Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Vývoj / Pomoc s ARM periferií
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 18:09:27 »
Myslím, že se tady najde i několik odborníků - řeším oživení a "BSP" pro projekt odvozený od Arduino DUE desky.

TLDR: Nefunguje mi zápis do PIO výstupů paralelně, jen skrze set/clear registry. Hodiny pro perfierii jsem povolil.

Relevantní kusy kódu:
Kód: [Vybrat]
#define config_pio_out( port, bits ) \
    port->PIO_PER  = bits; \
    port->PIO_OER  = bits; \
    port->PIO_PUDR = bits;

#define update_pio( port, bits, enable ) \
    if (enable) { \
        port->PIO_SODR = bits; \
    } else { \
        port->PIO_CODR = bits; \
    }

/*
    OCRX[8:1] = PC[27:20]
    OCTX[8:1] = PD[7:0]
*/

#define OPTO_TX_DEFAULT         0x00

#define OPTO_TX_OFFS    0
#define OPTO_TX_MASK    ( PIO_PD7 \
                        | PIO_PD6 \
                        | PIO_PD5 \
                        | PIO_PD4 \
                        | PIO_PD3 \
                        | PIO_PD2 \
                        | PIO_PD1 \
                        | PIO_PD0 )

void config_digital_out(void) {
    // for ODSR to work?
    PMC->PMC_PCER0 = 1 << ID_PIOD;
    // classic
    config_pio_out( PIOD, OPTO_TX_MASK );
    update_digital_out( OPTO_TX_DEFAULT );
}

void update_digital_out( unsigned bits ) {
    #if 1
        PIOD->PIO_ODSR = ( PIOD->PIO_ODSR & ~(OPTO_TX_MASK) )
                       | ( (bits<<OPTO_TX_OFFS) & (OPTO_TX_MASK) );
    #else
        update_pio( PIOD, PIO_PD7, bits & BIT(7) );
        update_pio( PIOD, PIO_PD6, bits & BIT(6) );
        update_pio( PIOD, PIO_PD5, bits & BIT(5) );
        update_pio( PIOD, PIO_PD4, bits & BIT(4) );
        update_pio( PIOD, PIO_PD3, bits & BIT(3) );
        update_pio( PIOD, PIO_PD2, bits & BIT(2) );
        update_pio( PIOD, PIO_PD1, bits & BIT(1) );
        update_pio( PIOD, PIO_PD0, bits & BIT(0) );
    #endif
}

a

Kód: [Vybrat]
// ./system/CMSIS/Device/ATMEL/sam.h
#include <sam.h>
#include <libsam/include/pmc.h>

:

int main( int argc, char *argv[] ) {

/* Initilize the SAM3 system */
    SystemInit();

config_digital_out();

while(1) {

static unsigned n = 0;
        n = ( n + 1 ) & 0xFF;

update_digital_out( n );

}

return 0;
}

Po zmene #if 1 na #if 0 v update_digital_out(), se generuje pattern s frekvenci ktera je polovina/dvojnasobek kazdym dalsim bitem, pri pouziti ODSR se ale nic nedeje, vsechny piny jsou v nule. Mam tam nejaky preklep nekde? Nebo to co chci nejde udelat? Nebo jsem jen na neco dalsiho zapomnel? Nebo snad nejaka errata? :D

Kod pro SAM3X8E cpu jsem vzal z Arduino gitu: https://github.com/arduino/ArduinoCore-sam ale builduji si aplikaci uz mimo IDE, linkuji to skrze linker script a .a pro tu systemovou knihovnu z Arduina.

Ostatni veci funguji (jako SystemInit a pak mam i SysTick_Config a na nej navazany delay_ms, jen ten IO port ne a nevim kde je chyba - s temito mcu nedelam.

Arduino samotne nema IO primitiva na ovladani portu timto stylem, a hodiny pro periferii povoluje jen kdyz na portu je alespon jeden pin jako vstup (asi kvuli glitch filtru a prerusenim).
2
Vývoj / Projekt na Raspberry Pi a Python
« Poslední příspěvek od miminek23 kdy Dnes v 17:50:19 »
Dělám projekt na přenos dat světlem z jednoho Raspberry Pi na druhé pomocí laseru. První kod v příloze "blik.py" převede uživatelem zadaný text na ASCII kod v bináru a laser podle hodnoty 1 nebo 0 bliká po určitou dobu. Nedokážu ale zprovoznit přijímací část (prichod.py). Používám fotorezistor a normální rezistor jako dělič napětí.
Poprosil bych jestli by někdo nebyl schopný mi přijímací část zprovoznit a nejlépe ještě najít způsob jak obě zařízení synchronizovat, aby se spustila naráz

Díky moc!
3
Studium a uplatnění / Re:Státní zákázky - má malý dodavatel šanci?
« Poslední příspěvek od to_je_jedno kdy Dnes v 16:23:08 »
Tak nebreč, založ firmu a jdi do toho.

Ale nemůžeš čekat, že si někdo na tohle najme one man OSVČ. To často neudělá ani menší firma (myšleno na dodání nového systému).

Ale za mě platí, že kdo chce zůstat cistej tak ruce pryč od státu
4
Odkladiště / Re:Nakupují se vstupenky pomocí robotů?
« Poslední příspěvek od XXX_Sam_XXX kdy Dnes v 15:59:01 »
Vyhledej si RobStark, nebo Kauza Hřebičík.
Podvodník co vydělává na falešných lístcích, sunaru, kočárkách atd. statisíce měsíčne, resp. ten kdo ho "pase".
5
Hardware / Re:Rychlonabíječka pro mobil Sony Xperia 10 III
« Poslední příspěvek od LivingLegend kdy Dnes v 15:54:12 »
mam dobou zkusenost s adaptery od Ankeru v dokladech sebou nosim Anker 735 Charger (Nano II 65W) https://www.anker.com/products/a2667?variant=41581366575254

Ale kvalitnich adapteru maj celekm mrak, takze si staci vybrat...
6
Software / Re:Rsync se nezastaví na chybě
« Poslední příspěvek od Jan Fikar kdy Dnes v 14:57:29 »
NVMe jsem zatím nezachraňoval, ale SMART již u nich není to co to bývalo u HDD nebo SDD.
7
Odkladiště / Re:Nakupují se vstupenky pomocí robotů?
« Poslední příspěvek od jan-kratochvil kdy Dnes v 14:42:49 »
Hele a to dneska reálně lidi kupujou lístky od překupníků?

Vždyť tam není absolutně žádná záruka toho, že ten lístek je pravej (jedinečnej) a ani to nejde ověřit...
8
Software / Re:Rsync se nezastaví na chybě
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 14:30:25 »
Jenom takový kontrolní dotaz: ten disk asi nemá SATA? U chcíplých disků fungovalo SATA + ddrescue daleko lépe a rychleji, než USB s tím stálým USB reset ...

SATA mit nemuze kvuli rychlosti - je to USB Gen2x2 (2x10Gb/s), mohlo to byt NVMe, ale ani to to neni, viz interni jednocipova konstrukce:

https://www.techpowerup.com/review/kingston-xs2000-2-tb/2.html

SMART je celkem rozbitej (ale ukazuje neco pres -d sat), mozna jen kvuli tomu ze jedu USB mass storage, protoze UASP driver to podivne chovani disku nedaval (a mel jsem podezreni na typicky UASP bugy ve fw, tak to bylo prvni co jsem oquirkoval).
9
Server / Re:Jak na deploy Python aplikace na Roští.cz
« Poslední příspěvek od Ink kdy Dnes v 12:39:56 »
Trochu OT, ale kdyz vidim requirements.txt, to je hadí pravěk.

-> https://matt.sh/python-project-structure-2024
Většina OK, ale ta sekce "le example" je docela děs (ten "web fetcher nicely encapsulated in a dataclass", kde je potřeba 7 řádků komentářů vysvětlujících ty prasárny, co musí udělat, aby mohl použít nějakou pochybnou knihovnu). S tím souvisí i sekce "basically every python class should be a dataclass going forward with no exceptions", WTF.

To všechno jsou názory jednoho maníka, ne obecné pravdy. Pokud se sám nebo v týmu vydáš směrem "dataclass pro každou třídu", tak to určitě nebudeš takhle komentovat všude. Na druhou stranu, dataclass se jmenuje dataclass právě proto, že jejím základním use case je vyhození boilerplate z initu, když chceš jenom datovou strukturu. Ten člověk je IMO dost extremista a za každou cenu se snaží "optimalizovat" i to, co se ve standardu dělá v pohodě.
10
Studium a uplatnění / Re:Státní zákázky - má malý dodavatel šanci?
« Poslední příspěvek od Miroslav Šilhavý kdy Dnes v 12:12:34 »
A já nejsem občan? A přijdu vám spokojený? Občané další o tom ani neví. Kdybych chtěl napsat o tom článek do periodika města Hostivice, vsadím se, že mi to redaktorři zatrhnou.

Pochopitelně, nikdo Vám nemusí umožnit uveřejnit Váš názor ve svém periodiku. Svoboda slova je o tom, že můžete informace bez rizik perzekucí (tj. státní šikany) vyjadřovat své názory. Nikoliv o tom, že ostatní musejí poskytnout každému názoru prostor ve svých médiích. Svůj postoj šíříte například zde, ale určitě můžete rozeslat lidem letáky, oslovovat je na ulici, u piva atd.

Pokud jste jako občan nespokojený, tak v první řadě si vyžádejte informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Následně můžete vystoupit na zastupitelstvu, podat návrh na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, nebo i podat trestní oznámení. Pokud nevěříte policii, můžete oznámení podat přímo na státní zastupitelství.

Nemá ale smysl se vylévat ve fóru, ale přitom nebýt ochotný udělat ani zblo. Pokud se jedná o tak závažný problém, určite ve své obci najdete dostatek dalších lidí, kteří budou sdílet podobný pohled na věc.
Stran: [1] 2 3 ... 10