdo chce mít zařízení široce konfigurovatelné, tak je to jasný kandidát.
Quick setup není nijak složitý ani pro začátečníka.
Ale:
Osobně jsem před pár lety vyřadil Mikrotik v situaci, kdy mi proti němu nechodily některé jablečné produkty. V té době platilo, že Mikrotik má značně "svoji" firmware codebase i pod kapotou, odchylnou od standardních linuxovin. Prakticky svůj vlastní wifi stack, svoje ovladače, snad i svůj firmware ve wifi rádiích... ono není divu, jestli mají konfiguračně volitelný svůj vlastní režim rádia na bázi TDM, odlišný od 802.11.
Na Ubiquiti mi v práci vadil tuhý centrální management...
Nakonec jsem s těmi svými pár krabičkami skončil na OpenWRT.
Horší výsledky u moderních rychlých variant WiFi modulací mohou souviset s obecným poznatkem, že ty nejvyšší rychlosti potřebují kvalitní signál = přímá viditelnost, krátká vzdálenost, minimum útlumu a odrazů v prostředí. Samozřejmě rádia snižují rychlost při zhoršování parametrů přenosového kanálu. Už od dob telefonních modemů se vyskytují implementace, které jsou při trefování použitelné modulační rychlosti zbytečně optimistické, na úkor stability spojení / ztrátovosti. Toto se ale v konfiguraci wifi AP těžko nějak "dynamicky" ovlivňuje, jako že "nech si při každém trénování rychlosti větší rezervu SNR". V sestavě "mikrotik proti mikrotiku" šlo tuším nějak kouzlit s prahem na statistiku CCQ nebo co / snížit maximální počet retransmissions, než se podřadí modulační rychlost. Ale tuším to v RouterOSu nejde zařídit pro obecného 802.11 klienta. Pak už leda zbejvá, pokud máte moderní rychlé rádio a nechodí to dobře ve složitějším prostředí, ručně zakázat rychlé režimy - což je ale v podmínkách wifi opatření poměrně neúčinné, protože klienti cestují v prostoru, takže jejich příjmové podmínky se mění a základem by měla být funkční automatika :-(
Třeba ochota k handoveru na jiné rádio se dá podpořit tím, že na AP nastavíte vyšší práh pro minimální sílu signálu od klienta (při podkročení APčko klienta odpojí, a on musí provést nové navázání, s trochou štěstí na bližší AP). Toto jsem viděl na mikrotiku, nevím zda ještě někde jinde.
Už tu kolegové zmiňovali, že na 2.4 bude přenos skrz překážky spolehlivější než na 5 GHz, za jinak stejných okolností. Rušení od sousedů může zamíchat kartami = mít barák sám pro sebe je jistě plus.
TP-Link Deco... asi proč ne. Pokud Vám to funguje na první zapojení, máte vyřešeno. Problém nastává, pokud byste chtěl něco podrobněji na té věci ladit nebo konfigurovat. Nemáte jak. Mám kolegy, kteří si tímto prošli. Život je někdy zlej...