Poslední příspěvky

Stran: [1] 2 3 ... 10
1
Server / Re:Jak správně změnit nejnižší privilegovaný port?
« Poslední příspěvek od vcunat kdy Dnes v 21:53:56 »
Ano.  Dá se to ještě vylepšit (u mnohých typů serverů) tak, že daná binárka tu capabilitu dropne hned po začátku poslechu na startu.  Ale to musí být tak napsaná a nepřijde mi to jako zásadní si tu schopnost ponechat.
2
Sítě / Re:Komunikácia medzi viacerými sieťami cez OpenVPN
« Poslední příspěvek od 55.lukas kdy Dnes v 21:35:34 »
Teraz nad tým rozmýšľam a trochu sa strácam s jednou vecou.

Ja som napísal, že na AX1800 dám statickú ipv4 a spustím openvpn server. Ale teraz rozmýšľam, že zariadenie, ktoré sa bude dopytovať bude práve na ax1800. Nemal by byť potom ax1800 vlastne klient a posielať požiadavky na iné siete (aktuálne tie mr6400)?

Za ostatné príspevky ďakujem, idem to študovať vrátane wireguard.
3
Server / Re:Existuje nějaké jednoduché S3 pro lokální použití?
« Poslední příspěvek od ji036507 kdy Dnes v 21:33:30 »
4
Sítě / Re:Natažení optiky v rodinném domě
« Poslední příspěvek od Jimmyx kdy Dnes v 21:32:41 »
Jako upřímně já moc nechápu lidi co si v baráku dělají optické rozvody. Když tomu někdo rozumí a baví ho to, tak proč ne, ale jinak je to jen ztráta času a peněz, protože ten HW taky něco stojí - radši bych šel do 1G nebo víc (2.5G, 5G) metaliky.
Mám v baráku nataženou optiku mezi patry, protože jsem zažil následky zásahu domu bleskem a v budoucnu najednou znovu měnit všechno co má v sobě UTP port už nechci zažít. Je pravda že jsem měl možnost mít svary udělané za pár korun. To že to umožnilo 10 Gbps připojení "NASu" byl příjemný bonus.

Nicméně na místě tazatele bych použil ten 2,5 Gbps. Nic navíc to dnes nežere, lepší základní desky to už mají na sobě, síťovky stojí pár korun, switche s 2,5 Gbps už stojí taky rozumné peníze a nárůs oproti 1 Gbps je znát (používám to doma).
5
« Poslední příspěvek od hknmtt kdy Dnes v 21:28:48 »
To znie ako najvhodnejsie riesenie.
6
« Poslední příspěvek od Petr Krčmář kdy Dnes v 20:08:34 »
Dobrý a trvanlivý postup je popsán v článku Web server Nginx bez práv roota s pomocí systemd. Pokud jde o službu, stačí upravit její unit file a použít volbu AmbientCapabilities, díky které je možné službě trvale přidat zmíněnou kapabilitu CAP_NET_BIND_SERVICE.
7
Server / Jak správně změnit nejnižší privilegovaný port?
« Poslední příspěvek od hknmtt kdy Dnes v 19:55:13 »
Pre vyuzitie portu 0-1023 je nutne byt privilegovany pouzivatel, pripadne sa to da obist roznymi sposobmi. Z tych co som nasiel mi prisiel
Kód: [Vybrat]
sysctl -w net.ipv4.ip_unprivileged_port_start=123 ako najvhodnejsi, pretoze napriklad pouzitie CAP_NET_BIND_SERVICE je aplikovane iba na konkretnu binarku a ked sa zmeni(aktualizacia), tak to treba nanovo nastavit. Je mozne aj pouzitie lokalnej proxiny beziacej pod rootom, alebo firewall redirect. Ako som pisal, ziadna z alternativ mi nevyhohovala. Bohuzial, zda sa ze ani moj zvoleny postup neprezije restart. Je nejak mozne to nastavit natvrdo?
8
Sítě / Re:Komunikácia medzi viacerými sieťami cez OpenVPN
« Poslední příspěvek od Michal Šmucr kdy Dnes v 19:37:52 »
Jen ještě teď jsem se díval do emulátoru UI od AX 1800, fakt tam toho není moc k nastavení ani ohledně OpenVPN serveru, je tam jen úplný základ a třeba teď naprosto netuším, jestli bude běžet komunikace mezi VPN klienty (konf. volba client-to-client v OpenVPN), což je pro tohle docela důležité.

Nemáte eventuálně v síti za AX 1800 nějaký počítač, kde by mohl běžet OpenVPN server?
Opravdu to může být i RPi nebo podobný SBC, případně pokud už tam máte nějaký server tak třeba virtuál na něm.. jinak to může na pokus běžet i ve virtuálu na vašem desktopu třeba.

I když, jakmile byste měl tři podobná zařízení (2x Dell a něco dalšího), už tam můžete taky dát rovnou WireGuard, který mi přijde v mnoha ohledech pro tohle přímočařejší.
9
Hardware / Re:Přehrávání videa z Raspberry Pi na 4K obrazovce
« Poslední příspěvek od Jan Fikar kdy Dnes v 19:29:26 »
máte pravdu, na 4kp30 jsem zapomněl

4k jde zakázat jednoduše takto:

Kód: [Vybrat]
hdmi_max_pixel_freq:0=200000000
hdmi_max_pixel_freq:1=200000000

https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=255970
10
Sítě / Re:Natažení optiky v rodinném domě
« Poslední příspěvek od anonacct kdy Dnes v 18:47:22 »
Vůbec bych tam optiku nedával, je to sraní a ten HW tě vyjde 10x dráž než když tam natáhneš nějaký třeba Cat6 kabel.

Jako upřímně já moc nechápu lidi co si v baráku dělají optické rozvody. Když tomu někdo rozumí a baví ho to, tak proč ne, ale jinak je to jen ztráta času a peněz, protože ten HW taky něco stojí - radši bych šel do 1G nebo víc (2.5G, 5G) metaliky.

BTW i ty optické převodníky něco žerou, tak 2-3W tuším. Prostě není to zadarmo a moc nevěřím, že to má nějaký přínos na pár desítek metrů.
Stran: [1] 2 3 ... 10