Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Distribuce / Re:Distro pro 13letého kluka na herní PC
« Poslední příspěvek od Karmelos kdy Dnes v 20:36:27 »
Na herní PC patří Windows. Bohužel. Argument že kvuliva word excel ppt není už dneska úplně relevantní. Podle mě se dneska dá všecko ubastlit ve webový opici 365.
2
Vývoj / Re:Jak děláte code review?
« Poslední příspěvek od listoper kdy Dnes v 19:55:42 »

Tenhle bod hlavně, ale i celý příspěvek je psaný z pohledu jako kdyby code reviews byly nějaká náhrada testů. To je za mě naprosto chybný pohled, code reviews mohou nějaký bug sem tam zachytit, ale primárně jsou zaměřené na úplně jiné věci. Na to, jak smysluplné automatické testy jsou, jak moc pochopitelný je kód, jestli jsou proměnné a funkce dobře pojmenované, high-level věci, různé pasti... My třeba máme kód, co běží v mnoha různých deploymentech a chová se na nich různě, což se přepíná feature flagy. Nedávno jsem jednomu juniorovi vrátil kód, kde testoval, zda je na konkrétním deploymentu podle jeho jména místo co by zavedl feature flag. Testy by procházely, ale code review tohle nesmí projít.

Urcite kod review neni nahrada za testy. (Takze tohle je tak trochu strawman.. ale)
Spoustu se toho ale da otestovat treba ArchUnitem...

Ale k tvemu konkretnimu prikladu....
Fungovalo by to na produkci? To ze se to testuje podle jmena a neni tam feature flag? Nebo by to zpusobilo outage?

Pokud by to fungovalo tak to tam chvilku muze vydrzet a vyresim to v ex-post code review a opravim v pristim sprintu.
Pokud by to nefungovalo zachyti to treba uz ArgoCD rollouts nebo neco takoveho pri nasazeni na 10% a provede se rollback.

A ano.. uznavam, ze se muze stat ze proste neco utece a zpusobi to skody v produkci, ale...
1. nejednou se mi to stalo i kdyz jsme delali gatekeeping code reviews takze to urcine neni vsespasne...
2. Tim, ze s tim pocitam, si zase dam zalezet na monitoringu a alertingu... a jakmile se objevi anomalie tam muzu zareagovat a rychle to opravit nebo odrolovat...

Taky je dobry treba mit v pipeline alerty na to, ze neco potrebuje approval.. treba migracni scripty je asi lepsi kontrolovat protoze se to dost casto blbe odrolovava.
3
« Poslední příspěvek od listoper kdy Dnes v 18:52:42 »
Pokud není čas na "udělat to pěkně už na prvním MR", tak stoprocentně nebude čas na přepsání později, kdy to začnou používat další věci. Tyhle tickety se přištích pár měsíců přesouvají ze sprintu do sprintu, pak se to přesune na plán na příští rok a pak se zavřou jako "not relevant after 5 years".

Tohle je ten problem. Dokud to mate takhle tak mas pravdu a musite delat gatekeeping reviews.

Co to znamena "se presouvaji?" Tohle proste neni k diskuzi. Kdyz to nekdo zkusi proste to presunu zpatky a vyrikam si s nima, at mi do toho nesahaji.

Máš tedy možnost pozastavit vývoj nových fíčur, aby vám nerostl maintenance cost?

Jo a ne, ale ani to nepotrebuju. Vetsinou to funguje bez problemu, ale eskalacni cesta by asi byla takova, ze tech lead prijde za mnou az po tom co ho product manager tlaci ze ma deprioritizovat neco na ukor ficur. Ja si pak promluvim s product managerem a ukazu mu kde mame zdokumentovanej proces a kde jsem se vsichni shodli jak to budeme delat a ze ted nemuzem zacit "sekat rohy" a kdyz nahodou by na tom takovej PM trval tak pujdu za cluster leadem a udelam na to risk ticket, ale takhle daleko to nikdo nenecha zajit...
4
« Poslední příspěvek od hlp84939 kdy Dnes v 15:23:38 »
To sice nebyla, ale v LO si můžeš něco bastlit doma, ale sotva tím lze argumentovat ve škole, kde je MS Office (nemluvě o tom skladu atd.). Takže ano, doma si v LO vytvoříš prezentaci, ale na školním PC to budeš odbavovat v MS PowerPoint, který tím pádem musíš ovládat.
5
« Poslední příspěvek od Pavel Tišnovský kdy Dnes v 15:18:08 »
Pokud není čas na "udělat to pěkně už na prvním MR", tak stoprocentně nebude čas na přepsání později, kdy to začnou používat další věci. Tyhle tickety se přištích pár měsíců přesouvají ze sprintu do sprintu, pak se to přesune na plán na příští rok a pak se zavřou jako "not relevant after 5 years".

Tohle je ten problem. Dokud to mate takhle tak mas pravdu a musite delat gatekeeping reviews.

Co to znamena "se presouvaji?" Tohle proste neni k diskuzi. Kdyz to nekdo zkusi proste to presunu zpatky a vyrikam si s nima, at mi do toho nesahaji.

Máš tedy možnost pozastavit vývoj nových fíčur, aby vám nerostl maintenance cost?

A Ty ne?

sním o tom, ale tech lead má malou vyjednávací pozici :/
6
« Poslední příspěvek od Ink kdy Dnes v 14:50:06 »

A Ty ne?
7
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 14:40:30 »
Stejně tak ve školách se v informatice pracuje pod Win a s MS Office, např. různé projekty a práce se běžně vytvářejí a následně prezentují v PowerPointu. Možná před 30 roky by to byla jiná...
Chápu. A z LibreOffice byla zrovna včera vyřazena podpora PPTX ::)
Ježkovy voči, kde jsem se to ocitl...
8
« Poslední příspěvek od Pavel Tišnovský kdy Dnes v 14:36:13 »

9
« Poslední příspěvek od hlp84939 kdy Dnes v 14:26:07 »
Přesně tak. Nehledě na to, že ten PC tutově nebude používat jenom na hry, ale třeba taky na office (Word, Excel, PowerPoint), takže Windows jsou jasná volba.
Jak souvisí kancelářský balík s Windows?
Třeba tak, že MS Office je nativně podporován jenom na Windows.
Aha. Já nepoužívám Windows patnáct let. Manželka nepoužívá Windows minimálně deset let. Děti nepoužívají Windows co jsou na světě. Ale "kancelářský balík" === Microsoft Office? Proboha, je rok 2026...
No právě. Dneska i namátkou u "blbýho" skladníka vyžadují znalost Word a Excel, resp. automaticky se předpokládá, že to dotyčný ovládá. Stejně tak ve školách se v informatice pracuje pod Win a s MS Office, např. různé projekty a práce se běžně vytvářejí a následně prezentují v PowerPointu. Možná před 30 roky by to byla jiná...
10
« Poslední příspěvek od Martin Poljak kdy Dnes v 13:34:39 »
Hoďte tam Windows 11. Na hry ale i prakticky cokoliv včetně kancelářského balíku to prostě potřebuje. Stejně kdekoliv od školství, po korporát bude po něm požadována znalost Microsoftího softwaru... nebo bude potřebovat specializovaný software do školy v jakémkoliv odvětví, který nejspíše poběží jen na Windows (stavař, strojař... cokoliv).
Na hry možná. Školství a jeho představy o softwaru jsou všeobecně směšné -- ty vůbec nemá cenu řešit -- a až bude potřebovat ten specializovaný software, koupit licenci Windows je naprosto nulový problém. Jediný důvod jsou jen ty hry, hry a zase jen hry.
Stran: [1] 2 3 ... 10