Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Distribuce / Re:Konfigurace Samba v Ubuntu
« Poslední příspěvek od Darina Lakovičová kdy Dnes v 23:06:23 »
Ještě dobrá poznámka k připojování, co píše k3dAR.
Jak teď připojuješ ty sdílené složky z druhého počítače?
Z terminálu ad-hoc přes mount, z grafického rozhraní v Nautilu (okno Files, +Other Locations) nebo to máš permanentní a je to ve /etc/fstab?
Vůbec nerozumím tomu co jsi teď napsal. Mám to tak, že samba je na všech pěti počítačích. V sambashare mám potom vytvořeny složky podle potřeby. PC 4 je MMPC u televize a proto mám v sambashare různy adresáře jako film, mp3, tiktok, videa atd. atd. Na jinym pc jsou adresáře jiné, takové jaké tam potřebuji.

A jak je připojuji? Na konkrétním pc kliknu na síť. Tam vidím počítače. Vyberu si ten který potřebuji, rozkliknu, rokliknu sambashare, rozkliknu ten adresář který chci a hotovo.
2
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 23:04:42 »
Au, au, au. Mám v tom guláš a nevím co dál. Nejhorší je pro mě asi to, když mi několik lidí napíše něco úplně jiného. Jiný postup, jiné řešení, jiný přístup atd.

To je prostě dáno tím, že pro sdílení souborů existuje víc běžně používaných služeb (SMB, NFS, SFTP...). Každá má své výhody a nevýhody a tak z toho můžou vyplývat i různé preference uživatelů při používání. Některé z těch ostatních zmíněných metod můžou být za určitých podmínek rychlejší, jiné zas trochu flexibilnější při specifickém nastavení atp.

Mě to, jak jsi to chtěla zařídit, tzn. Samba a procházení v MATE přijde pro zmíněné sdílení souborů, filmů atp. v domácí síti úplně adekvátní řešení. Navíc pokud to bude nastavené, tak většinou není problém se pak v případě potřeby k Sambě připojit i z nějakého počítače s Windows, sdílet to třeba do chytré televize atp. Finálně pokud to správně rozběhneš na jednom z těch pěti počítačů, tak na ostatních už to bude víceméně identický postup.
3
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 22:54:19 »
@Michal Šmucr
Mišo, Mám Ubuntu s MATE. Nic jinyho nepoužívám. Mate má Caju. Já se ale nechci připojovat přes Caju. Chci klik  na síť, vyberu si konkrétní počítač a složku. Sedím vyvalená v křesle a vše otevírám jen myší. Nechci nikde něco psát jako v MS-DOS kdy jsem vlastně ještě nebyla ani na světě. Nejsem stará. Je mi 25 a žiji v 21 století. Proto se nechci vracet k důchodcovskymu stylu vyhledávání.  ;D ;D ;D

Jasně, konfigurace jinak nepůjde ale vlastní práce je u mě o něčem jinym.

Rozumím, že nepoužíváš na připojování příkazovou řádku, proto jsem se ptal, každý má jiné preference. Jen mi není úplně jasná jedna věc. Píšeš, že se nechceš připojovat přes Caju, ale obávám se, že v MATE to moc jinak nepůjde.
Mate vychází ze staré verze GNOME a Caja je v podstatě starší verze Nautilu, o které jsem předtím psal. A to procházení tam je také.
Pokud je to dobře nastavené, tak otevřeš nové okno Cajy, nalevo vybereš síť a tam vidíš ostatní počítače. Když se k němu poprvé přihlašuješ, tak zadáš jméno s heslem a zvolíš, aby se oboje uložilo. Napříště už to budeš procházet bez zadávání. V dalším kroku už uvidíš všechny sdílené složky z toho konkrétního počítače.
To je asi nejednodušší metoda, co mě napadá a na takovéhle vzájemné procházení domácích počítačů by to mělo být úplně dostačující.
Nebo, cos měla na mysli s tím, že nechceš Caju?

Samozřejmě na každém z těch pěti počítačů musíš mít instalovanou Sambu a správně nastavit ty sdílené složky, které potřebuješ.
Zkoušela jsi něco z toho, co jsem psal v minulém postu? Potřebuješ docílit něčeho jiného?
4
« Poslední příspěvek od Darina Lakovičová kdy Dnes v 22:27:58 »
Au, au, au. Mám v tom guláš a nevím co dál. Nejhorší je pro mě asi to, když mi několik lidí napíše něco úplně jiného. Jiný postup, jiné řešení, jiný přístup atd.
5
Odkladiště / Re:Webdesign - funkcia vs forma
« Poslední příspěvek od RDa kdy Dnes v 22:12:11 »
Je velice malo webu, ktere si dodnes zachovali funkcnost. Bohuzel mnoho sefu bud uverilo pohadkam nebo proste chteli byt in a cele to slo do haje. Dnesni web si myslim ma pramalo spolecneho s tim, co web skutecne znamenal (a dost podobna zumpa se deje i s appkama na desktopu).

Myslim ze tohle vidi hlavne "dedci" jako ja (42+), protoze dnesni decka ( < 25 ) nezazili nic lepsiho, tak si mysli ze ty kryptograficke ikony jsou vrchol UX :D
6
Software / Google Chrome po obnovení neotevřel panely
« Poslední příspěvek od darebacik kdy Dnes v 21:13:39 »
Uz je to asi passe, lebo sa mi to stalo pred 2 dnami.
Bezne mam v prehliadaci otvorenych aj cez 100 tabov (v nastaveniach mam nastavene aby som po spusteny prehliadaca pokracoval, tam kde som prestal).
Prisiel kratkodoby vypadok el. prudu a po opatovnom zapnti prehliadaca som dostal otazku ci chcem obnovit predchodziu relaciu. Ked som dal ano, tak ani jeden tab sa nenacital.
V minulosti sa mi tiez stalo, ze vypadla elektrina, ale po opatovnom spusteni sa vzdy vsetky taby obnovili.
Neviem si to vysvetlit, preco to teraz neslo.
Nemam sice najnovsi G chrome Verzia 130.0.6723.116, ale nie je zas tak stary.
OS linux mint 21
7
« Poslední příspěvek od radixal kdy Dnes v 20:06:04 »
Naprosto nesouhlasím s tím, že současný evropský design je dysfunkční. To prostě není pravda. Za současný etalon nejlepšího evropského designu se dá považovat dánská nebo skandinávská estetika sofistikovaného minimalismu, v UI by jako reference byl třeba UI IKEA. To je nádherný vizuál spojený s perfektní funkčností.
8
« Poslední příspěvek od Ondrej Nemecek kdy Dnes v 19:56:20 »
9
Sítě / Re:Cena ethernetového kabelu pro 40Gbps CAT8
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy Dnes v 19:25:23 »
No a pak si clovek v ramci uspory koupi CU jadro obalene AL  :D :D

...kolega ňouma se spletl, kupil tuhle "Cat.6" a natahal s tím instalaci u zákoše :-D
Naštěstí "jenom 200m"...
Ale stejně neví, co s tím teď má dělat :-D

Hoši prosím pomaleji na mě s těma dvojsmyslama a trojsmyslama, nějak se v tom přestávám orientovat. Prokletá svoboda volby - nevím kterou pointu si vybrat :-)
10
« Poslední příspěvek od k3dAR kdy Dnes v 19:11:04 »
To PC "NAS" kde mas Samba server stale bezi? Pokud jo, tak na stanicich pridane pripojeni do /etc/fstab by prave si udelala jedno a pak kdyz to PC klienta zapnes, tak vse z fstab si pripoji a vypadalo by jako by slo o adresar na disku toho klienta...

Variaci s mount sem psal pro odladeni nez zjistis jake presne options potrebujes...

Druha vec je ze urcite pujde Samba na NAS nastavit aby i bez pripojeni na stanici si mohla se jen doklikat k sdilenejm disku pres Sit a mohla cist i zapisovat
Stran: [1] 2 3 ... 10