Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Studium a uplatnění / Re:Ideální střední škola, nejlépe, kde se učí Python
« Poslední příspěvek od _Jenda kdy Dnes v 01:16:13 »
Z Proseka znám hardwaráře (asi 5 jejich studentů a bývalých studentů zaměstnáváme, což je docela dost na to, že v tom oddělení je asi 8 lidí celkem) a je to dobrý, pokud tam funguje software obdobně, tak to bude určitě lepší než náhodný gympl.

Pak jsem ještě potkal pár lidí ze Smíchova na různých soutěžích (CTF) a taky to bylo dobrý. Ale to bylo před pandemií, za tu dobu se to mohlo změnit.

Gympl taky záleží jak který, třeba ten v Brandýse vyprodukoval partu zajímavých lidí co teď úspěšně dělá matfyz a různé projekty okolo. Rozhodně ale to, že je něco "gymnázium", neznamená automaticky kvalitu.

Tbh asi bych se snažil vyloženě poznat studenty (nevím jak, jestli infiltrací na místě, nebo OSINT na sítích; Prosek jsem potkal na MakerFaire a tak to celé začalo, SSPŠ na CTFkách a "word of mouth" tím že prostě člověk existuje v pražské programátorské komunitě) a vytěžit z nich jak ty školy fungují, jak vypadá výuka a tak. Na druhou stranu, netěžil bych z nich hodnocení - když se takhle s někým bavím, tak to často vypadá tak, že mi popíše, jak to u nich chodí, a zakončí to něco jako "tak takhle špatné to u nás je". Přitom když to srovnám s tím, co potkalo mě, tak to, um, vůbec není špatné, no.
2
Server / Re:TrueNAS CE se náhodně restartuje
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 01:01:42 »
Omlouvám se, ale v tom mailing listu Debian Bugs jsem přehlédl, že se ta odpověď s verzemi vztahuje k jinému bugu.. moje blbost, když jsem dal "Next by thread" a nezkontroloval si číslo :(

Stran těch možností, co vyzkoušet za kernel parametry. Popravdě těžko říct, protože víceméně všechno, co se vztahovalo k souvisejícím hlášením, kde byly celé backtracy, už víceméně vyzkoušel tazatel z vlákna, co odkazoval RDa.
https://forums.truenas.com/t/hp-proliant-microserver-gen8-instable-on-v25-ok-on-v24-and-debian12-kernel-issue/52905
Jsou tam pokusy s vypínáním iommu, max cstate na 1 i blokováním modulu hpwdt (iLO NMI watchdog ovladač).. A evidentně mu nic nezabralo.

Jinak, trochu jsem si osvěžil aktuální verzi TrueNAS CE instalací do virtuálu. Viděl jsem jen verze pár let zpět.
U té 25.10 (Stable) je skutečně 6.12.33..
Z 25.10 (a nejspíš i 25.04) se dá poměrně snadno dostat na aktuální vývojový snapshot, kde je jádro 6.18.
Buď se dá stáhnout ISO z https://download.truenas.com/truenas-scale-halfmoon-nightly/ nainstalovat na jiný disk a natáhnout uloženou konfiguraci.
Nebo to umí i inplace upgrade, co se chová velmi mravně.
- stačilo v Updates přepnout kanál aktualizací na Developer, hned se nabídla aktualizace.
- dál jsem nastavil v Settings > Boot, aby vždy nechal stávající Boot Environment (Keep) a nikdy to nemazal.
- pro jistotu jsem si ještě zastavil všechny testovací virtuály, aplikace a udělal ručně snapshoty z té datové části.
- pak proběhl relativně rychle update, který tu dev verzi nainstaloval do nového BE a restartoval server.
- tvářilo se to v pohodě, notifikaci o možné aktualizaci s novými ZFS feature flags jsem ignoroval, kvůli návratu zpět.
..
Cvičně jsem zkusil revert, v Settings > Boot jsem jen nastavil ten BE s předchozí verzí jako aktivní.
Opět reboot, byl jsem zpátky se systémem i všemi službami. Snapshoty té datové části nebyly vůbec třeba.

Takže to je asi nejjednodušší cesta jak případně vyzkoušet vývojovou verzi s novým jádrem.. Byť samozřejmě netuším, jestli tam ta regrese pořád je a jak se to bude u vás chovat. Ale možná to za pokus stojí, přinejhorším se vrátíte.
3
Hardware / Re:Home Assistant - BT proxy pro room presence
« Poslední příspěvek od googler2 kdy 02. 02. 2026, 23:03:55 »
ja nevlastnim 3D tlac, takze nebudem kupovat "holu" dosku, ale kupim uz hotovy produkt vratane puzdra. Asi budem vyberat nieco zo sortimentu M5stack
4
« Poslední příspěvek od mmcc kdy 02. 02. 2026, 22:53:12 »
S powerline skusenost nemam, ale na posielanie mqtt sprav myslim ze postaci takmer aj dialup po pevnej linke :)
Hlavne si over, ci to bude fungovat aj na esp32 ethernet moduloch. Videl som nejaky navod na esp32c3.
5
Studium a uplatnění / Re:Ohodnocení scrum master vs. developer/tester
« Poslední příspěvek od listoper kdy 02. 02. 2026, 22:13:48 »
No co mas delat s "project managerama" kdyz organizace chce rikat, ze je agilni... hleda misto kam je schovat...
Scrum master nebyla zamyslena jako permanentni role... melo to rotovat po clenech tymu...

Na druhou stranu... typicky v organizacich kde prevlikli PM za SM 1:1 tak ten scrum je jenom divadlo takze ten SM musi delat rance reportu a to je takovej vo.er ze bych za to taky chtel zaplaceno vic nez za programovani
6
Server / Re:Kubernetes a správa uživatelů
« Poslední příspěvek od davidb kdy 02. 02. 2026, 21:30:29 »
v rancher UI se daji "naklikat" rbac role aspol, jedna vec jsou prava pro aplikace a druha pro uzivatele (pripojeni pres SSO providera, kubeconfig), vyvojar obvykle pushne kod a ocekava ze mu nejake cicd vytvori kontejner v k3s/k8s s novym kodem
pres k3s a rancher cli to jde cele nainstalovat a nakonfigurovat skriptem misto klikacky
7
Studium a uplatnění / Re:Ohodnotenie scrum master vs developer/tester
« Poslední příspěvek od a6b kdy 02. 02. 2026, 21:30:21 »
no a neni to treba opravdu zkusenejsi kolega, ktery dela sefa, scrum a treba i tech leadera?
pak by byl vyssi plat pochopitelny, ale bezny scrumar to neni zadny extra flek.
8
Studium a uplatnění / Re:idelaní střední škola, nejlepe, kde se učí Python
« Poslední příspěvek od a6b kdy 02. 02. 2026, 21:28:33 »
v praze takovych strednich skol musi byt hafo.
synovec je na proseku v it stredni skole a python se uci, a taky javascript a php :-)
9
« Poslední příspěvek od googler2 kdy 02. 02. 2026, 20:37:06 »
Ano, riesenie cez esp + bluetooth tag spominam aj ja v prvom poste, ale moja zakladna otazka k tomu (mozno "zanikla" v texte) bola, ze nakolko ten znamy nechce mat esp dosky v miestnostiach pripojene k wifi a ethernet nema dovedeny do kazdej miestnosti, takze otazka: Mozu podla Vas powerline adaptery zabezpecit dostatocnu rychlost ethernetu v ESP doskach na to, aby fungovala detekcia pritomnosti v miestnostiach?
10
Studium a uplatnění / Ideální střední škola, nejlépe, kde se učí Python
« Poslední příspěvek od thcom kdy 02. 02. 2026, 20:10:26 »
Zdar, synátor chce být programátorem :)
začíname koukat po SŠ v Praze, mate nějaké doporučení
libil by se mi python, ale nevim, zda je to realné
nebo ho mam směřovat na Gympl a pak až VŠ

je v 8. třídě

diky !
Stran: [1] 2 3 ... 10