1
Nová témata / Prodej RAM DDR4 16GB 2Rx4 PC4-2133P-RAD-10
« Poslední příspěvek od ji036507 kdy Dnes v 10:00:48 »Prodám 8kusů SKHynix HMA42GR7MFR4N-TF 16GB
Cena za komplet 4200Kč plus poštovné
Cena za komplet 4200Kč plus poštovné
Já jednou udělal tu chybu, že jsem chtěl šetřit elektriku i disky, a nastavil jim uspávání po 10 minutách neaktivity. No, výsledkem bylo, že za den naakumulovaly desítky power cyklů a umřely do roka. Od té doby je naopak nechávám točit furt, a zatím jsem měnil jen při zvyšování kapacity a staré disky deleguju do role záloh (po kompresi se tam věci pořád vlezou).S HDD (mechanické) mám takovou zkušenost že odcházejí tak po 3 až 5 letech provozu (. Další disk ať už je rotační či SDD je sázka na stále stejnou technologii a tím zvyšování rizika.Co s těmi disky, proboha, děláte? V desktopu, který používám jako NAS mám disky staré i deset let a fungují úplně normálně. Jako ano, ty disky se tak 98 % času netočí, ale to bych od HDD používaných jen k zálohování fotografií tak nějak očekával také.
Možná, když už jsme to tu zmínili a někdo by to tu případně hledal.
Přidám konkrétní návod na vyřazení ALSA zařízení z PipeWire pomocí WirePlumberu. Třeba se to někomu bude hodit.
Možná, když už jsme to tu zmínili a někdo by to tu případně hledal.
Přidám konkrétní návod na vyřazení ALSA zařízení z PipeWire pomocí WirePlumberu. Třeba se to někomu bude hodit.
Na úrovni ALSA zařízení, žádná takováhle klasifikace klientů (normální, exclusive) není.. tam by se nejspíš muselo něco dohackovat (nevím, přes BPF sledovat, který proces to otevírá, ale asi by to byla prasečina, protože jakmile by s tím nepočítalo vyploženě API, musel by se ten ne-exklusivní klient nějak zvenku urvat).
Ale myslím, že tohle má v sobě právě přímo Pipewire.
https://docs.pipewire.org/page_man_pipewire-props_7.html#:~:text=node%2Eexclusive,source
Nikdy jsem to nezkoušel, ale chápu (možná blbě) to tak, že když se vytvoří klient (node) s tímhle příznakem a pak se připojí na sink, tak to po dobu spojení vyruší ostatní klienty.
Teoreticky i pokud to nepodporuje přímo aplikace při vytváření, tak by to pak mohlo jít přidat nějakým pravidlem (match jména "privilegovaného" procesu) i přes WirePluber.
Jinak to, co jsem myslel předtím, že PW zavře ALSA zařízení, tak jen klasicky přes sw_params.
grep -H '^' /proc/asound/*/pcm*/sub?/sw_params
Tak mozna zvukove API to resi.. ale souborovy system s tou exkluzivitou kdy nejde smazat adresar protoze nejaky proces tam ma CWD, byl hlavni duvod odchodu od Win

monitor.alsa.rules = [{
matches = [
{ device.name = "alsa_card.pci-0000_07_00.0" } # Tady použiju jméno z předchozího výstupu
]
actions = {
update-props = {
device.disabled = true
}
}
}]
když není, tak to ALSA zařízení PW pustí, což je pak vidět i v procfs
IMO v linuxu není možnost, jak by proces zjistil, že se jiný proces snaží zařízení otevřít, aby je zavřel a uvolnil. Buď jej má otevřené, a pak mají všichni ostatní smůlu, nebo je volné, a pak první vyhrává. Narozdíl např. od windows wasapi, kde exclusive může mít zakliknutou prioritu a pak windows mixer (tj. wasapi shared) zařízení uvolní, když přijde požadavek od klienta v režimu exclusive. To mi přijde hodně šikovné.
Narozdíl např. od windows wasapi, kde exclusive může mít zakliknutou prioritu a pak windows mixer (tj. wasapi shared) zařízení uvolní, když přijde požadavek od klienta v režimu exclusive. To mi přijde hodně šikovné.